Rekreátorok / Recreartists

A Recreartists projekt a defo laborincubator első programja. Az “incubator” program pályakezdő alkotóknak, művészeknek, induló kreatív cégeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A kiállított anyag köré szervezett események és workshopok segítik annak megismertetését

Média design szakos hallgatóink egy kísérleti kurzus keretében megvizsgálták az újrahasznosítás eddigi gyakorlatát. Az elromlott és fölöslegessé vált háztartási gépeket szétszerelve ismerkedtek a dizájn nélküliség esztétikájával. Ugyanis a puszta tartalom legtöbb esetben épp a jól megtervezett, tetszetős burkolat által lesz piacképes, még akkor is, ha minőségét tekintve alulmarad egy megbízhatóbb működésű, de kevésbé dizájnolt eszközzel szemben.

A defo labor építészettel, designnal, művészettel és kutatással foglalkozó kreatív csoport,  egy platform és hely. A defo labor csapata a kultúra és társadalom által felvetett kérdéseket kutatja a design és a művészet területen keresztül. A defo labor az alkotó munka innovációs értékeivel és társadalmi hatásaival foglalkozik. Az elmúlt években számos, designstratégiával, design kommunikációval és oktatással kapcsolatos programot szervezett, ahol a kreatív szakmák nemzetközi élvonalába tartozó alkotók, a hazai tervezők és a piaci szereplők közötti kapcsolatteremtésre helyezte a hangsúlyt.

„A szétszerelést követően a hasznosítható alkatrészekből új konstrukciókat építettünk. .Mindehhez a hallgatók fiktív narratívákat is társítottak a sci-fi irodalom sztereotípiáit felhasználva, vagyis az egyszerű alapszerkezet újraépítése mellett többlet funkcióval, művészi tartalommal töltötték meg a tárgyakat.  Létrejöttek eszközök mindennapi életünk megkönnyítésére, mint például a Speer2.0, amellyel akár a háztetőkön ugrálva is bejárhatjuk a várost, és ha vészhelyzetbe kerülnénk, akkor csak a Karmatikus Kvantum-Diszlokátorra számíthatunk, amely megment minket a hirtelen haláltól. Igazán nagy távolságok esetén egyszerűbb, ha a MobilPortot használjuk kis méretű tárgyaink elküldésére, hiszen sokkal gyorsabb, mint ha személyesen vinnénk el. Praktikus szerkezet még a zárak feltörésére alkalmas EDO-X52, szabadidőnkben pedig a Revolve-R térbeli rajzoló eszköz szórakoztathat minket. Számtalan elektronikus gépünk lemerülése ellen a Kozmosz Boksz akkumulátor nyújt megoldást, amely elraktározza a kozmikus energiát, míg digitális adatainkat a LiquidDatX tárolja szinte korlátlan mennyiségben. A jövő tudományos kutatásait segíti a CP/MX-42 elnevezésű bolygókutató mikro-robot, hogy megtudhassuk, van-e víz és élet a Kepler 22-b jelű bolygón, míg az Indukciós spektákulumméterrel a Föld légköréről szerezhetünk még több információt. Végül pedig a növényvilág csodáinak megismerése válik lehetővé a Növényi inkubátor segítségével.

Olyan, nagyrészt hipotéziseken alapuló eszközöket, berendezéseket készítettünk el, amelyeket a fantázia szült, tehát tudományosan megalapozatlanok, és korunk technológiájával egyelőre kivitelezhetetlen szerkezetek.”


Rekreátorok – Recreartists kiállítás

Kurátorok: Seres Szilvia
és Szabó Attila
Kurátor asszisztens:Kis Veronika Edit
Helyszín: defo labor, 1111 Budapest, Bartók Béla út 20.
A kiállítás látványtervezői: Varga Piroska, Kronavetter Péter

A kiállítást megelőzi Média design szakunk nyílt órája, amely november 25-én délelőtt 10 órától lesz a defo laborban. A workshopon résztvevők beleláthatnak az alkotói folyamatokba, és maguk is kipróbálhatják, hogy egy kis kreativitással mi mindent lehet létrehozni használt alkatrészekből.

A kiállítást megelőző nyílt workshopunkon novemberben az MTV Aranymetszés című műsora is ott járt.

A kiállító rekreátorok: Alexander Dochkin, Ádel Salha, Bíró Gergely, Farkas Gábor, GerencsérTamás, Hallgató Ferenc, Melanie Grams, Orosz Ákos, Poszmik Dániel, Roskó Máté, Sebestyén Bálint, Szakács Ábel, Tarcsay Gábor, Vedres Tamás


Aktuálisan fájó közhely, hogy a piacgazdaságot törvényszerűen az működteti, ha a fogyasztók fogyasztanak. Ennek erős katalizátora a kor elvárásait maximálisan kielégítő formatervezés, illetve a gépek tervezett elavulása. A konformista társadalom lakói természetes velejáróként tapasztalják, hogy egy-egy elromlott háztartási gép javításának költségei gyakran olyan magasak, hogy gazdaságosabb annak cseréje. Ez sokszor a jelentéktelen, valójában csekély összegű javítások esetében is rutinná válhat, és azonnal a készülék modernebbre, „dizájnosabbra” cserélése mellett döntenek a családok.

A burkolat alatti tartalom (és annak hiánya) ma jól illusztrálható a távol keleti bóvligyárak csillogó termékeivel, melyeknél kevés kivétellel a funkciótlanság ellensúlyozásaként épp a piaci igények maradéktalan kielégítése áll. A nyugati lomolás persze jó táptalajra talált hazánkban, hiszen szinte mindannyian rendelkezünk családi, baráti vagy ismerősi körben olyan szakemberrel, aki bármit képes megjavítani – a maga módján.

Ezt az életérzést, kollektív élményt a számítógépek mellett felnőtt korosztály alig, és jóformán csak áttételesen érezheti. Pedig a buherálás igenis hasznos, hiszen fizikai kapcsolatba kerülhetünk mindenféle berendezéssel, megtudhatjuk, hogy a valóságban hogyan néz ki egy áramkör vagy egy egyszerűbb mechanika, mialatt az alapvető szerszámok használatát is elsajátíthatjuk. Azonban nem mellékes az a burkolt célkitűzés sem, hogy a munka során a barkácsolóban kifejlődik egy kritikus fogyasztói szemlélet, mely hosszabb távon fejtheti ki jótékony hatását.

A szétszerelést követően, a hasznosítható alkatrészekből új konstrukciókat építünk, miközben felidézzük az általános iskolai fizika órák tanulságait az egyszerű áramkörökkel kapcsolatban, bővítve azt az alapanyagok kínálta lehetőségek alkalmazásával. Mindehhez fiktív narratívát is társítunk a sci-fi irodalom sztereotípiáit felhasználva, vagyis az egyszerű alapszerkezet újraépítése mellett többlet funkcióval, művészi tartalommal töltjük meg a tárgyakat. Olyan, nagyrészt hipotéziseken alapuló eszközöket, berendezéseket készítünk el, amelyeket a fantázia szült, tehát tudományosan megalapozatlanok, és korunk technológiájával kivitelezhetetlen szerkezetek. Mindezek „hitelességét” különböző pszeudó kiegészítők – dokumentumok, használati utasítások, kezelőfelületek, stb. – igazolják, szerves egységet alkotva a tárgyakkal. Tehát az objektumok és a hozzájuk tartozó értelmező szövegek, infografikák valamint a projekt folyamatát dokumentáló fotók képezik a január 26-án 19 órakor nyíló kiállítás anyagát.

Támogatók:

http://old.metropolitan.hu/images/upload/fuga.JPGhttp://old.metropolitan.hu/images/upload/krause.JPG


Szelektált sajtómegjelenések:
Rekreátorok
Mi ment meg minket a hirtelen haláltól?
Rekreátorok a FUGA Budapesti Kortárs Építészeti Központban
Rekreátorok, Média design kísérleti kurzus.
Végre itt az új slágertermék, a Karmatikus Kvantum-Diszlokátor!
„Ez repülni fog!” – Rekreátorok a Fugában
Karmatikus kvantumdiszlokátor, MobilPort, Revolve-R, Kozmosz boksz, Indukciós spektákulumméter
Van-e élet a Kepler 22-b jelű bolygón?
Média design bloggerek a Magyar Múzeum online-on


További információ:
http://facebook.com/recreartists
http://facebook.com/defolabor
http://www.bkf.hu/mediadesign
http://www.defolabor.com

A Recreartists munkafolyamatairól képek ide kattintva érhetőek el.2011. 11. 17.

Hírek

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk megtalálni A TE UTAD!

build_your_brand_hirkep

Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
Művészet
Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Akbank Short Film Festival 2020 csempe

Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Anifilm 2020 csempe

Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...