Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Rácz Zsófia / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Rácz Zsófia / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Tanulmányaim során sokféle technikát és eszközt megismerhettem, az oktatóimnak köszönhetően sokat fejlődött az alkotói látásmódom.”

Rácz Zsófia Kézműves tárgykultúra alapszakunk textilművesség specializációján végzett. Harmadévesként a Romani Design divatmárkánál dolgozott gyakornokként, ahol elsősorban mintatervezéssel foglalkozott. A munkáinak felhasználásával készült öltözékeket a Budapest Central European Fashion Week és a Marie Claire Fashion Days kifutóin is láthattuk. 2020 elején a frankfurti Heimtextilen is kiállított.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is érdekelt a művészet. Gyerekkorom óta szívesen rajzolok, festek. A középiskolai éveim alatt döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

   


Miért ezt a szakot választottad?

Szeretek kézműves dolgokkal foglalkozni. Az egyetemen töltött első évem alatt, pedig rájöttem, hogy a textilek izgatnak leginkább. Ezért is választottam ezt a specializációt. Szeretem az anyagok sokféleségét, tapintását. 

Mi inspirál?
Bármi, ami körülöttem van. A környezetem, az emberek, a tárgyak, amik körül vesznek. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Engem leginkább a kézi és a digitális mintatervezés érdekel. Az kedvenc munkáimhoz tartozik az a mintakollekció is, aminél a téma a gasztronómia, az étkezés volt. Hangulat alapján választottam fotókat különböző ételekről és készítettem mintacsaládokat belőlük digitálisan.

   


A másik kedvencem, aminél elemekkel építkezve kellett struktúra sorozatot létrehoznunk. A tárgy inspirációs forrása a népi viselettörténet és textilművesség hagyományos területeinek feltérképezése volt. A tantárgy témája a lány és kemény anyagok kapcsolatrendszere volt.

  


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomatémámnak a boldogi népviselet kortárs adaptálását választottam. Azért ezt a témát választottam, mert én is boldogi lakos vagyok, ez a téma személyesen érint. Mivel tanulmányaim a textilhez köthető alapanyagokkal, technológiákkal, kézműves hagyományokkal kapcsolatosak, így ezzel a témával kapcsolódik egymáshoz a személyes és szakmai kötelék. Kétféle irányban dolgoztam, mintaképző és strukturális irányban. Készítettem egy kézi és egy digitális mintakollekciót és egy szövetkollekciót.

  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 
Tanulmányaim során sokféle technikát és eszközt megismerhettem. Az oktatóimnak köszönhetően sokat fejlődött az alkotói látásmódom. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Az oktatók nagyon kedvesek, segítőkészek, általuk biztos alapokat kapunk. Az órák családias légkörben telnek, jó a közösségi élet.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Nagy megkönnyebbülést jelentett túlleni a záróvizsgán, de még mindig hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelt ez a három év.

  


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Összességében tekintve pozitív élményként éltem meg. Előtte azért izgultam, de felkészült voltam, a saját érzéseim és a visszajelzésekből tekintve úgy gondolom jól teljesítettem. 

Milyen terveid vannak a jövőre?
Folytatni szeretném a tanulást. Jelentkeztem Divat- és textiltervezés mesterszakra, mert úgy gondolom, még szükségem van erre a két évre ahhoz, hogy biztos tudással tudjak dolgozni a pályán. A későbbiekben pedig a lehetőségeim szerint, saját vállalkozást szeretnék indítani.