Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Puskás Marcell / Tervezőgrafika mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Puskás Marcell / Tervezőgrafika mesterszak

"Munkáimban az analóg és a digitális technikák együttes használatával igyekszem a grafikát újraértelmezni bevonva a kísérletezésbe az internet, a web, a közösségi médiumok, a véletlenszerűségek, valamint generatív rendszerek képalkotási lehetőségeit is."

Marcell 2014-ben diplomázott Tervezőgrafika alapszakunkon, idén pedig Tervezőgrafika mesterszakunkon végzett. Az OMDK-n több kategóriában is indult, első és második helyet is szerezve, valamint az Új Művészet különdíját és a PRO ARTE aranyérmet is elnyerte. Számos alkalommal láthatta a nagyközönség munkáit, többek között a Voguevil, a Grafika Diploma 2016, az Ora Hasenfratz-cal közös Gloomamuse című és diplomamunkáját bemutató #bluereslines vagy a MEeTdesign kiállításon is. A Share Point Fashion talk eseményén arról mesél, mit jelent számára a kortárs divatillusztráció.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A tervezőgrafika lehetőséget ad, a különféle vizuális kommunikációs ágak vegyítésére. Egy munka komplex és összetett lehet. Egy feladat kivitelezése során használhatók a legkülönfélébb eszközök legyen szó hagyományos kézi rajzolásról, tipográfiáról, fotográfiáról, generált grafikáról, vagy 3d-ben modellezett megoldásokról. Munkám során ezen területeket egyesítem. A tervezőgrafika számomra az állandó kísérletezésről, megújulásról, és a fent említett eszközök vegyítéséről szól.

Miért ezt a szakot választottad?
A tervezőgrafika a legkomplexebb vizuális műfaj, állandóan változik, megújul, de mégis ugyanazon elvek szerint építkezik.

Mi inspirál?
A tipográfiai megoldások, a divatmagazinok világa, generált grafikák állnak közel hozzám.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Egyik egyetemi munkám során egy komplett ABC-t készítettem a google keresőalgoritmusát felhasználva. Létező betűkészletekből különféle foltokat hoztam létre, majd ezen foltokat feltöltöttem a google-be. Ezen után az általam generált foltokhoz hasonló képeket kerestem és a talált képekből egy új ABC-t hoztam létre.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám során egy könyvet hoztam létre. Munkám három világnézetet mutat be. Könyvemben található szövegeket egy olvasósablon segítségével olvashatjuk ki. Ugyanazon oldalon olvashatók internetes idézetek, zsoltárok, valamint önfényező rap dalszövegek is. Csak egy dolog változott. Minden. Kanyé West lépett Isten és Jézus helyébe, Kim Kardashiant, a popókirálynőt Máriaként láthatjuk, az apostolok helyeit pedig a közösségi médiumok sztárjai vették át.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
A későbbiekben szeretném a tanulmányaimat doktori szinten folytatni, ezzel párhuzamosan különféle divatmagazinoknak, ügynökségekkel dolgozom.

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Egyetemi éveim alatt lehetőségem volt a csapatmunkára, a folyamatos fejlődésre. A szakok közötti kommunikáció jól működik így munkáimban több szak megoldásait vegyíthettem, ezzel hozván létre komplex konceptualista munkákat.