puskás marcell

TERVEZŐGRAFIKA 1 – 2. díj
Marcell Tervezőgrafika mesterszakunkon
végzett. Diplomamunkája kapcsán készített korábbi interjúnk itt olvasható vele.

 

PÁLYAMUNKÁJA: # Blurredlines

Munkája a kereszténység, az internetes idézetek, valamint az önmagukat istenítő rapperek világait egyesíti és hoz létre egy önmagában értelmetlen, összefüggéstelen zsoltáros könyvet, azaz pszaltériumot. A könyv önmagában „olvashatatlan“, ám egy dekódoló olvasósablon segítségével nyer értelmet a benne található szöveg. A munka válaszút elé állítja olvasóját: erőfeszítések nélkül a közhelyes internetes idézeteket olvashatja, ám ugyanezen könyvből isteni és hamis isteni tanokat is megtudhat. A döntés a befogadók kezében van, a könyv sorsát, végkifejletét, menetét és történetét ők irányítják.

Témavezető: Július Gyula

Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Déja vu. (Marcell 2015-ben több díjat is nyert az OMDK-n, korábbi hírünk itt  és ittolvasható – szerk.)

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?

Iskolai projektjeim közül ez volt a legkomplexebb és témája miatt - a közösségi média térhódításával könyvemben megjelenő gondolatok - leginkább aktuális.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is érdekelt a tervezőgrafika, a képalkotás. Sokáig vonzott az animáció, valamint a divattervezés is. A Tervezőgrafika szakonazonban lehetőségem nyílt számtalan művészeti területről vett eljárásokkal dolgozni. Munkáimban az analóg és a digitális technikák együttes használatával igyekszem a grafikát újraértelmezni bevonva a kísérletezésbe az internet, a web, a közösségi médiumok, a véletlenszerűségek, valamint generatív rendszerek képalkotási lehetőségeit is. Mindezek mellett a betűtervezés, a kiadványtervezés az, ami igazán érdekel. Munkáimban az alkalmazott művészet és a képzőművészet határait keresem.

Miért ezt a szakot választottad?

A tervezőgrafika az alkalmazott művészeti ágak közül az egyik legkomplexebb, hiszen számtalan képalkotó eszköz áll rendelkezésünkre egy projekt során.

Mi inspirál?
A konceptualista művészet, a közösségi média, a divatmagazinok világa és a betűtervezés.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
A betűtervezés és a kiadványtervezés, amelyek leginkább érdekelnek.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?

Minden egyetemi munkámat egyformán kedveltem, hiszen mindegyikben lehetőségem volt kísérletezni, valamint az adott projekt kereteit kitolni.
Íme egy ízelítő belőlük:

PUSKAAS Graphic Design Portfolio from PUSKAAS on Vimeo.