Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Pancsa Emese | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pancsa Emese

PÜREE
DESIGN TAGOZAT, 1. HELY


Pancsa Emese Formatervező művész mesterszakunk hallgatója.

A „slow mozgalom” első kezdeményezései az étkezési szokások megreformálásához kapcsolódtak. A gyermekek minőségi étkeztetése hatalmas terhet róhat a kismamákra, hiszen a legjobb technológiák a bébiételek elkészítésére sokszor nem elérhetőek minden háztartás számára. Emellett a turmixok világában külön helyet foglalnak el a „slow típusok”, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a motorosan forgatott kések túlmelegedése vitamin és enzim veszteséggel jár, ezért egyedi megoldásokkal például csigákkal lassítják a motorok teljesítményét.

Az inspirációt a gyermekek adták, ezért Emese eleinte a forma kapcsán, majd később a mechanikát illetően is a gyermekjátékok között kezdett el alternatívákat keresni. A megoldásban a felhúzós játékok voltak a segítségére. Arra gondolt, hogy egy egyszerű húzó mozdulattal folyamatos forgatást tud generálni egy tengelyen, amin a késeket helyez el, akkor gyakorlatilag manuálisan tudja működtetni az aprító, turmix funkciót. A püree egy két elemből álló flakon, aminek a felső részébe tölthetjük a pépesítésre szánt alapanyagokat. Az ivónyílás elhelyezkedése a flakonon a kényelmes használat mellett az aprítás közbeni fogást és tartást is támogatja. Az alsó, zárt szerkezeti részben pedig a beépített mechanika segítségével elkészíthetjük a mindig friss ételeinket, italainkat. Ebből kipattinthatunk egy húzókarikát, aminek a segítségével meg tudjuk forgatni a késeket a flakonon belül, majd, amikor végeztünk ezt vissza is pattinthatjuk a helyére. Az eszköz alsó eleme, ami az aprításért felel egy olyan egységes keresztmetszet, amire több felső részt is párosíthatunk, így az űrtartalmak tekintetében több választási lehetőség is rendelkezésre áll. A püree így több családmodell igényeihez könnyedén tud egy azon mechanizmussal igazodni, egyúttal megoldja valamennyi kismama elvárható igényét, hogy gyermeke számára a legegészségesebb és legtáplálóbb ételt legyen képes biztosítani. 

Témavezető: Balvin Nándor

 

 


Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Visszajelzést, hogy a törekvéseim jó irányba tartanak. Rengeteg ember támogat a munkámban az élet különböző területein, rengeteg szakemberrel konzultálok METU-n belül is, akik készséggel, és időt nem sajnálva foglalkoztak a felkészítésemmel mindkét projektem kapcsán. Az elért eredmény a visszacsatolás, hogy megérte, hogy amit képviselünk, az mások számára is értéket tud hordozni. Büszkeséggel tölt el!

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál? 
Két projekttel is pályáztam ezzel az alkalommal. Az előző 2017-es OMDK alkalmával is volt lehetőségem bemutatkozni, és a TEMPO elnyerte az Építőművészet és Design tagozat 1. díját, illetve Rektori különdíjban is részesült. Ekkor még Környezetkultúra alapszakos hallgató voltam a METU-n. Az a visszajelzés volt az iránymutatás, hogy a formatervezéssel komolyabban is érdemes foglalkoznom és lehetőséget, bizalmat szavaztak nekem a mesterképzéses felvételin. Idén már egy komplexebb eszköztárral tudtam visszatérni és bemutatni, hova tudtam eljutni a képzésünknek köszönhetően. Szerettem volna ráduplázni is és a legkedvesebb projekteket bemutatni. A püree és a Compocity is a döntőbe jutott, ami hatalmas megtiszteltetés volt. A nyertes munka a püree lett :)

A design számomra eszköz a társadalmi problémák, az élethelyzetek új megközelítésére. Helyzetfelismerés és reakció, lehetőség és segítség. Ez hajt engem is minden tervezési munkámban. Ezekben a folyamatokban pedig az előző OMDK óta társam Ujvári Dávid villamosmérnök barátom, aki minden projekt műszaki tartalmában mellettem van.

A Compocity egy zöld városi rendszert takar, ami új megközelítésbe helyezi a zárt térben történő komposztálást egy interaktív okos kuka és egy hozzá kapcsolódó applikáció segítségével, ami megszemélyesíti a zöld környezetünket.

 

 

A püree, mint ahogy fentebb olvasható: a slow food termékek között foglal helyet. Egy olyan eszköz, ami játékos módon formálja újra a turmixolással kapcsolatos ismereteinket. Teljesen elektronika mentes, így szabadon és korlátlan alkalommal juthatunk mindig friss és minőségi élelmiszerekhez, és táplálhatjuk a gyermekeket, akik az eszközt inspirálták.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A jövőnkért vállalt felelősség jegyében minden érdekel. Szívesen tanulok egészségmegóvásról, környezetvédelemről és ezekben a tanulási folyamatokban ha megtalálom, ami megszólít, igyekszem a saját eszközeimmel válaszolni rá.

Miért ezt a szakot választottad?
Olyan készségeket sajátíthattam el ezalatt a két év alatt itthon és a Campus Mundi ösztöndíjas időszakomnak köszönhetően Hollandiában, aminek köszönhetően a látásmódom a design határait feszegetve folyamatos inspirációval szolgál, ez pedig egy valódi életigenlésben realizálódik.

Mi inspirál?
Az emberekbe és a jövőbe vetett hitem, hogy van kinek és van miért segítő és támogató eszközöket létrehozni. Mindig új lendületet adnak azok a szakmai beszélgetések, ahol ezek az energiák találkoznak.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Az ötleteimnek támogatást találva szeretném őket minél előbb használatban látni. Szeretnék rajtuk keresztül értéket teremteni. Ezen dolgozom folyamatosan művészeti és startup versenyek keretén belül. Emellett az élethosszig tartó tanulásról nem tudok letenni, ebben a folyamatban a következő lépés a doktori iskola lenne.

Korábban egyetemi nagykövetként támogattam a következő generációkat. Hollandiából is folyamatosan válaszoltam bármilyen megkeresésre művészeti pályaválasztással kapcsolatban. Ez a megtisztelő bizalom inspirált arra, hogy az oktatással is komolyabban foglalkozzak. Cikkeket írok, elkezdtem egy youtube csatornát is, ahol tippeket adok külföldi tanulás és önképzés témakörében is. Feszegetem a design határait, az együttműködésekben rejlő lehetőségeket más szakterületekkel. Szeretnék a design szemléletről, a tervezői gondolkodásról oktatási szinten is gondolatokat cserélni és megosztani, ezért jelentkeztem egy alternatív oktatási rendszerbe is workshopokat vezetni, izgatottan várom, ez az irány hova vezet majd.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Mindegyiket másért szeretem. Azt hiszem a közös bennük, hogy látom, mit érhetünk el velük és ez boldoggá tesz. Ezek a munkák segítettek megismerni rengeteg értékes embert és annál nagyobb elismerés nem hiszem, hogy van, amikor ezekben a folyamatokban igazi barátokat tudhatunk magunkénak.

Közösségek és egyéni felhasználók számára is szeretnék olyan alternatívákat kínálni a mindennapjaikban, amiktől egészségesebbek lehetnek, boldogabbak is ezáltal és felelősséget tudnak vállalni nekik köszönhetően önmagukért és a szeretteikért.