Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility őry szilveszter | Budapesti Metropolitan Egyetem

őry szilveszter

INSTALLÁCIÓ 2 – megosztott 2. díj

Szilveszter Média design alapszakunk hallgatója.

PÁLYAMUNKÁJA: IQNORE

Az iqnore egy fiktív, áltudományos, fejre illeszthető készülék, amely az egyéni intelligencia-hányados alapján szűri ki a nem kívánatos emberi hangokat. Tehát, ha beállítunk rajta egy 120-as IQ-küszöböt, akkor a 120 alatti IQ értékkel rendelkező embereket nem hallja a készülék használója. Ráadásul az érdeklődő le tudja tesztelni a saját IQ-ját is: ha beállít az ember egy IQ-küszöböt, majd utána beleszól a mikrofonba és a hangját visszahallja, akkor nagyobb intelligencia-hányadossal rendelkezik, mint a beállított küszöb. Amennyiben nem hallja vissza magát, abban az esetben a készülék kiszűrte az ő hangját. Ezt a program persze csak véletlenszerűen dönti el, de ezáltal tényleg úgy hat, mintha a készülék képes lenne a különböző tartományok hangfrekvenciáinak szűrésére és ignorálására.

Témavezető: Harsányi Réka


Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Az OMDK-n elért eredmény számomra egy pozitív visszajelzés, hogy sikerült érdekeset, értékeset alkotnom. Valamint jó visszaigazolás arra, az iqnore készítésével járó gyakori éjszakázás, és sok munka nem volt hiábavaló.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Ez a projektem egy iskolai feladatból indult, a tanárom, Szabó Attila vetette fel az ötletet, hogy indulhatnék vele az OMDK-n. Úgy gondoltuk érdekes lesz az a kontraszt, amit az installációm generálhat, hiszen az iqnore egy tudományosnak tűnő készülék, így első ránézésre semmi keresnivalója egy művészeti konferencián. Még csak elsőéves vagyok, így nem volt sok ismeretem erről a versenyről, de rendkívül jó kihívásnak tartottam, és örültem, hogy máris megmérettethettem magam.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Nem tudnám behatárolni az érdeklődésemet egy témára, így az általam készített installáció is több területet fed le. Az elkészítéséhez ugyanúgy szükség volt programozásra, forrasztásra, sok barkácsolásra, mint például grafikai tervezésre a szórólap elkészítéséhez, vagy weboldalfejlesztésre.

Miért ezt a szakot választottad?

A fentebb említett indokból kifolyólag mindenképpen olyan szakra szerettem volna járni, ahol sok mindenbe belekóstolhatok. Ezt figyelembe véve rögtön megtetszett a Média Design szak összetettsége, így szóba se jöhetett más képzés. Pont ilyen multifunkcionális embernek tartom magamat is.

Mi inspirál?
Bármi lehet számomra inspiráló. A világban folyamatosan érnek behatások, amelyek formálják a gondolataimat, ötleteimet. A barátnőm mindenképpen inspirál, ha van egy munkám, ő mindig jön velem és segít ott, ahol tud.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Rendkívül sok minden érdekel, így még nehezen tudnám most megmondani, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni. Azt hiszem, mindennel, amiben kreatív lehetek. Az OMDK-n láttam, hogy milyen hatással lehet az emberre egy jó installáció, így most éppen e körül forognak a gondolataim.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nem egyszerű erre válaszolni, hiszen minden eddigi feladatot szerettem valamiért. Talán kettőt tudnék kiemelni, amelyeket kedvencemnek mondhatok.
Az egyik során egy 3D-s sci-fi teret kellett rekonstruálnunk, de nem 3D-s, hanem 2D-s vektorgrafikus tervezőszoftverrel. Érdekes volt, ahogy lépésről lépésre jöttem rá, hogy hogyan tudom a három dimenzió illúzióját kelteni.  


A másik kedvenc munkám egy stop motion animáció. Ez egy olyan technika, amely során állóképekből állítjuk össze a videót.  Az animációhoz makett teret építettem, melyben például a bokor brokkoliból volt, s majdnem 1000 képre volt szükségem, a megfelelő hatás eléréséhez.