Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Orosz Tina / Animáció mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Orosz Tina / Animáció mesterszak

„A METU-n a saját képességeidet fejlesztik. Nem akarnak megváltoztatni, és beállítani egy olyan mintázatba, ahová nem vagy való.”


Tina Animáció alapszakunk után idén Animáció mesterszakon diplomázott. A 13. királylány című animációs filmjét - bojlertestű főszereplőjével - beválogatták a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál, a 2016-os Primanima, a Rákospalotai Rövidfilmszemle versenyprogramjába, valamint szerepel a 12. BuSho Filmfesztivál Panoráma szekciójában is. A 2017-es Pázmány Film Fesztiválon a 2. legjobb animációs film, míg a 13. Kecskeméti Animációs Fesztiválon A legjobb diákfilm díját kapta. 2018-ban is több fesztivál programjában szerepelt, így a 6. Friss Húson, a PAD utcafesztiválon és a METU Venice design kiállításán is megtekinthető alkotása.

Alapszakos diplomainterjúját itt találjátok, amelyben a 13. királylányról is részletesen olvashattok.Miért ezt a szakot választottad?
Véleményem szerint az animáció a művészet azon ága, ami szinte mindent érint, ezért ezt gondolom a legizgalmasabbnak.


Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az alapszakot is itt végeztem, előtte OKJ-n szintén animációt tanultam.


Mi inspirál?
Az esetek többségében az emberi kapcsolatok, saját, vagy kívülről megfigyelt életesemények inspirálnak. Emellett igyekszem a filmeknek ironikus hangvételt adni, amivel oldható a feszültség.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A 13. királylány volt az egyik kedvencem, most a Mamahotel felvette vele a versenyt. Persze minden filmemet szeretem, ha másért nem, azért, mert tanított valamire, de ez a két film az, amiknél szerintem sikerült megmutatni azt, amit akartam. Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A Mamahotel című filmet készítettem el idén. A cím szerintem sok mindent elárul: egy anyós-konfliktusról van szó. Tavaly viszonylag sok ismerősöm, köztük közeli hozzátartozóim panaszkodtak hasonló esetekre, és megfogott a téma, hiszen annyira tragikus és egyszerre abszurd helyzetek történtek, hogy abszolút érdemesnek éreztem arra, hogy elmeséljem.


 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Technikailag rengeteget fejlődtem, úgy gondolom. Azonban meg kell említenem azt is, hogy minden szakunkhoz kapcsolódó tárgy nagyon hasznos volt, és rengeteg kapcsolatot is szereztem.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A METU-n a saját képességeidet fejlesztik. Nem akarnak megváltoztatni, és beállítani egy olyan mintázatba, ahová nem vagy való.


Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Őszintén megvallva, kicsit meg vagyok rémülve. Annyi minden történt ezalatt az idő alatt, szokatlan még a helyzet, de várom az új kihívásokat is.


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Jól éreztem magam, bár a végére már eléggé elfáradtam. Azt hiszem kijelenthetem, hogy nagyon jó filmek készültek a csoportunkban, és bár időnként megnéztük egymás munkáit, de kész állapotban most láttuk először.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék egy kis szünetet tartani a következő filmem elkészítéséig, és az alkalmazott animáció felé fordulni, amíg nem jön még egy olyan ötlet, amivel érdemes lesz foglalkozni.