Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Oktatás tudásbázis - könyvtár, szakirodalmak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Könyvtár, szakirodalmak


Könyvtárhasználati irányelvek

Könyvtáraink személyesen is látogathatók, kérünk mindenkit, hogyha lehetséges, éljen a kölcsönzés lehetőségével, mert nem győzzük a tananyagok digitalizálását. Levelezős hallgatóink számára és egyedi esetekben egyéb távoktatásban tanulóknak, igyekszünk a kötelező irodalmakat online biztosítani. Mivel a digitalizálási folyamat időt vesz igénybe és hosszú a kötelező irodalmak listája, az ajánlott és egyéb irodalmak biztosítását nem tudjuk garantálni.

Minden személyes könyvtárhasználat (kölcsönzés, helyben olvasás, számítógép használat és fénymásolás)a biztonsági szabályok betartása mellett lehetséges. Szájat és orrot eltakaró maszk viselése, illetve a védőtávolság betartása kötelező!

Az online szolgáltatásainkkal kapcsolatban a Könyvtár CooSpace színterére érdemes látogatni. Ezt az alábbi LINKEN éred el. 

A személyesen igénybe vehető szolgáltatásokkal kapcsolatban a lib@metropolitan.hu e-mail cím és a (+36-1) 273-3098 telefonszámon adunk bővebb felvilágosítást


Nyitvatartás

Figyelem, a könyvtár nyitvatartási ideje október 1-től visszavonásig megváltozik! 

A Központi Könyvtár (Nagy Lajos király útja) és a Művész Könyvtár (Rózsa utca) egységesen az alábbi nyitvatartási idő szerint üzemel:

Hétfő - Csütörtök: 9:30 – 16:30; 

Péntek: 12:00 - 16:30; 

Szombat: 9:30 - 15:00


Bővebb információ és Chatbot: https://www.metropolitan.hu/konyvtaraink


Beiratkozás

 • Személyesen: a Könyvtárainkban, nyitvatartási időben.

 • Olvasójegyet lehet papír alapú kártya vagy digitális formában is kérni. A digitális olvasójegy egy vonalkód, amelyet e-mailben elküldünk, ahonnan a telefonra rá lehet menteni.

 • Diákigazolvánnyal is lehetőség van beiratkozni, ez esetben egy külön olvasójegy-szám helyett a diákigazolvány vonalkódját rögzítjük, és ezt kell ezentúl felmutatni kölcsönzéshez

 • Elektronikusan a CooSpace-en továbbra is be lehet iratkozni. Válaszüzenetben elküldjük az olvasójegy számát és vonalkódját. Személyes kölcsönzéskor az utóbbit akár telefonon felmutatva is lehet kölcsönözni, nincs szükség fizikai olvasójegyre.


Kölcsönzés és digitalizálás

 • Elsősorban kölcsönzünk, a megszokott rend szerint, azaz személyesen a könyvtárainkban.

 • Meghatalmazott átvehet könyvet, ehhez előzetesen e-mailben kérjük a meghatalmazott nevét.

 • Kötelező irodalmak digitálisan – Online könyvtárunkat folyamatosan bővítjük a digitálisan is hozzáférhető kötelező irodalmakkal.

 • Kurzus színtéren digitális tankönyvek - Több oktatónk a kurzus színterén elérhetővé tette az olvasmányokat. Kérdezzetek rá az oktatóknál, hozzáférhető-e egy adott irodalom!

 • Szakdolgozatokhoz felhasználható, online elérhető tudományos források is bőségesen találhatók a Könyvtár CooSpace színtéren! Érdemes a színtérre feltöltött segédanyagokkal kezdeni!

 • Levelezős kötelező irodalmak – Tekintettel a KÜT levelezős hallgatók online oktatására, külön táblázatot hoztunk létre, amelyben a levelezős kötelező irodalmak szerepelnek. Az elérhető anyagok folyamatosan bővülnek, ahogy a digitalizálási folyamat halad. Ami elkészül, annál megjelenik az elérési útvonal. Amennyiben van olyan kötelező irodalom, ami nem szerepel a listában, kérjük, jelezzétek felénk. A tematika elküldése is elegendő. 


A digitalizált könyvekhez, illetve e-könyv formában megvásárolt könyvekhez minden METU hallgató hozzáfér az “Online elérhető könyvek, cikkek…” táblázatból.  Ezt ezen a LINKEN találod meg.  


Könyvek visszavétele

 • A múlt félévben szeptember 30-ig meghosszabbított/kiadott könyveket legkésőbb a lejárat dátumáig kérjük visszahozni, mivel mások is várnak a könyvekre.

 • A Központi Könyvtár előtt elhelyezett könyvbedobó ládába a campus nyitvatartási ideje alatt be lehet dobni könyveket, amennyiben a Könyvtár zárva tart. Ezeket mi a legközelebbi nyitáskor visszavesszük, és erről e-mailben visszaigazolást küldünk.

 • Könyvet bárki visszahozhat, ehhez még felhatalmazást sem kérünk!

 • Ha semmilyen módon nem tudod visszajuttatni a kölcsönzésed, mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot a lib@metropolitan.hu címen!


Szakdolgozatok olvasása

 • Az elmúlt évek szakdolgozatait teljes szöveggel kizárólag a METU által biztosított vezetékes hálózaton át lehet olvasni, többek között a Könyvtárban is.

 • A biztonságra való tekintettel a gépeink számát sajnos csökkentenünk kellett, illetve a kötelező maszkviselés a géphasználat során is érvényben van.

 • A dolgozatok bizonyos elemeit (címlap, kivonat, tartalomjegyzék és irodalomjegyzék) továbbra is lehet a CooSpace-en igényelni. Ehhez kérjük a szakdolgozat.metropolitan.hu címről kiválasztani a konkrét dolgozato(ka)t, és ezeknek az oldaláról kimásolni a “link a rekordhoz” utáni linket.

Tisztában vagyunk a teljes szöveges távoli elérés szükségességével. Jelenleg a szakdolgozat adatbázist üzemeltető céggel azon dolgozunk, hogy ez a szolgáltatás elérhető legyen. A fejlesztést megrendeltük, előreláthatólag október közepéig megvalósul. Addig is türelmeteket és megértéseteket kérjük.


Egyéb

Telefonos és emailben történő ügyintézés nyitvatartási időben