Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ő is nálunk tanult: Füzes Dániel | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ő is nálunk tanult: Füzes Dániel

"...nagyon nagy önerővel hajtottuk magunkat, és próbáltunk minden tudást és lehetőséget megszerezni és kihasználni, amit az egyetem kínált."

Füzes Dániel Mozgóképművész mesterszakunkon végzett 2018-ban, diplomamunkája, a Szokásjog / The Buzz számtalan magyar és külföldi fesztivál versenyprogramjában szerepelt és a filmet több díjjal is elismerték már. Legutóbb a Magyar Filmdíj 2020 Legjobb kisfilm kategóriájában került megmérettetésre, díjairól, versenyszerepléseiről itt olvashatsz bővebben. Dániellel ezúttal egy személyesebb interjút készítettünk, amelyben egyetemi élményeiről is kérdeztük.

 
Ballagó Zsolt volt METU-s osztálytársam, diplomafilmjének forgatásán, mint gyártásvezető

2018-ban végeztél a METU-n: milyen volt az egyetem, mit szerettél a legjobban?
Úgy emlékszem, hogy nagyon hányattatott sorsú osztály voltunk, de valahogyan annak ellenére, hogy olyan rendkívül különbözőek, nagyon összetartóak is. Igazából visszatekintve nagyon nagy önerővel hajtottuk magunkat, és próbáltunk minden tudást és lehetőséget megszerezni és kihasználni, amit az egyetem kínált. Máig nagyon pozitívan gondolok erre az osztályra, és sokan még most is nagyon jó barátaim közülük.

Ha ki kellene emelned egy oktatót vagy tantárgyat, tudnál olyat mondani, aki vagy ami nagy hatással volt rád?
Nehéz kérdés, de talán Hargittai Lászlót (Pamacsot) emelném ki. Nem csak egy nagyszerű filmes szakember, de nagyon jó pedagógus is. Hatalmas tudása van, amit nagyon jól felépítve, precízen és érthetően tud átadni. Nagyon érzékeny ember, aki sokszor kitér a szakma lélekre való hatására is, ami nagyon emberivé és szeretetteljessé teszi az óráit. Emellett még az utolsó félévben beugró, és osztályfőnökeinkké váló Pálfi Györgyöt és Thuróczy Katit emelném ki, akik segítettek nekünk, hogy diplomafilmjeink el tudjanak készülni. Illetve Pápai Zsoltot, aki a Szokásjog szakmai konzulense volt és gigantikus tudásával, de főleg a film iránti szeretetével tartotta bennem a lelket.

 
Pantyi Petra ELTE-s diplomafilmjének forgatásán, mint első asszisztens / Cinefesten: (balról jobbra) Bolla Kolos zeneszerző, 
Balogh Péter hangutómunka, Gór Fanni kreatív producer, Füzes Dániel rendező és Noll-Batek Kristóf forgatókönyvíró


Kik a példaképeid, ha vannak? Kiknek a munkáját követed figyelemmel rendszeresen?
Nem tudom, hogy vannak-e konkrét példaképeim. Nagyon sok rendezőnek követem figyelemmel a munkáját. Engem inkább egy-egy rendezőnek a filmezéshez való hozzáállása inspirál, például amikor Robert Rodríguez csak azért ment el alanynak egy pár hetes gyógyszerkísérletre, hogy abból szerezzen pénzt az első nagyjátékfilmjéhez.

Van olyan téma, témakör, ami nagyon foglalkoztat és különösen közel áll a szívedhez?
Azt hiszem, az évek alatt kiderült, hogy a férfiasság kérdése, az erőszak és a következménytudatosság voltak azok a témakörök, amik nagyon foglalkoztattak. Ezek a legtöbb esetben nincsenek előttem tudatosan, hanem ha bármi anyag vagy téma van, amihez személyesen tudok kapcsolódni vagy viszonyt tudok vele létrehozni, akkor azon kezdek el dolgozni. A végén természetesen kiderül, hogy hasonló kérdéskörök foglalkoztatnak gyakran, illetve azok szoktak érdekelni egy-egy történetben.

  
Noll-Batek Kristóf forgatókönyvíróval a Hétdomb filmfesztiválon / A Szokásjog plakátja / a 64. Országos Függetlenfilm Fesztiválon 
a főszereplő, Nagy Márkkal, aki elhozta a Legjobb Férfi Főszereplő díját


Diplomamunkáddal, a Szokásjog című filmeddel számtalan sikert tudhatsz magad mögött. Melyikre vagy a legbüszkébb?
Igazából nekem a legjobban az esik, ahogy a közönség reagál a filmre, amilyenek a visszajelzések voltak, illetve hogy azt láttam a stábon és a szereplőkön, hogy volt értelme belefektetniük azt a hatalmas munkát. Bizalmat kaptam, ami nagyon jól esik. A kritikák is nagyon jól jöttek, rengeteget tanultam belőlük, és újabb tapasztalatra tettem szert. De ha mégis ki kéne emelnem sikereket, akkor az a Friss Hús és a Cinefest elismerések, illetve a film külföldi fesztiválútja, ami még jelenleg is tart.


Mi történt veled a diploma átvétele óta?
Sokat dolgoztam a filmes asszisztenciában, illetve videóklippeket forgattam különböző előadóknak. Az egyik legnagyobb projektem talán, amiben részt vettem, az a VRTours jeleneteinek megírása és megrendezése volt. Ez egy budai várban lévő túra, aminek az egyes állomásain egy VR szemüveg segítségével betekintést lehet nyerni a magyar történelem egy-egy korszakába.
Aztán tavasszal felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakára.

 
Fák Alatt Zenekar videóklip forgatáson, mint rendező   / Mongooz and the Magnet videóklip forgatáson, mint rendező: (balról jobbra) 
Bolla Kolos operatőr, Füzes Dániel rendező, Kollet Gerda első asszisztens


Min dolgozol mostanában?
A Szokásjog nagyjátékfilmes verzióján dolgozunk a forgatókönyvíró-társammal, Noll-Batek Kristóffal. Illetve itthonról végzem az egyetemi feladataimat, valamint egy videoklip utómunkái zajlanak még épp.

Mit csinálsz szívesen szabadidődben? Mik a hobbijaid?
Régebben egyesületben fociztam, most lassan 6 éve ketrecharcolok (más néven MMA vagy kevert harcművészet), amit nagyon szeretek. Frusztráció- és stresszoldó, illetve önbizalmat ad az embernek. A másik hobbim sokkal békésebb ennél, gyerekkorom óta festek és rajzolok, ha jut idő rá, akkor azt nagyon szeretem csinálni, és hát...sok filmet nézek.

 

Volt olyan, hogy elbizonytalanodtál, hogy a megfelelő pályát választottad-e?
Persze. Sőt, szerintem ez folyamatosan elő-előbukkan nálam. De általában mindig ugyanaz a makacs reakcióm van, hogy ha már eddig eljutottam, nem most fogom abbahagyni, illetve ami ennél is fontosabb, hogy nem tudnék mást csinálni. Nincs B-tervem és nem is szeretném, ha lenne.

Mit tanácsolsz a most felvételizőknek, hogy készüljenek, ha filmes területre szeretnének menni? Mivel készüljenek, hogyan építsék a portfóliójukat?
Jancsó Miklós egyszer azt mondta egy interjúban, hogy ha az ember eldob egy követ, filmest fog eltalálni. Ettől ne ijedjenek meg, ne hagyják, hogy a szakmával járó frusztrációk, félelmek és kételyek eluralkodjanak rajtuk. Tartsák meg azt a gyermeki szeretetet, ami miatt elkezdték ezt a szakmát. Ezt védjék, mert ez lesz a hajtóerő a jövőben. Járjanak minél többet forgatni, és az egyetemet arra használják, hogy egy erős baráti és szakmai csapatot építsenek maguk köré. Ez a legfontosabb, ez ad erőt és motivációt.

 
Mongooz and the Magnet videóklip forgatáson, mint rendező / Cz. K. Sebő videóklip forgatáson, mint rendező