Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ő is nálunk tanít: Pintér Márton | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ő is nálunk tanít: Pintér Márton

Építész, Környezetkultúra alapszakunk és Építőművész mesterszakunk oktatója. Évek óta vezetője a HelloWood METU-s csapatának, a Very Good Office társalapítója. Tervezőként számos megvalósult építészeti projekt fűződik a nevéhez, már diplomamunkájával - A 110011 kreatív társadalomba integrálódó autonóm szuperszámítógép - is vihart kavart, kritikus építészetszemléletével azóta is találkozhatunk szakmai fórumokon.

Kérdezz-felelek Pintér Mártonnal.

 


Mi mindennel foglalkozol?
Kisléptékű építészeti tervezéssel és léptékfüggetlen oktatással. 

Az építészet/belsőépítészet mely ága, felhasználási formája, vagy stílusa áll hozzád legközelebb?
A kompromisszum-mentes vízióalkotás és ennek bármilyen formában / formátumban való realizálása.

Mi az, ami Téged a legjobban vonzott ebben a területben?
A klientúrán és végfelhasználókon alkalmazott manipulatív (mindenki érdekében) mivolta.


 

3 bit ABC: VERY GOOD OFFICE (Bálint Ábellel) / Citadella


Az alkalmazott vagy az autonóm műfaj áll hozzád közelebb? Értelmezhető ez a Te szakmádban?
Mindkettő. Alkalmazott, ha mennyiségről van szó. Autonóm, ha minőségről. Nem vegyítem, mert az mártírkodásba, vagy "egész jóba" torkollik. Sajnos értelmezhetetlen és egyben érdektelen, ez közízléstelenséghez vezet.

Amikor tervezel, honnan jönnek az impulzusok? Hogy indulsz el?
Közvetett - nem szakmabéli - referenciákból, absztrakt kapcsolódási pontokból. Vagy a kölcsönös szakmai elismerésben részesített barátságoktól, vagy magamtól.

Mesélj kicsit arról a gondolat- és alkotói folyamatról, ahogy a munkáid készülnek! Mi volt a kedvenced? Miért?
Az építészeti termék megjelenése (ház) nem lehet alapkoncepció. Építészet és épület nem ugyanaz, inkább ok-okozati összefüggés. A ház egy következmény. Elméletből gyakorlat (korábban említett autonóm, minőségi metódus), vagy megbízásból gyakorlat (korábban említett alkalmazott, mennyiségi metódus). Előbbire kedvencem a Nyíregyházi állatpark pályázati anyaga, vagy egy élő megbízás, ahol a ház gyakorlatilag egy "legenda" következménye. Utóbbira pedig bármelyik klasszikus munka (erősen nívóját vesztett szakmáról beszélünk).VERY GOOD OFFICE (Bálint Ábellel, Fekete Áronnal)


Mi volt a legutóbbi munkád? És min dolgozol most?
Idehaza a tisztességes kreditáció kuriózum, így a kérdésre sem tudok válaszolni. Épp a korábban említett "legenda-projekten" dolgozom, illetve nemrégiben hirdették meg a HELLO WOOD idei nemzetközi táborát, amelynek én vagyok a társkurátora.

Legenda-projekt: VERY GOOD OFFICE (Bálint Ábellel)


Mikor döntöttél úgy, hogy a művészi pálya mellett oktatni is szeretnél?
Más döntött így, én pedig elfogadtam a felkérést. Jól esett, és azóta beigazolódott, hogy jól is megy. Kikapart gesztenye vagyok. A szüleim egyébként tanarak.

Mi a legfontosabb számodra a tanításban? Mi az, ami miatt szereted átadni a tudásodat az újabb nemzedéknek? Mi a legizgalmasabb és mi a legnehezebb ebben az oktatói szerepben számodra?
Az oktatás egy olyan univerzális platform, ahol az átadott tudás alkalmazása individumonként változik, pláne egy ilyen szubjektív szakmában, mint az építészet. Legizgalmasabb megismerni a diák gondolkodásmódját és azonosulni a víziójával. Legnehezebb megfelelően kezelni a kompetenciából fakadó különbségeket egyik és másik diák között.


 

Csepel arca pályázat - VERY GOOD OFFICE (Cseszlai Barnabással, Fekete Áronnal, Novák Mátéval) / Nyugati-tér MÁV pályázat - VERY GOOD OFFICE (Fekete Áronnal, Novák Mátéval)


Miben más ma a szakmád, mint amikor Te tanultál? Változott? Melyek azok az alapelvek, amelyek szerinted állandóak a területeden és nem hat rájuk az idő?
Az általános világkép eltorzult és ennek hatása van a szakmára is. Szoktam mondani: ma már nem értékrendről beszélünk, hanem értéktrendről, vagy élményrendről. Ez a hígított életvitel kártékony a szakmára nézve (mert "mindenki tud mindent"), de még veszélyesebb a fiatalok esetében. Remélhetőleg átmeneti, addig is hajrá!

Kiknek ajánlanád ezt a szakot? Milyen indíttatás az, ami miatt szerinted mindenképp kukkantson be ebbe a világba?
Ha szeretne alkotói tevékenységet folytatni és mellette járulékosan pszichológusként, íróként, uzsorásként, politikusként, jogászként, CAD-monkeyként, elméleti sztratégoszként ingyen dolgozni, akkor ez a neki való szakma!

Mit mondanál azoknak, akik most kacsingatnak e felé a terület felé? Ha egyetemre készülnek, akkor hogyan tehetik ezt a leghatékonyabban?
Terheléses gyakorlattal. Heti három alkalom szakmai előkészítő, heti két tucat rajz, aktuális építészeti és épület-béli diskurzussal legyen képben és hétvégente üljön le az ismerőseivel egy sörre, ahol fejlesztheti az emberismerő és kommunikáció készségeit. A tehetsége majd az egyetemi évek alatt kiderül.

REKK Iroda belsőépítészet - Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton