Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nyitott Múzeum | Budapesti Metropolitan Egyetem

...Nyitott Múzeum...

A Néprajzi Múzeum MaDok-program kiadásában jelent meg a …NYITOTT MÚZEUM… Részvétel, együttműködés, társadalmi múzeum című kézikönyv és azonos című weboldal, amely a részvétel és együttműködés (társadalmi) múzeumi lehetőségeit és gyakorlatait vizsgálja. A kötet, a weboldal és a kutatási projekt egy könyvbemutató eseménysorozat során válik hozzáférhetővé az érdeklődők számára – a kutatásban részt vevő partnerintézmények közös szervezésében. Az első alkalommal az eseménysorozatra bérletet váltó, visszatérő és kitartó résztvevőket ajándékkötettel jutalmazza a csapat.

A könyvben esettanulmány jelent meg a Budapesti Metropolitan Lab és a Néprajzi Múzeum munkatársaival közös integrált projektünkről, melynek végeredménye a Mindenkinek ismerős dolgok kiállítás volt 2017 februárjában az FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítótermében. Az esettanulmány különlegessége, hogy szerzői  felkérték volt hallgatóinkat – Fejes Petra, Hermann Júlia, Hornyák Evelin, Kiss Krisztina Noémi, Vörös Zétény – hogy az általuk megírt szöveget kommenteljék.

2017-ben a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak és a Néprajzi Múzeum kutatóinak kiállítása mai hétköznapi tárgyak megértésén és bemutatásán alapult.

A 2017-es őszi szemeszterben öt hallgató és négy kutató dolgozott együtt heti rendszerességgel. A kurzus során azt vizsgálták: miként használjuk hétköznapjainkban a tárgyakat? Miként választjuk ki a számunkra fontosakat? Tudjuk-e jellemezni magunkat tárgyakkal? Számít-e a szín, a forma, az alapanyag, a funkció, a tervező és a márka? Kapcsolódnak-e a választásokhoz és a használathoz érzelmek? Ha kollekciót alkotunk tárgyainkból, tudunk-e a megszokottól eltérő módon csoportosítani, a tárgyak között új és más viszonyrendszereket létrehozni? Egy múzeum miként segítheti ezt az önreflexív értelmezési munkát? És fordítva: miként illesztheti be gyűjteményi szemléletébe a kívülről érkező személyes tapasztalatokat, a megszokottól eltérő válaszokat? És ezekből mi mutatható meg egy galériatérben?


 


A Mindenkinek ismerős dolgok esetében megtalálták azt az utat, ami feloldotta a „laikus–szakértő” oppozíciót, és a hangsúlyt az eltérő tudások, tapasztalatok sokszólamúságára helyezte. A kiállításon egymáshoz illesztett tárgyak, fotók, tárgytörténetek és fiktív kompozíciók segítségével beszéltek az alkotók arról, hogy mit jelent a saját hétköznapokat megmutathatóvá tenni mások számára.

"Az elmúlt 18 évben rengeteg „tanár” dolgozott velünk/mellettünk, formálta a személyiségünket. Szerintem most először volt olyan pillanat, amikor szakmailag is kicsit önállóbban tudtunk létezni, és az, hogy ti hagytok minket szabadon dolgozni (nem tanárként voltatok jelen, inkább valamiféle mentorként), megrémítette a társaságot. Tekintve, hogy egyetemi keretben történt a munka. (Kiss Krisztina Noémi)

 "Ez a projekt valójában egy felnövéstörténet volt.” (Vörös Zétény)
(Idézet a tanulmány hallgatói kommentjeiből.)

Kiállítás koncepció: Fejes Petra, Hermann Júlia, Hornyák Evelin, Kiss Krisztina Noémi, Vörös Zétény
A kutatásban részt vevő kutatók: Foster Hannah, Frazon Zsófia, Gadó Flóra, Wilhelm Gábor


A könyvbemutató eseménysorozat  állomásai

…NYITOTT MÚZEUM… a projekt és a kézikönyv
Időpont: 2018. május 22. (kedd), 17.30
Helyszín: új LUMEN (Horánszky u. 5.)
Résztvevők: Foster Hannah Daisy, Frazon Zsófia, Gadó flóra, Hermann Veronika, Illés Péter, Schleicher Vera, Szakács Eszter, Toronyi Zsuzsanna, Wilhelm Gábor, Demenczky Nóra, Déri Enikő
Moderál: K. Horváth Zsolt társadalomtörténész (ELTE)

Program:
17 órától érkezés, kötetlen beszélgetés, kötetvásárlás, lapozgatás, közös borítófirkálás
17.30 – 19.00 köszöntő, bemutató, kérdések, vita
19 órától: kötetlen beszélgetés, koccintás
Az eseményen jelen lesznek volt hallgatónk is.

...NYITOTT MÚZEUM… közösség és kommentár
Időpont:
2018. június 6. (szerda) 18.00
Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Síp utcai közösségi tér (Síp utca 12.)
Résztvevők: a kötet szerzői és alkotói

NYITOTT MÚZEUM… önszerveződés és aktivizmus
Időpont: 2018. június 12. (kedd) 18.00
Helyszín: tranzit.hu, Vasas Szakszervezeti Szövetség Székháza (Magdolna u. 5-7.)
Résztvevők: a kötet szerzői és alkotói


Kapcsolódó tartalmak:
Tárgyakadémia 100+ blog
Foster Hannah Daisy – Frazon Zsófia – Gadó Flóra – Wilhelm Gábor: Mindenkinek ismerős dolgok 

A könyvbemutató eseménye
A MaDok-program Facebook profilja
A MaDok-program weboldala