Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility NTP-FTH-15 MET LAB | Budapesti Metropolitan Egyetem

NTP-FTH-15 MET LAB

MET LAB - Nyitott és progresszív kutató-fejlesztő műhely

A Metropolitan Lab tehetséggondozó műhelyén belül a komplex szemléletű tervezés módszereinek elsajátítása mellett megvalósítottuk az egyetem tehetséges hallgatóinak részvételével a Liget múzeumi beruházáshoz kapcsolódó kortárs múzeumi környezet tervezést és modellezését, valamint köztéri helyzetének és funkciójának végiggondolását. 

A LAB projektjei olyan kurrens témákat öleltek fel, amelyek lehetőséget adtak a tehetséges hallgatók bemutatkozására éles közegben, nyilvános bemutatókkal, miközben megtanították őket a valós projekt alapú munkavégzésre, ami az iskola elhagyása után vár rájuk a piaci környezetben. A pályázatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt a legprogresszívebb szakemberekkel együtt dolgozni. 

A projektekben a hallgatók közösen fejleszthették és tesztelhették ötleteiket és szabadon kísérletezhettek. A munka fókuszában a csoportos, interdiszciplináris munkavégzés, illetve a tervezői készségek széleskörű, analitikus alkalmazása állt. A résztvevők a projektek esetében részfeladatokat vállaltak elsajátítva az alkalmazott művészet alapját és a csoportmunkát, megismerkedve a társművészeti áthatásokkal. A kurzus célja a gyakorlati, valós feladatok sikeres végrehajtására való felkészítés mellett, az ehhez szükséges kompetenciák kialakítása és a projektek végig vitele volt.

A komplex kulturális élménytervezés - fizikai környezet megtervezése mellett – a tartalmak bemutatására, a látogatás narratív struktúrájára, az interakciókra és a digitálisan elérhető, személyre szabható tartalmakra is fókuszáltunk.

A Metropolitan Lab tehetséggondozó műhelyében készült projektek eredményeit nagyszabású kiállításon és prezentációkon mutattuk be az élménynapok mellett, ahol a hallgatók és vezető oktatók egyaránt beszámoltak tapasztalataikról és projektjeik eredményéről (szakmai beszámolónkhoz mellékelünk egy hallgató beszámolót is). 

A Fotó és Építészeti Múzeum interaktív alapkövei a Design Terminál Magyar Nemzeti Kreatívipari Központ Pavilonjában lévő kiállításon debütáltak 2015-ben és 2016. májusában a Liget Zrt. múzeumi negyed beruházást bemutató kiállításán lesznek a szélesebb nagyközönség és a szakma számára is megtekinthetőek ismételten. Innen a Liget Zrt. ideiglenes látogatói, információs központjába kerülnek az objektek. 

A Metropolitan Lab és a Zeneakadémia együttműködéséből létrejövő nemzetközi opera fesztivál magyar előadásának látvány és jelmezterveiről több fórum pozitív kritikát adott és több mint 500-an látták a két előadást a Zeneakadémia Solti termében 2015-ben. A sikernek köszönhetően a Metropolitan Lab és tehetséges hallgatói a 2017-es fesztivál nyitó előadásának 2 díszlet és jelmez tervein is dolgozni fognak.

A pályázat keretében olyan projektek kivitelezésében vehettek részt tehetséges diákjaink, amely az alap kompetenciákon kívül nyilvános megjelenési lehetőséget és fontos visszacsatolást is adott számukra.


Pályázat megnevezése: „MET LAB - Nyitott és progresszív kutató-fejlesztő műhely” (NTP-FTH-15-0049)

Elnyert támogatás összege: 1 300 000 Ft