Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveti csapat - üzlet - gazdmen- Szalai Ferenc | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szalai Ferenc / Gazdálkodási és menedzsment alapszak

   


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?
Úgy éreztem sokat kaptam a nagykövetektől, mivel Ők is hozzájárultak ahhoz, hogy ma itt a Metropolitan Egyetemen tanuljak, mivel a nyílt nap volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy változtatok a jelentkezés sorrendjén és ezt az iskolát jelölöm első helyre. Szeretném, hogy az elkövetkező generációk is megtapasztalhassák azt amit én, ezért is jelentkeztem Nagykövetnek. Fejlődni szeretnék kommunikáció területén, szóval bízok benne, hogy jó gyakorlás lesz ez az elkövetkezendő egy év.


Miért a METU-ra jelentkeztél anno?
A gyakorlatias oktatás ami megfogott. Ma a felsőoktatás számos területén az akadémiai tudást helyezik előtérbe, vagyis rengeteg száraz szöveget kell bemagolni aminek nem sok értelmét látom, hisz szinte a számonkérés után egyből elfelejti az ember. Ez ami miatt ezt az iskolát választottam, hogy számos dolog amit tanulunk a való életben  is fel tudjuk használni. Természetesen itt is vannak alapozó tárgyak ahol inkább az elméletre van a nagyobb hangsúly fektetve, viszont ott is azokra a fontos dolgokra koncentrálunk, amiket a későbbi években is hasznosítani tudunk.


Milyen tényezők fogtak meg a METU-ban, miért gondoltad, hogy a METU lesz a neked való iskola?
Ahogy már említettem a gyakorlatias oktatás volt az első szempont, emellett az 2018-as évtől kezdetét vette a Start My Brand nevű tréning és a hozzá kapcsolódó szemléletmód, ami egyedülálló az országban. Ez roppant módon megtetszett, mivel manapság a diploma egy elvárt dolog, viszont ez a szemléletmód abban segít, hogy ki is vagy valójában a diplomán túl, milyen képességekkel és erényekkel rendelkezel, ami a munkaerőpiacon előnyt biztosít számodra. Ezeket a dolgokat nem lehet az egyik pillanatról a másikra fejleszteni viszont számos olyan tréning áll a rendelkezésünkre, amik elősegítik ezeknek a skilleknek a fejlődését.


Miért pont ezt a szakot választottad?
Már tizedikesként tudtam, hogy ezt a szakot választom. Középiskolában közgazdaságtant tanultam, így számomra nem volt kérdés, hogy milyen területre fogok orientálódni. A szakban, ami még nagyon megtetszett, hogy különböző területekre lehet specializálódni, köztük az E-business szakirányra is, amit eddig másik egyetemen nem láttam és szerintem a jövő ez a terület felé halad.


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön stb. – esetleg te mit csinálnál most másképp?
Arra jöttem rá, hogy minden egyetem más oldalról közelíti meg például a gazdasági területeket is. Más-más értékrendeket tartanak szem előtt, ezáltal másra összpontosítanak az oktatás folyamán. Szerintem fontos elmenni a nyílt napokra, ahol már egy kis belelátást lehet nyerni az egyetem szemléletébe és ezáltal könnyebb a döntés, valamint szerintem mindent el kell kezdeni időben, hogy ne az utolsó pillanatbeli kapkodás miatt csússzon el esetleg az egész.


Miért ajánlanád egy most felvételiző diáknak a METU-t?
Azon felül, amiket leírtam, szerintem a tanárok a másik meghatározó elemei az oktatásnak. Sokszor lehet hallani, hogy nagyon sok tanár a motiválatlan és ezáltal a diákokat sem érdekli úgy az anyag. Viszont elmondhatom, hogy ez az egy év alatt remek tanárjaim voltak, akik ha látják rajtad, hogy igyekszel és szeretnéd csinálni, akkor nagyon szívesen segítenek, motiváltak és motiválni tudnak, olyan emberek akiktől lehet tanulni, mert képesek átadni mindazt amit el kell sajátítanod, valamint egy olyan szemlélettel rendelkeznek, ami a gyakorlatiasságot helyezi előbbre, ezáltal használható dolgokra tanítanak. Azt érzem, hogy jó helyen vagyok.


Mi a kedvenc helyed a METU-n?
Az étkező, mivel általában ott szoktam összefutni ismerős arcokkal, akikkel szívesen beszélgetek a szünetekben és általában ott szoktak lenni a csoporton belüli megbeszélések is, hogy ki hogy s mint készült fel a számonkérésre.


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen?
Bódis Gábor, aki a marketing tantárgyat tanította nekem, a vizsga után rám írt és megköszönte az egész éves együttműködést, valamint további sok sikert kívánt. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, mivel több száz diákot tanít és mégis személyesen nekem írt.


Mesélj kicsit a szakodról: kiknek ajánlanád, mi mindent tanulhatnak, hol tudják az itt szerzett tudást hasznosítani, mit profitálhatnak később belőle?
Gazdálkodási és menedzsmentet tanulok, ami szerintem egy nagyon hasznos szak, mivel belelátást nyújt számos gazdasági területre, valamint egy olyan alapot biztosít, ami a későbbiek során az ember kamatoztatni bír. Megtanulhatja a diák a vállalat életét, hogy hogyan működik, a számvitel és a pénzügy világától egészen a technológián keresztül az emberi erőforráson át, minden részbe belenyújtást enged és megtanítja veled azokat a fontos dolgokat, amik elengedhetetlenek egy gazdasági szakember életében.


Mi a kedvenc tantárgyad és miért?
Ez egy nehéz kérdés, mert szinte mindegyik tantárgyamat eddig szerettem, viszont, ha választanom kell egyet, akkor az E-business tantárgyat választanám, mivel nagyon hasznos dolgokat tanulhattam meg és már várom a folytatást, mivel erre a szakirányra lehet specializálódni is.


Ki a kedvenc oktatód és miért?
Erre sajnos nem tudok egy nevet adni. Nagyon nagy szaktudású emberektől tanulhattam eddig és bízom, hogy ezután sem lesz másként, valamint emberségesek voltak, értem ezalatt a segítségnyújtást. Bármikor bárki odament, mindig megkapta a kellő információt ahhoz, hogy tovább folytathassa a tanulást és az órák számos részében élvezet volt bent ülni és hallgatni az előadást, mert a legtöbb esetben interaktívan be lehetett kapcsolódni, amit értékeltek is az oktatót. Ezért nem érezném fairnek, ha egy személyt kiemelnék, hisz mindannyiuktól olyan motivációt és tudást kaptam, amivel sikeresen le tudtam küzdeni az előttem lévő akadályokat.


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? Ha volt ilyen, mi tetszett benne?
Az egyetemen belül volt egy három alkalmas angol előadás sorozat, ahol más-más témákat érintettük, a kommunikációtól kezdve a menedzsmentig. Szerintem nagyon érdekes volt és bízom benne, hogy a jövőben is lesz ilyen jellegű dolog szervezve.


Milyen sikereket értél el eddig az egyetemen, mire vagy eddig a legbüszkébb?
Mivel egy éve tanulok az Egyetemen ezért versenyen még nem vettem rész, viszont büszkeséggel tölt el valamint motivál a tanároktól kapott pozitív visszajelzés és erőt ad, hogy tovább haladjak ezen az úton.


Mi volt a kedvenc projekted eddig az egyetemen?
Inkább egy előttem álló projektet választanék most, mivel tavasztól Erasmusra szeretnék elmenni és izgatottsággal tölt ez az egész projekt, hogy mindent időben meg tudjak csinálni, szóval valahol ez egy nagy kihívás is, viszont azt gondolom, ha sikerül, akkor nagyon sokat tudok majd belőle fejlődni.


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?
Sportolok, azon belül futok, ami a stressz levezetésének egy nagyon jó formája, mellette pedig egészséges is. Emellett szívesen olvasok vagy találkozok pár baráttal, mivel egy jó beszélgetés után feltöltődve érzem magam.


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód?
Igazándiból nincs ilyen. Számos műfajt hallgatok épp az aktuális kedvemhez mérten.


Van kedvenc kiülős-beülős helyed Budapesten?
Salvatore bár, ami hangulatos és mellette nagyon finom koktélokat is adnak.


Van olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe?
Hogyha szórakoztató könyvet kellene mondanom, akkor a Harry Pottert tudnám mindenkinek ajánlani. Hihetetlenül magával ragadó a film is, viszont a könyv az egyszerűen zseniális.


Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet?
Biztos vagyok benne, egyrészt tudásilag, másrészt személyiségileg olyan alapokat ad az egyetem, amit bárhol tudok majd hasznosítani.


Friss hírekért, kövess minket Facebook-on és Instagram-on!