Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveti csapat 2020 - turizmus - tuve - Vanczó Nikolett | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vanczó Nikolett / Turizmus-vendéglátás alapszak

Niki a nagyköveti elfoglaltságai mellett lelkes Marketing Hallgatói Team tag is, így sok egyetemi belső és külső rendezvényen is találkozhattatok vele.


     


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?
Egy Nagykövetnek szükséges, hogy valóban ismerje a METU-t, annak értékeit és úgy érzem, hogy a számos rendezvény illetve az elmúlt pár év alatt nekem ez sikerült.

Miért a Budapesti Metropolitan Egyetemre jelentkeztél anno?
Véletlenül botlottam bele a nyílt napos felhívásba, és nem is tudtam sokat az egyetemről, de elmentem a nyílt napra és beleszerettem az iskola atmoszférájába, a fizikális megjelenésébe, illetve az előadó tanárok szenvedélyes beszédébe, ahol arról meséltek, hogy miért is jó METU-snak lenni.

Ezen kívül, meghallottam az egyik előadó tanárt tökéletes angolsággal beszélni, -de hát ez nem is furcsa, hiszen brit származású- és mikor megtudtam, hogy azon a szakon #tanít, amelyre én is jelentkeznék, tudtam hogy nála szeretnék tanulni angol nyelven. Így ezek után már nem volt számomra kérdés, hogy melyik egyetemet is válasszam.

Milyen tényezők fogtak meg a METU-ban, miért gondoltad, hogy a METU lesz a neked való iskola?
Őszintén, nem tudtam, hogy nekem való-e maga az egyetem, meg az angol szak, de nagy volt bennem a kíváncsiság, hogy vajon végig tudok-e vinni 3,5 évet angolul. Kihívásnak gondoltam, és csak reménykedni tudtam abban, hogy ez lesz a nekem való hely.

Miért pont ezt a szakot választottad?
Mindig is a turizmus-vendéglátás szak volt a fejemben. Szeretek emberek között lenni és csapatban dolgozni, és az idegen nyelvekhez is van érzékem, így ezt a szakot választottam. Remélem a későbbiekben is ez lesz az én utam.


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön stb. – esetleg te mit csinálnál most másképp?
Én csak annyit tanácsolnék, hogy azt a szakot és azt az iskolát válasszák, ahová tényleg szívesen járnak be. Ezen kívül, próbáljanak proaktívak és nyitottak lenni és részt venni az iskola életében, csatlakozzanak különböző csoportokhoz, mert ettől lehetnek ők értékesebbek mint a többi ezer diplomás. Ha jelentkeznek mondjuk HÖK vagy MHT tagnak ott kisebb-nagyobb csoportokban kell együtt dolgozni és együttműködni egy adott szituációnak a kivitelezése vagy megoldása érdekében.

Megtanultam, hogy hogyan kell olyan emberekkel is együtt dolgozni, akikkel amúgy nem biztos, hogy szívesen működnél együtt. Számomra ez az a készség, amely nélkülözhetetlen.

Ha valaki ezeket a készségeket elsajátítja, akkor könnyebb lesz egy munkahelyen is beilleszkedni és együttműködni. Én MHT tag vagyok lassan 3 éve. Imádtam és most is imádom minden percét és minden rendezvényét, minden alkalommal tanultam valamit és nagyon jó kis csapattagokkal vagyok körülvéve!

          


Miért ajánlanád egy most felvételiző diáknak a METU-t? 
Rengeteg olyan lehetőség van, amely nem csak a tanulmányikban, de az életben is segítheti őket. Ha jelentkeznek mondjuk HÖK vagy MHT tagnak ott kisebb-nagyobb csoportokban kell együtt dolgozni és együttműködni egy adott szituációnak a kivitelezése vagy megoldása érdekében. Az ha valaki ezeket a készségeket elsajátítja, akkor könnyebb lesz egy munkahelyen is beilleszkedni és együttműködni.


Mi a kedvenc helyed a METU-n?
Az ebédlő a kedvenc helyem, mert ott mindig összefutok olyan egyetemi társammal más szakokról, akikkel amúgy nem találkozom nap mint nap az órákon. Az egyik legjobb közösségi tér.


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen?
Az első a gólyatábor volt, imádtam minden percét. Rettentő kedves és aranyos emberekkel voltam egy csapatban, tudtunk együtt nevetni és nyerni! Az esti bulikba mindig csoportban mentünk, és fergeteges hangulatot teremtettünk. Az évek folyamán a másik, amely meghatározó élmény volt, de inkább egy folyamat, hogy hónapról hónapra szoktam meg azt a tényt, hogy angolul hallgatom az óráimat. Számomra az, hogy eddig sikeresen tudtam teljesíteni a tárgyaimat más nyelven, az egy igencsak meghatározó része lett az életemnek és büszkeséggel tölt el. 


Mesélj kicsit a szakodról: kiknek ajánlanád, mi mindent tanulhatnak, hol tudják az itt szerzett tudást hasznosítani, mit profitálhatnak később belőle?
Az évek során rengeteg tárgyunk volt, hirtelen nem is tudnám mindet felsorolni, de a legfontosabbak a turizmus földrajz, a hotel management, service design és persze vannak olyan tárgyaink is, amelynek ismerete elengedhetetlen egy közgazdász diplomához, mint például gazdasági matek, pénzügy, számvitel statisztika. A diákok nagy része nem szereti a matekot (köztük én sem) de szorgalommal minden teljesíthető. Az negyedik félév végén kell választani specializációt, amely lehet gasztronómia, hotel management, egészségturizmus és rendezvényszervezés is.
Egy diploma manapság a munkaerőpiacon sajnos nem mindig ér sokat, de még mindig rengeteg olyan hely van, ahol ez elvárás és ha valakit tényleg érdekel a Turizmus vagy  a Vendéglátás, akkor annak itt a helye, mert olyan oktatók vannak, akik a szakmából jönnek órákat adni és azoktól az emberektől tanulhatsz, akiknek tényleges és gyakorlati tudásuk van a szakmáról.


Mi a kedvenc tantárgyad és miért?
Negyedik félévben volt a bevezetés az egészségturizmusba nevű tárgyam, és annyira megfogott a sok érdekesség és, az hogy nekünk magyaroknak milyen lehetőségeink vannak, hogy ez lett végük a specializációm is.


Ki a kedvenc oktatód és miért?
Olyan szerencsés vagyok hogy két kedvenc tanárom is van, az egyikőjük, Melanie Smith miatta jöttem az iskolába és az angol szakra, nem mellesleg ő a konzulensem is, illetve
Michael Wallace az Experience Service Design óraadója, kicsit szigorú, megvolt a követelménye, de úgy érzem mellette lehet fejlődni.


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? Ha volt ilyen, mi tetszett benne?
MHT tag vagyok lassan 3 éve. Imádtam minden percét és minden rendezvényét, minden alkalommal tanultam valamit és nagyon jó kis csapattagokkal vagyok körülvéve!


Milyen sikereket értél el eddig az egyetemen, mire vagy eddig a legbüszkébb?
Amikor egy brit nemzetiségű tanárom, meghallgatta az angol nyelvű prezentációmat és azt mondta, hogy "Na Niki most már tudsz prezentálni bárki előtt", az nagy büszkeséggel töltött el.
Ezen kívül, nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy több alkalommal is én lehettem a diplomaátadó egyik moderátora.


Mi volt a kedvenc projekted eddig az egyetemen?
Az egyik vizsgára egy komplett üzleti tervet kellett összerakni csoportban, majd azt mindenki előtt elő is adni. Izgalmas volt másokkal együtt dolgozni, és belemélyedni egy olyan témába, amit talán máskor nem tennék.


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?
A legtöbb szabadidőmet a családommal és a barátaimmal töltöm, ha úgy érzem hogy összecsapnak a fejem fölött a hullámok, akkor mindig ők segítenek nekem túllendülni a problémákon. Ezen kívűl szeretek filmet nézni, sétálni és futni is.


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód?
nincsen kimondottan kedvencem, de ha mondani kell akkor akiket szeretek Ed Sheran, Camilla Cabello, Shawn Mendes minden ami mai, de a retro zenéket is nagyon szeretem.


Van kedvenc kiülős-beülős helyed Budapesten? (kávézó, bisztró, kocsma, étterem stb.)
A kocsmák közül a Shot-ot mondanám, mert rengeteg emlék fűz hozzá. Minden buli előtt az egyetemista csoporttársaimmal ott gyűltünk össze, hogy jó hangulatban tudjunk onnan tovább menni. Emellett a barátnőimmel többször voltunk már a Zoska Reggeliző Kávézójában, nagyon finom a kávé és az ételek is.

Van olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe?
Nem rég jártam a felújított Szépművészeti Múzeumban és hatalmas élmény. Gyönyörű termeket és kiállításokat láthatnak az odaérkezők.


Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet?
Az évek során megtanultam az egyetemen a számos csoportmunka és az MHT által,hogy hogyan kell olyan emberekkel is együtt dolgozni, akikkel amúgy nem biztos, hogy szívesen működnél együtt. Számomra ez az a készség, amely nélkülözhetetlen.


Friss hírekért, kövess minket Facebook-on és Instagram-on!