Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveti csapat 2020 - tuve - turizmus-vendéglátás - Barbarics Rebeka Tea | Budapesti Metropolitan Egyetem

Barbarics Rebeka Tea / Turizmus-vendéglátás alapszak hallgatója és nagykövete

Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?
Nagyon megszerettem az első évemben a METU-t, és úgy éreztem, hogy méltó módon tudnám képviselni, megismertetni középiskolás diákokkal. Engem leginkább a kíváncsiság vezérel, mindent ki szeretnék próbálni. Szeretnék fejlődni, például a nyílt napokon szívesen tartanék beszédeket, hogy tapasztalatot nyerjek az előadásokban, azok módjainak elsajátításában.

Miért a METU-ra jelentkeztél anno?
A külföldi érettségim miatt, amit nem tudtam honosítani, viszont így utólag nagyon örülök, hogy ide kerültem!

Milyen tényezők fogtak meg a METU-ban, miért gondoltad, hogy a METU lesz a neked való iskola?
Még tavaly voltam egy pótfelvételis nyílt napon, ahol egy picit jobban megismerkedhettem az iskolával. Nagyon megtetszett, hogy milyen nyitott és barátságos környezetbe csöppentem. Ami leginkább megfogott, az a "Minden lehetőséget meg kell ragadni" szlogen volt, ami az egyik előadáson hangzott el egy hallgatótól. Nagyon tudok ezzel a szemlélettel azonosulni, és úgy érzem, hogy sok jót ki tudok hozni az iskola nyújtotta lehetőségekből.


     


Miért pont ezt a szakot választottad?
Én egy nagyon ember-orientált személynek tartom magam, és mivel szeretek utazni, adta magát a dolog. Már a jelentkezésnél néztem a specializációs lehetőségeket, és azonnal megakadt a szemem a rendezvényszervezésen. Nagyon szeretek koncertekre, fesztiválokra járni, és nagyon szívesen foglalkoznék ezzel a jövőben. Valamint a gasztronómia specializációt is tervezem elvégezni, mivel nagyon szeretek főzni, és nagyon érdekel a kávézók, italbárok világa. Egyik álmom, hogy Budapesten egyszer nyissak egy kávézót.

Milyen jótanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön stb. – esetleg te mit csinálnál most másképp?
Hallgass a szívedre! Néha nagy nyomást tudnak a felvételizőkre helyezni a rokonaik, ismerőseik, régebbi tanáraik, és gyakran ez a nyomás szembe megy azzal, amit a felvételiző igazán szeretne. Állj ki magadért, mert a te jövődről van szó, és csináld azt, amit jónak érzel! Ha pedig még nem vagy biztos abban, hogy mit szeretnél, nézz utána mindennek, ami csak egy picit is érdekel, kutakodj, és meg fogod találni azt, ami hozzád illik.

Miért ajánlanád egy most felvételiző diáknak a METU-t?
Nekem nagyon szimpatikus az oktatási módszer itt, a tanárok nagyon segítőkészek és előzékenyek, valamint a közösségi élet miatt is megérte. Amikor felvettek, nem tudtam, mire számítsak egy egyetemtől, viszont így visszanézve az első évemet, nagyon sikeresen végződött, és ezt a gyakorlatias képzésnek és a szuper tanároknak köszönhetem. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy legyűrjem a nehézségeket a tanulmányaimmal, és közben még élvezzem is! Itt újra megszerettem a tanulást, meglepő módon még a matekot is. A lehetőségek adottak, csak egy nyitott hozzáállás kell hozzá.

Mi a kedvenc helyed a METU-n?
Napos, melegebb időben a Nagy Lajos király úti campus udvara, ahol a színes székek és a sok csevegő hallgatótársam mindig felvidít, borúsabb időben pedig a könyvtár, ahol nyugodtan tudok készülni a ZH-imra, elkészíthetem a beadandóimat, tanulhatok.


     


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen?
Az első tanítási nap még az első félévemben. Minden annyira új volt, rohangáltam fel-alá, hogy megtaláljam a termeket ahol az óráimra, majd délután, amikor mindennel végeztem összetalálkoztam egy gólya csapattársammal, akin keresztül megismertem az egyetemen a legjobb barátnőmet! Odajött hozzánk a lány, teljesen kétségbe volt esve, de végül sikerült megvigasztalnunk, és már ott éreztem, hogy én jó helyen leszek itt.

Mesélj kicsit a szakodról: kiknek ajánlanád, mi mindent tanulhatnak, hol tudják az itt szerzett tudást hasznosítani, mit profitálhatnak később belőle?
Mindenképp olyasvalakinek ajánlanám a turizmus és vendéglátást, akit érdekelnek az emberek. Rengeteg szakos tárgy van, valamint több specializációs lehetőség is van, ezek közül én például a Rendezvényszervezést és a Gasztronómiát tervezem elvégezni. Nekem az álmaim közé tartozik, hogy koncertek, zenei fesztiválok szervezésével foglalkozzak, a gasztrós oldalról meg nagyon érdekel a kávézók, bárok világa. Úgy érzem, hogy az itt tanultakkal, itt szerzett tapasztalatokkal sokkal könnyebb lesz elérnem az álmaim.

Mi a kedvenc tantárgyad és miért?
A Gazdasági Matematika I. és II. én alapjáraton nem vagyok egy matekos ember, viszont annyira jó volt az oktatás, hogy nagyon megszerettem! Úgy érzem, hogy ez a tárgy volt a legnagyobb kihívás számomra (a jogi órák mellett), és annyira jó érzés volt, hogy végre nem csak be kellett magolni a tudnivalókat, hanem feladatokat kellett megoldanom, gondolkoznom kellett.

Nagyon örülök, hogy ilyen jó tanárokat kaptam, mert ők segítettek rájönni, hogy a számok nem is olyan ijesztőnek, mint amilyennek én gondoltam őket, sőt, még jó móka is lehet velük dolgozni!

Ki a kedvenc oktatód és miért?
Dr. Kulcsár Noémi, aki az elmúlt félévben a Turizmus és szabadidő I. és II.-t tartotta nekem. Rendkívül segítőkész, barátságos, de ha kell, akkor tud szigorú is lenni. Nagyon tisztelem a tanárnőt, sok segítséget nyújtott nekem eddig ebben a két szemeszterben.


     


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? Ha volt ilyen, mi tetszett benne?
Én már a gólyatáborom után csatlakoztam a HÖK+ csapatba, mivel nagyon szeretek önkénteskedni. Az első félévben igazából ebben a csapatban ügyködtem leginkább, majd amikor Januárban voltam az Educatio kiállításon segíteni, összeismerkedtem az MHT pár tagjával, a vezetőkkel, és felvételt nyertem hozzájuk is. Az MHT-n keresztül rengeteg nyílt napon voltam segíteni, a METU Look divatbemutatón is voltam, a beiratkozásokon is segítettem, valamint most a diploma-átadón is részt vettem.

A második félév kezdetekor voltak a HÖK-ös választások, én azóta vagyok igazán tagja a csapatnak! Képviselő, és jelenleg külkapcsolati referens vagyok, de át tervezek jelentkezni tanulmányi referensnek, mivel a legtöbbet a tanulmányisokkal dolgozok együtt. Nagyon örülök, hogy vettem magamon a fáradtságot, hogy csatlakozzak ezekhez a közösségekhez, és bele rakjam az energiámat, mert úgy érzem, minden értelemben kifizetődött. Nagyon szeretek másokon segíteni, ezért is vettem át a HÖK Facebook oldalának a menedzselését, ahova naponta érkeznek segítséget kérő levelek.

Amellett, hogy másokon tudok segíteni, úgy érzem magamon is tudtam, mivel olyan közegekbe, olyan baráti társaságokba csöppentem, akikre mindig tudok számítani, mindig ott vannak, ha baj van, és nagyon jó velük eltölteni az időt.

Milyen sikereket értél el eddig az egyetemen, mire vagy eddig a legbüszkébb?
Nagyon büszke vagyok magamra, hogy a közösségi életben való részvétel mellett sikerült kellő időt szánnom a tanulmányaimra: ez a jegyeimben is megmutatkozik. Úgy érzem, kiegyensúlyozott egyetemi életet élek, és erre vagyok a legbüszkébb.

Mi volt a kedvenc projekted eddig az egyetemen?
Az egyik órámon felvetette egy tanárom, még a félév elején, hogy van lehetőség előadást tartani egy utazásunkról, ami során a kulturális sokkot átéltük. Azonnal jelentkeztem is, mivel nagyon kíváncsi voltam, hogyan élném meg azt, hogy a szaktársaim előtt kellene előadnom. Sokat készültem az előadásomra, és nagyon érdekes megtapasztalás volt. Sok jó visszajelzést kaptam utána, ami megnyugtatott, mivel eléggé izgultam, de nagyon örülök, hogy bevállaltam, és megcsináltam.

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?
Imádok néptáncolni, már lassan 13 éve foglalkozom ezzel. Nagyon nagy részét képezi az életemnek, a legtöbb barátomat is ebből a közegből ismerem. Ezen kívül szeretek rajzolni és festeni, ha akad rá időm, valamint olvasni. Zenét hallgatni és persze filmeket nézni is szeretek, filmekből a romantikus vígjátékokat és az akciófilmeket szívlelem nagyon.


     


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód?
Oda vagyok az alternatív, úgymond "indie" zenéért, legyen az magyar vagy külföldi. A Hiperkarmát, Csaknekedkislányt, Carson Comát szeretem nagyon a magyarok közül, külföldiek közül pedig a Summer Salt, Alt-J, Hozier, és Polo & Pan zenéje fogott meg. Rengeteg világzenét, népzenét is szoktam hallgatni, valamint mostanában egyre több elektronikus zenét, többek között techno-t.

Van kedvenc kiülős-beülős helyed Budapesten?
Őszi napokon sokszor megfordulok a Fahéj kávézóban, vagy az Altair teaházban: nagyon hangulatos helyek, ahol jókat lehet beszélgetni. Ha kedvenc kocsmáról van szó, a Móricztól nem messze van a Happy Drink bár, ami szintén egy nagyon hangulatos hely diszkófényekkel, színes belső térrel, és finomabbnál finomabb italokkal rendelkező itallappal ellátva!

Van olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe?
Nagyon szeretem a Narnia könyveket, valamint a láthatatlan kiállítást is nagyon élveztem! A Nemzeti Galériába is mindig szívesen ellátogatok, ott nem szoktam unatkozni.

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet?
Mindenképp! Már most tapasztalom, hogy a sulin keresztül milyen komolyan tud gyarapodni a kapcsolati tőkém, ami a későbbiekben nagyon jól fog jönni mindkét fél számára. Úgy érzem még akkor is segíteni fog, ha nem azon a szakirányon kötök ki, amit a specializációmmal terveznék elérni. Rengeteg hasznos információt kaptam az alapozó tantárgyaimnak köszönhetően, amit például vállalkozóként a könyvelésem, a pénzügyi terveim elkészítése során tudnék felhasználni.


Friss hírekért, kövess minket Facebook-on és Instagram-on!