Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveteink - Pancsa Emese / Design | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pancsa Emese - Design

A NAGYKÖVETSÉGRŐL 
Büszkeséggel tölt el, és felelősségként élem meg. Eddig is azt éreztem, hogy hitelesen képviselem az egyetemben rejlő lehetőségeket, most azonban nagyobb hangsúlyt is fektetek erre. Jó érzés, hogy a METU büszke az eredményeimre, én pedig ugyanilyen örömmel nyilatkozom arról, hogy mindezt az ő támogatásuknak is köszönhetem. 

MIÉRT EZ A SZAK? 
Üzenetet szeretnék közvetíteni a munkáimmal, és erre befogadóak voltak mind a diáktársaim, mind a tanáraim. Fontos számukra a személyes ösztönzés, nyitottak az újító kezdeményezésekre. Mindig is támogató szakemberektől szerettem volna tanulni. Inspiráló és motiváló közösség alakult ki az alap- és mesterszakon egyaránt. 

MIÉRT A METU? 
Támogatással és barátsággal honorálják a szorgalmat. Olyan pozitív közösség - a tanároktól kezdve az egyetem működését támogató minden szakterülettel együtt-, akikre tudom, hogy számíthatok. Jó érzés olyan helyre megérkezni minden nap, ahol a befektetett energia szakmailag megtérül, emberileg pedig több leszek általa. A METU nyit más egyetemek felé, és ösztönzik a diákokat a tapasztalatszerzésben, aminek remek érzés a részesévé válni.INTERJÚNK EMESÉVEL

Emese Környezetkultúra alapszakunkon végzett, jelenleg Formatervező művész mesterszakunk hallgatója.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt.
Az alapképzés tanagyagai egy gondolkodásmód kialakítását segítették. Arra ösztönöztek minket, hogy másként közelítsünk meg helyzeteket. Az újszerű látásmódhoz, a figyelem formálásához pedig szakmai alapokat kaptunk. Megismertük a lehetőségeinket és az alkotási folyamatban a műhelyeknek köszönhetően próbára is tehettük magunkat. 


Melyik tantárgy miben segített Neked?
Anyagkísérletek és modellezés kapcsán nekem nem volt tapasztalatom. Ezért is választottam annak idején a mostmár METU néven ismert egyetemünket, mert szerettem volna a gondolataimat már az egyetemi évek alatt láthatóvá tenni. Kipróbálni, megtapasztalni vágytam, amit elképzeltem. Fantasztikus élmény volt egy szemeszter alatt egy tengelyes csomópont vizsgálatától eljutni addig, hogy két különböző ülőbútort is létrehoztam kerekesszék alkatrészekből. 


 


Az Anatomy bútorok célja amellett, hogy teljesértékű ülőbútorként funkcionálnak, nem titkoltan az, hogy felhívják használóik figyelmét a mozgáskorlátozottak életére, eszközeire. Mind az anyaghasználat, mind a formavilág evidensé teszik számunkra, hogy a bútorok fizikai és eszmei síkon is a kerekesszékekre reflektálnak.


 


Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Nekem a gondolatindító tárgyak voltak a kedvenceim, ahol a társadalmi problémákat vizsgáltuk úgy, hogy éreztem lehetőségem nyílhat azokra a saját eszköztáram segítségével reflektálni. Ilyen volt a Művészetpszichológia és az Emberkép tantárgy alapszakon, majd mesterképzésen A mediatizált társadalom filozófiája, a Tervezés- és kutatástechnológia - Innováció és design tantárgyaim. 


Mit találtál a legizgalmasabbnak? 
A gyakorlati tárgyak mindig izgalmasak. A legfrissebb élményem a mesterképzés első szemeszteréhez kapcsolódik, amikor 3 új program használatát kezdtem el megtanulni párhuzamosan. Nagy lépést tettem meg a saját készségeim fejlesztésében rövid idő alatt. Jó érzés volt óráról-órára új kérdésekkel érkezni és látni, ahogy a kezdeti nehézségek feloldódtak. Ezek a programok pedig többek között lehetővé tették, hogy a saját munkámat a szemeszter végére már 3D nyomtatásban láthassam viszont. Ez egy nagyon inspiráló időszak volt, aminek még nincsen vége :)


Mi volt a kedvenc projekted és miért?
A Compocity a legújabb kedvencem az első projektem a mesterképzés alatt. Egy olyan okos kuka koncepciója, ami tehermentesíti a használót a komposztálás folyamatától, azaz aprít és kever. Mindezt megelőzően pedig megméri a behelyezett szerveshulladék súlyát, amiért a kukához kapcsolódó applikáción keresztül pontokat ad. Ezeket a pontokat pedig növények örökbefogadására lehet váltani. Így a saját szerves hulladékunk hasznosításával tudjuk örökbe fogadni és zöldbe borítani saját lakókörnyezetünket. Ez a Compocity célja.


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Minden projekt kapcsán eljön az a pont, ahol társalkotókra és más szakterületek bevonására van szükség. A fejtörést mindig a prioritások meghatározása és a partnerek felkutatása okozza. Ez azonban édes teher, hiszen ez azt jelenti, hogy maga a projekt körvonalazódott. Ezt a pontot örömmel éltem meg egy évvel ezelőtt a TEMPO kapcsán, amikor mérnök partnerek barátaimmá is váltak a projektnek köszönhetően, illetve most is a Compocity fejlesztésében.

 


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
A legbüszkébb arra vagyok, amikor a projektemet mosollyal fogadják. A TEDx Budapest Metropolitan University rendezvény szünetében a TEMPO és az Anatomy székek bemutatásakor őszinte érdeklődés és élményt láttam azoknak az arcán, akik kipróbálták azokat. Amikor látod, hogy amit létrehozol, az működik és célba ér, az a pillanat számít.


Szakmai visszaigazolások közül pedig A Magyar Innovációs Szövetség Harsányi István Díját a saját alapszakos diplomaosztómon vehettem át ünnepélyes keretek között, ahol egy kis beszéddel is készült nekem személyre szólóan Talyigás Judit, nagy megtiszteltetés és élmény volt.


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Szeretem első lépésként feltérképezni, egy adott problémára milyen válaszok születtek eddig és azokat, hogyan fogadták, milyen eredményeket hozott. Mások visszajelzései remek iránymutatások a tervezés kezdeti szakaszában. A Compocity projekt kapcsán is azt már felkutattam, milyen komposztáló megoldások léteznek és ezekből állítottam fel magamnak egy újszerű megközelítést, hipotézist, miben tud mást, vagy többet az én ötletem.


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal?
Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Az egyetem által szervezett eseményeken, rendezvényeken barátságok kötődnek szakoktól független. Ezek a barátságok pedig természetesen sokszor együtt járhatnak kölcsönös szakmai segítséggel is. Van lehetőség együtt fejlődni és egymástól tanulni, de ennek utána kell menni.Részt vettél a METU csapatának tagjaként egy wroclavi design eseményen, mesélnél kicsit erről?
A Bikeability névre hallgató nemzetközi egyetemi workshop keretén belül a csoport, amelynek tagja lehettem egy városrendezési feladatot kapott, amelynek fókuszában az állatkert állt. A kerékpár népszerűsítését vettük célba és ehhez az állatkeret nem a klasszikus értelemben vett attrakcióként jelöltük meg. A WROO névre hallgató koncepció új perspektívából mutatja meg az állatkerti állatok mindennapjait, és ezt az élményt csak az állatkert felett különböző magasságokba emelkedő kerékpár utat használók élvezhetik. Az útvonal a város több fontos közlekedési csomópontját és attrakciót is érint ezzel lehetőséget adva a több pontos történő csatlakozásra.


 


Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A Környezetkultúra számomra a minket körülvevő környezet tudatos téralakítását jelentette magán és közületi szinten, amibe beletartoztak a minket körülvevő tárgyak is. Több szinten és léptékben is lehetőséget adott az önkifejezésre. A Formatervező mesterképzés pedig a tárgykultúra alakítását helyezi új nézőpontba, mivel nem szigorúan vett „tárgytervezés” tanulunk, hanem a teljes terméktervezés folyamatát végig kísérjük az arculattervezéstől a kapcsolódó területeken át, mint például egy applikáció grafikai és működésbeli megtervezése, ha a projekt megkívánja. Egy utcabútor esetében várostervezési szempontokat is végig vesznek a diákok és minden esetben foglalkozunk a termék utóéletével, életútjával.


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Válaszokat keres és megoldási javaslatokat kínál azokra az igényekre, amelyeket az életünk változásai magukkal hoznak. Komplex reagálás élethelyzetekre, problémák átalakítása lehetőségekké.


Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Lehetőség van szabadúszó tervezőként dolgozni, csapatot építeni barátokból, akikkel azonos a gondolkodásotok és ambíciótok. Egy másik úton pedig tervezőirodákhoz is lehet csatlakozni. Sok lehetőség van, amiből mindenki kiválaszthatja azt, ami az ő személyes elvárásaihoz a leginkább illeszkedik. Valaki komplex projektek megvalósításán dolgozik, valaki egy általa kedvelt specializációban tevékenykedik, mint a látványtervezés. Mindenki a szakmán belül találja meg a helyét.


Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Én szeretek egy projektet a gondolat megszületésétől az üzleti terv kialakításán keresztül végig kísérni egészen addig, amíg megtalálja a végső helyét. Örömmel építenék csapatot azokból a barátokból, akik most is a segítségemre vannak, azt, hogy ez a csapat egy már működő cégen belül jönne létre, vagy önállóan mi alakítjuk ki, ez még nem fogalmazódott meg bennem. Amire lehetőséget kapok, ott örömmel ajánlom mindig a társaimat is, és volt már ajánláson keresztül alakult csapatmunkánk. Ezt egy jó iránynak tartom.


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Vannak design és művészeti nyílt napok, rendezvények, amikor irodák életébe betekintést lehet nyerni. Ezt érdemes megnézni, hogy a saját céljait le tudja tisztázni mindenki. Könyvek tekintetében nekem a HVG kiadó nagy kedvencem, ott sok a szakmánkhoz kapcsolódó könyvet lehet találni és inspirálódni. Illetve a TED előadásokat nagy szeretettel ajánlom a tudásmegosztás jegyében. Sőt, TED-es könyvet találtok a HVG Kiadónál is :), de ez itt nem a reklám helye.


Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Design versenyeket szeretek nyomon követni, jó trend mutató, inspirációt lehet gyűjteni. Red Dot Design Award, Lexus Design Award, Electrolux Design Lab, illetve a Behance oldalát szeretem böngészni, illetve ajánlom a Design Milk, 99U oldalakat.

Az én Instagram-kedvenceim: Bjarke ingels, Zaha Hadid Architects, Vitra, Elon Musk


Mivel töltöd a szabadidődet?
Szeretek biciklizni, a kutyámmal időt tölteni és olvasni. A legjobb kombináció, ha a kutyámmal elbiciklizek egy olyan nyugodt zöld helyre, ahol tudok olvasni:)


Milyen koncertet ajánlanál?
A diploma előtt 2 nappal megléptem a Linkin Park koncertjére, hatalmas élmény volt. Már csak online érhetitek el őket, de zeneileg jószívvel ajánlom:) Koncert kapcsán Halott Pénzre mindig kapható vagyok. Hangulat függő hol érezném éppen jól magam, nincs konkrét zenei stílus, amit ajánlanék, a jó zenét szeretem. Blues és Jazz is jöhet. Ajánljatok Ti nekem :), amikor találkozunk!

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Nézzétek meg a tanárokat mindenhol, ahol tanulni szeretnétek. Mivel foglalkoztak eddig, miben lehetnek a segítségetekre a Ti érdeklődési területeteken. Nem csak a célspecifikus szakon, hanem az egész egyetemen, hiszen van lehetőség konzultálni nálunk nem csak szakos tanárral is. Járjátok körbe, hol találnátok valódi mentorokra magatoknak!


Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Olyat hozzatok, amiben azt érzitek valóban benne vagytok. Szerintem sokkal fontosabb az egyedi hang, mint a kimunkált minőség. Csiszolatlan gyémántok is bátorítsák magukat arra, hogy megmutatkozzanak.


Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőn/re?
Én jártam előkészítőre, nem az egyetem falain belül, de hasznosnak találtam. Rendszerezni a munkákat és súlypontokat találni is jó, ha szakember segít.


Miket olvassanak?
Kortárs történeteket, sikereket, amikből inspirálódhatnak. Nem szigorúan szakmai platformokon. Olvassatok Elon Muskról, nézzetek utána Steve Jobsnak, ne feledjétek Simon Sineket és nem utolsó sorban nézzétek meg a Joy című filmet!


Neked milyen élmény volt a felvételi?
Egészséges izgalom mellett, de jó hangulatban telt. Kaptam közben is bátorító megjegyzéseket a tanároktól és szakmai reakciót a tervezési feladat megoldási javaslatai után. Hasznos élmény volt.


Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Azt gondolom a hibákkal együtt és azoknak köszönhetően vagyok ott, ahol most. Most pedig boldog vagyok, így nem változtatnék.


ITT OLVASHATSZ MÉG EMESÉRŐL:
TEDxBudapestMetropolitanUniversity
Diploma-METU
OMDK 2017
Design Hét Budapest 2016/ TESTközel