Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveteink - Czeróczki Mór / Mozgókép | Budapesti Metropolitan Egyetem

Czeróczki Mór - Mozgókép

A NAGYKÖVETSÉGRŐL 
Megtisztelve érzem magam mindenképp, főleg, hogy régi álmom vált valóra azzal, hogy felvettek a METU-ra, de így, hogy még nagykövet is lettem, talán másokat is tudok inspirálni, hogy küzdjenek az álmaikért. 

MIÉRT EZ A SZAK? 
Az alapszakot Egerben végeztem el, de úgy éreztem, hogy van még hová fejlődni, és a mesterképzés pont ezt a lehetőséget nyújtotta nekem. Mindig is érdekelt a filmes-tévés világ, és hogy ezt most már a szakmámként is elkönyvelhetem, nagyon jó érzés. 

MIÉRT A METU? 
Egyszerűen: „gyertek, skacok, király lesz”! Komolyabbra fordítva a szót: a szakmai felkészültség és technikai háttér, amit az egyetemen biztosítanak, párját ritkítja, az ország egyik legjobb képzésében lehet része annak, aki a METU-t választja. 


 


INTERJÚNK MÓRRAL

Mór Mozgóképművész mesterszakunkon végzett.


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt.
Melyik tantárgy miben segített Neked?

A vágás technika és vágás gyakorlat órákban az tetszett, hogy nem csak a technikai készségeket sajátítottuk el a vágáshoz, hanem szó volt az etikai-morális kérdésekről is, amikbe az ember vágóként belefuthat.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Nehéz lenne választani a szakmai tárgyaim közül, mert majdnem mindegyiket ide tudnám sorolni, ezért inkább nem szakmait mondok: a METU-n lehetőségem nyílt franciául is tanulni, amit már régóta nagyon szerettem volna, szóval nagyon boldog vagyok, hogy ezt itt megtehettem.

Mit találtál a legizgalmasabbnak? 
Az (is) egy választható tárgy volt, ahol programozást tanultunk Endrey Marcellel a prezi.com-tól, ott nagyon király dolgokat csináltunk, ezt például én hoztam létre, pusztán javascript kódok segítségével (az egérrel kell kattintani, vagy valamelyik gombot lenyomni a billentyűzeten, és akkor történnek mindenfélék)

KATT IDE

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Van egy nemzetközi verseny, a 48 Hour Film Project, ahol 48 óra alatt kell elkészülni egy kisfilmmel a forgatókönyvtől a kész anyagig. 2017 novemberében abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az utómunka csapatot erősíthettem az "Estella" című kis csodában (én vágtam), ami történetesen megnyerte a hazai fordulót, és továbbjutott a nemzetközi mezőnybe, ami idén márciusban lesz megtartva Párizsban. Ide egy volt szaktársam ajánlott be.

Te hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Hát attól függ, milyen feladat J. De nem esek kétségbe, hogyha erre irányult a kérdés. Általában amikor filmet vágtunk, az előkészületekben nem mindig vettünk részt 100%-osan, viszont amikor megérkezett hozzánk a nyersanyag, akkor neki kellett ülni, és minél rövidebb idő alatt a legtöbbet kihozni belőle.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal?
Hát mi igencsak egymásra voltunk utalva (a jó értelemben). A négy szakirányról mindenki képviseltette magát egy projektben, több csapat volt, és mindnek volt rendezője, producere, író/dramaturgja és vágója, így készültek nálunk a kisfilmek. (Operatőrt meg vagy a kameraman szakról választottunk, vagy külsős dolgozott be, attól függően, ki ért rá.)

Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Nem volt még rá példa, de olyan már volt, hogy találkoztam valakivel egy buliban/baráti társaságban, és kiderült, hogy amúgy mindketten METU-sok vagyunk, csak sose láttuk még egymást, mert ő másik karon tanul.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Filmekkel, és szakiránytól függően vágással, produceri ismeretekkel, rendezéssel, vagy írással/dramaturgiával.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
A volt vágó osztályból 9-ből 8-an vágóként dolgozunk, a többség tévénél, de van, aki saját céggel, vagy épp szabadúszóként.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Én a nyáron diplomáztam, és novemberben kezdtem dolgozni vágóként egy filmes cégnél, szóval a lehető legjobb helyen vagyok, ahol csak lehetek. :)

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Járjanak moziba, ez nagyon fontos, és ne csak a mainstream meg a blockbuster filmeket nézzék (persze azokból is rengeteget lehet tanulni), hanem válogassanak a művészmozik kínálatából is.

Olvasásra tudnám ajánlani a Kreativitás Rt.-t, ami Ed Catmull könyve, és a Disney és a Pixar stúdiók működéséről szól, ezen kívül nagyon sokat lehet tanulni a filmekről Robert McKee - Story című könyvéből is.

Ezen kívül ha még valami érdekli őket, és tudják, hogy azzal szeretnének foglalkozni, akkor nyilván annak is szenteljenek időt (pl nem lesznek jó tévés vágó, ha nem néznek tévét, stb).

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
YouTube, DailyMotion, Vimeo, de most felsorolhatnám a legtöbb videómegosztó portált, a lényeg, hogy tényleg foglalkozzon vele az illető, és szűrje, milyen tartalmakat néz.

Te mivel töltöd a szabadidődet?
Szeretem a mozit, rengeteg filmet nézek ott, és otthon egyaránt, valamint sorozatokat, rajzfilmeket. Egyrészt szórakozás, másrészt tanulás céljából. Meg énekelek. A musicalek a gyengéim, ahol találkozik a film és az éneklés. :)

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Ne aggódjanak feleslegesen, a végén úgyis rendbejönnek a dolgaik. Menjenek Erasmus-ra, ha tudnak, és ne essenek kétségbe, ha egy fél évet esetleg csúsznak a diplomájukkal. Nem dől össze a világ.

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Neked milyen élmény volt a felvételi?
Azt tudom mondani, hogy én amikor a mesterre felvételiztem, akkor a diplomafilmemet hoztam portfólióként, amit még Egerben készítettem Mozgóképkultúra alapszakon. Ezen kívül volt még filmelemzés, amit ott helyben kellett megírni, az is az alapképzésen szerzett tudás alapján egész egyszerű volt, aztán személyes elbeszélgetésen mérték még fel a további tudást. De aranyosak voltak.

Miket olvassanak?
Lényegében bármit, szépirodalmat, akár meséket, az a fontos, hogy olvassanak.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Semmit. :) De én egyébként sem vagyok az a megbánós, múlton rágódós típus. Minden a lehető legjobban történt.