Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagy Nikolett / Kézműves Tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Nagy Nikolett / Kézműves Tárgykultúra alapszak


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Tetszett az atmoszféra, sok jót hallottam az egyetemről, azt, hogy nívós, szakmájukban elismert és hiteles tanárok tanítanak. Tudtam, hogy itt nagyon sokat fogok tudni tanulni, sok lehetőségem lesz, és mindezt úgymond "aranytálcán kínálva". Gondolok itt a MyBrand programokra, a Marketing Műhelyre. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

A szak szerintem egyik legnagyobb húzóereje az a sok, szakmájában sikeres es elismert oktató. Olyan emberektől tanulhatunk, akik tényleg értenek a szakmájukhoz, tudnak olyan információkat átadni, amit tankönyvekben nem találunk meg, mert ők tapasztalatból és élmények útján tanítanak, szenvedélyből. Meg persze olyannyira profin felszerelt műhelyünk van, ahol csak élvezettel tud jelen lenni az ember.  


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Már szakközépben is divatot (textilművességet) tanultam, mindig is érdekelt az öltözködés, kiegészítők, táskák, cipők, és nincs is nagyobb elismerés annál, minthogy valaki a saját kézzel készített tárgyaidat hordja magán! Emellett az emberek mindig öltözködtek és fognak is! Biztos szakmának érzem. 

A METU az az egyetem, ahová nem csak bejárnak az emberek. Rengeteg lehetőség adott, kérdés, hogy ki akarja kihasználni. Más egyetemen nem igen találkozni ennyi plusszal, amit a METU nyújt a hallgatóinak. Gondolok itt a MyBrandre, az ingyenes képzésekre, az előadásokra, a pályázatokra, a szakmai műhelyekre (marketing, média, turizmus etc.). Szakmai tudást kapunk, nem csak elméletben. Az oktatók segítőkészek és nem csak az iskola falain belül. Bármikor fordulhatok hozzájuk akar szakmai, akár magánéleti kérdésekkel. Itt építenek és nem rombolnak, itt mindenkinek az az érdeke, hogy miután elhagyjuk az egyetemet, olyan tudás legyen a birtokukban, amivel bárhol el tudunk helyezkedni.  


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Jó tanácsként tudom mondani, hogy mindenképp olvasson utána a szakoknak, aki szeretne ide felvételizni. 
Ne csak egy szakról olvasson, hanem nézegesse meg a többit is, mert lehet lesz olyan szakma számara, amiről nem is gondolná, hogy mi mindent foglal magában! Ne hirtelen döntés legyen, szánjon rá időt, gondolja át, pro-kontra. Kérdezzen meg bátran hallgatókat, oktatókat, olvasson cikkeket, nézzen meg videókat! 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen? 

Rózsa utca, a műhely! Nagyon jól felszerelt műhelyünk van a szakon, rengeteg géppel, eszközzel, amiket a mai napra már bátran tudok és merek is használni!  


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Kommunikációs rajz. Itt kiegészítő tervezéssel foglalkozunk, megkeressük a saját hangunkat, és azon az úton haladunk. Jelen pillanatban Alon Livne és a MOSCHINO ruháiból indulok ki, ezekhez tervezek kiegészítőket egy általam választott animációs vizsgafilm mintája alapján.  


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Sok jó élmény köt engem az egyetemhez. Az a sok kedvesség, amit nap mint nap kapok, az építő kritikák és a többi. Nagyon emlékezetes volt az első napom a Marketing Műhelyben, amikor felvételt nyertem és rádöbbentem, mekkora szerencsém is van ezzel az iskolával. A műhelyes barátságok életre szólóak, a szakmai tapasztalatokról ne is beszéljünk! Ez mindenki álma. Ami még nagyon bennem maradt az talán az, amikor először bekerültem az ékszerműhelybe és Gyöngyvér, az egyik oktatónk bemutatta a gépek működését, megmutatott olyan technikákat, amikkel könnyen, gyorsan és szépen lehet dolgozni. Az első ilyen az a polírozás volt. Sose políroztam még akkor életemben és amikor megpróbáltam, elsőre nagyon ronda lett.  Aztán a tanárnő megmutatta, hogyan érdemes csinálni. Megcsináltam, és annnnnyira gyönyörű fényes lett a felületem! Olyan boldog voltam! Mennyit számít a technika! Rájöttem, nem is olyan egyszerű az ékszerkészítés, mint azt addig gondoltam. Van még egy: amikor befejeztem életem első plexi gyűrűjét. Kicsit csálé, de az enyém, és az első, amire büszke vagyok. Alig várom, hogy még többet tanulhassak!!! 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Szerencsére az óraim kis százaléka van csak online felületen, a műhelyes gyakorlatok vannak többségben, ahova pedig egyelőre bejárunk.  


Miben látod a METU szupererejét?  

Figyelmet szentel az egyénre, nem csak a csoportra.  
A METU-n önmagunkat keressük és nem tömeg gyártmányok kinevelése a cél. Szupererő még az oktatóink türelme és kedvessége!  


Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Én sokkal jobban szeretem a hétköznapi hősöket! Édesanyukámat mondhatom? Mert számomra ő a legnagyobb szuperhős. Miatta tartok ott, ahol. Ő volt az, aki biztatott és támogatott minden ötletemben. Őmiatta vagyok most itt a METU-n is. Ha ő nem lenne, szerintem nem tartanék itt.  


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

A szakmám szuperhőse... Hűha. Most hirtelen több oktatóm is eszembe jutott. Nem csak az ékszer specializációról! Jermakov Katalint mindenképp betenném a listámba első helyre, nem véletlen van ő a szakma csúcsán! Megdolgozott azért, ahol van, és az alázatosságát is tisztelem. Ide sorolnám még Papp Anett tanárnőt is, aki nekem mintatervezést tanított előző évben. Rengeteget inspirált, sokat segített, bármikor elakadtam, mindig számíthattam a szakmai takácsaira. A szakmájában ő ott van a topon!!! Nagyra tartom és szeretem még Gaál Gyöngyvért, Poppre Orsit, Ducsai Juditot. Tőlük tanulok a legtöbbet és nagyon kedvesek velem mindig! 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Külsőre olyan lenne, mint bárki más, az igazi hősök nem viselnek köpenyt. A METU-n csak szuperhősök tanítanak! 


Mit tanulnál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Megtanultam, hogy ne féljek megmutatni, ki is vagyok valójában. 


 "Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Itt olyan dolgok készülnek, amiben személyiségjegyek vannak. Alkotunk, reflektálunk, kifejezünk. Ez a METU. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Kifejezés, önazonosság, boldogság. 


Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyetemességhez? 

Akkor érzem magam alkotónak, amikor a sablon feladatokon túl már saját, egyedi dolgokat készíthetek. Az oktatónk megmutatja, hogyan készíthetünk el egy gyűrűt, bemutatja a lépéseket. Majd mi megtervezzük a sajátunkat és kivitelezzük - alkototunk valami kézzelfoghatót! 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Sok mindent köszönhetek a METU-nak, de hosszú lenne leírni. Egy konkrét példa, hogy bekerültem egy marketing céghez, mint vizuális marketinges. Ezzel a referenciával bárhová beadhatom az önéletrajzomat, már valódi szakmai tapasztalattal indulok. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A Marketing Műhely, illetve a specializáció választás, nekem nagy mérföldkő volt az életemben. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Marketing Műhely aktív tagjaként, sok projektet viszek, mint projekt felelős, pl. a Műhely social media felületeit, illetve a kreatívokat. Részt vettem MetuNEST Hackhaton, és a METU Green projektjében. 


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

A nagyköveti program számomra nagyon inspiráló és egyedi. Az a lehetőség, hogy hallgatók fogalmazzanak meg véleményt a szakokkal és magával az egyetemmel kapcsolatban, szerintem sokkal hitelesebbé teszi az egész kommunikációt és az egyetemet egy befogadó, nyitott, barátságos hellyé varázsolja. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Ez nem kétséges, nekem a METU és a karrier összefüggő fogalom. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

A munkám a hobbim, emellett testfestéssel foglalkozok, plusz rendszeres előadóként és szervezőként is részt veszek Slam Poetry eseményeken. Most jelen pillanatban az időm nagy részét egy új kollaboráció tölti ki az ELLÁTÓházzal és annak egyik eseménysorozatával. Most nekik tervezek kiegészítőket divatbemutatókra. Hamarosan nyilvánosak lesznek! 


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Dua Lipa minden mennyiségben. Sajnálom, tudom basic! De imádom!  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Nagyon sok könyvet olvasok főként pszichológia, szociológia témakörében Feldmár Andrástól az összes könyvet ajánlom, de a Kis Herceg az az olvasmány, amit mindenkinek minimum egyszer az életében el kell olvasnia. Számomra Biblia jellegű ez a kis könyv, ez alapján élem az életemet. Aki szereti a pszichológiai thrillereket annak ajánlom a Hetedik c. filmet, illetve Vintenbergtől a Vadászat c. filmet.