Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility NAGY DÁVID / ANIMÁCIÓ ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

NAGY DÁVID / ANIMÁCIÓ ALAPSZAK

„Azért választottam az animáció szakot, mivel ebben minden ötvöződik, amit szeretek.”

Dávid Animáció alapszakunkon diplomázott. A Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál szignálfilm pályázatán Bárány Szandrával közösen készített A füzet című alkotása első díjat nyert.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Erre a kérdésre azt az egyszerű és nyilvánvaló dolgot tudom csak válaszolni, hogy szeretem csinálni. Gyerekkoromban is volt mindig egy-kettő filmötletem, amit meg akartam valósítani, mint ahogy manapság is.

Miért ezt a szakot választottad?
Azért választottam az animáció szakot, mivel ebben minden ötvöződik, amit szeretek. A film, a karikatúrák, az erős túlzások. Illetve maga a médium határtalan szabadságot biztosít, könnyen átléphetők vele a realitás határai.

Mi inspirál?
Elsősorban a szatirikus filmek és sorozatok.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik a Tyúk című film, melyet egy adott dialógra kellett felépítenünk. Az egyik szereplő hangját Kálloy Molnár Péter kölcsönözte, nagyon nagy élmény volt vele felvenni a szöveget.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkámat, a Kizárt dolog című filmet Apáthy Szilviával és Bárány Szandrával készítettem. Megpróbáltunk egy komolyabb témát, humorosabb részletekkel feldolgozni.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A szakma többféle eszközével is megismerkedtem alapszinten. Számos animációs szoftver működésébe kaptam betekintést. Többféle animációs technikát - mint a stop motion, CGI, rajzanimáció - volt szerencsém kipróbálni.  Az iskola előtt mindig félbehagytam a filmterveimet. Mivel itt ezt nem tehettem meg, teljesen új problémákkal találkoztam, melyekre részben megoldást is találtam.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A METU-n széleskörű betekintést kaphat az animációs filmkészítés alapjaiba.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Teljesen másképp állok hozzá egy tervem elkészítéséhez. Mivel lehetőségem volt gyakorolni, így mostanra már jobban fel tudom becsülni egy film elkészítéséhez szükséges munkát.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Megerősítettek a film hibáiban, ami arra sarkall, hogy kijavítsuk azokat.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Egy animációval, esetleg játékgyártással foglalkozó cégnél szeretnék elhelyezkedni.