Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Mindenkinek azt kívánom, hogy az egyetemi tanulmányai alatt egy tárgy vagy egy feladat során rátaláljon arra a területre, amiért megdobban a szíve” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Mindenkinek azt kívánom, hogy az egyetemi tanulmányai alatt egy tárgy vagy egy feladat során rátaláljon arra a területre, amiért megdobban a szíve”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában, a koronavírus járvány miatt elrendelt digitális oktatásban „Év oktatójának” választottDr. Lukács Rita Phdválaszol Valentin Dóra, a Kommunikáció és médiatudomány mesterszakos nagykövetének kérdéseire.  Az interjúból megtudhatod, hogy a Rita szerint valakinek enni adni miért olyan, mint új szempontokra felhívni a figyelmét és melyik a kedvenc reklámja 1997-ből. 

 

 

Valentin Dóra: Milyen hatással van rád, hogy online tanítasz, meg tudod tartani a motivációdat a mindennapokban?   

Lukács Rita: Elég nehéz volt az átállás, hiszen pont az tűnt el a látókörömből, ami miatt igazán szeretek tanítani: a túloldal, azaz a hallgatók. Nagyon más élmény egy webkamerához beszélni és a képernyőn keresztül dolgozni a hallgatókkal, sokkal több energiát éget el és mindenkinek sokkal kimerítőbb. A legtöbbet az segített, hogy tudtam, a "túloldalon" ők legalább annyira magukra vannak hagyatva a félév teljesítésének kihívásaival, mint én. Ezért igyekeztem gyorsan újraszervezni mindent, hogy legalább az órák idejére eltereljem a figyelmüket a mindannyiunkat érintő nehézségekről és még több szórakoztató, elgondolkodtató elemmel, kreatív feladattal gazdagítsam az órai anyagot, illetve igyekeztem még jobban odafigyelni a csoportjaimra. A jó vizsgaeredmények és a pozitív hallgatói visszajelzések alapján úgy érzem, közös erőfeszítéssel egészen jól sikerült túlélnünk az előző félévet. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a hallgatói szavazatok alapján az őszi szemeszterben én lettem az egyik "Év oktatója", megható volt látni az eredményeket és a visszajelzéseket. 

 

Mit csinálsz szívesen a szabadidődben? (ami nem kapcsolódik az iskolához)   

Lukács Rita: Nagyon szeretek főzni, ez az alkotófolyamat legalább annyira flow-élmény számomra, mint a tanítás. Igazából a folyamat is hasonló: gondos előkészítést követően addig varázsolunk a különböző alapanyagokkal, amíg az egyes alkotóelemek a megfelelő időben belekerülnek az ételbe és szerencsés esetben a végére minden összeáll. Menet közben persze szükség van némi rögtönzésre és kreativitásra, a végeredményt viszont ideális esetben közösen tudjuk élvezni egy asztal körül. Számomra nagyon hasonló dolog valakinek enni adni ahhoz, mint amikor az órák során elméletek és példák segítségével új szempontokra tudom felhívni a hallgatók figyelmét és az óra végére közösen tudjuk rendszerezni a tudásunkat. Nagyon szeretem, amikor ők is aktívan beszállnak "az étel elkészítésébe" és saját ötleteikkel, tapasztalataikkal, meglátásaikkal gazdagítják az órákat. Ilyenkor én is mindig tanulok valami újat, igazából ez az egyik legklasszabb dolog a tanításban: a folyamatos tanulás. És persze ugyanez igaz a főzésre is, ott is nagyon szeretek kísérletezni és tanulni, akárcsak az oktatás során. Mind a kettőben szívem-lelkem benne van, enélkül nekem nem megy. 

 

Tudom, hogy a CSR a szívügyed. Mi az a kampány/projekt, ami ebben a témában megfogott, szerinted nagyon hasznos volt?  

Lukács Rita: A CSR valóban nagyon fontos téma számomra, lassan 20 éve elég meghatározó szerepe van az életemben. Egyszer egy egyetemi feladat kapcsán bukkantam rá és azóta nem engedtük el egymás kezét - így lett ez a TDK-dolgozatom, a szakdolgozatom és végül a doktori disszertációm témája is, illetve volt ilyen órám a Corvinuson, a METU-n pedig újra van CSR-kommunikációval foglalkozó tárgyam. Számomra ez egy olyan terület a marketingen belül, amivel nagyon tudok azonosulni. Mindenkinek azt kívánom, hogy az egyetemi tanulmányai alatt egy tárgy vagy egy feladat során rátaláljon arra a területre, amiért megdobban a szíve és amivel igazán szívesen foglalkozik később. Éppen ezért nagyon nehéz csupán egy kampányt vagy projektet kiemelni. Talán az olyan típusú kampányok fognak meg leginkább, amelyeknek a társadalmi személetformálás a célja, tehát hosszabb távú hatást szeretnének elérni. Erre jó példa az Ariel indiai "Share the load" kampánya vagy a hazai jó példák közül a Zewa "Gondoskodni együtt jó" kezdeményezése. Mindkettő az egyenlőbb otthoni munkamegosztásra hívja fel a figyelmet, egészen eltérő kulturális környezetben. Egyébként az IKEA-nak is nemrég készült el egy felmérése ezzel kapcsolatban - nagyon örülök, hogy egy ilyen jellegű téma egyre több cég számára fontos, hiszen az általuk elindított kampányok sok embert elérnek és sokakat elgondolkodtatnak. Szóval, az olyan projekteket kedvelem igazán, amik amellett, hogy az érzelmeinkre hatnak, egyúttal el tudnak indítani valamilyen változást, szemléletváltást is az emberekben.  

 

Ha már marketing, neked mi a kedvenc márkád és kampányod? 

Lukács Rita: Nyilván szakmai ártalom :-) A Super Bowl-ra időzített kampányok mindig különlegesek és általában nagyon kreatívak, érdemes végignézni az idei gyűjteményt. Nehéz csupán egy kampányt kiválasztani, de legyen mondjuk, egy viszonylag régi HP nyomtatóreklám a Marsról, 1997-ből! A mai napig imádom, mert rövid, egyszerű, szemléletes, ráadásul az új marsjáró miatt pont aktuális is. Szeretem, ha nem kell túlmagyarázni egy terméket és a fogyasztóknak biztosított előnyeit. Ráadásként még az Air New Zealand repülésbiztonsági tájékoztató videóját említeném meg a Hobbit szereplőivel, ami a legfantasztikusabb, amit ebben a témában valaha láttam. Nagyon szerethető és ügyesen köti össze a légitársaságot a trilógia forgatási helyszíneként megismert szigetországgal. 

2021. 04. 01.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...