Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Minden egyes félév, kurzus és óra alkotás, hiszen újraalkotjuk azok tartalmát” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Minden egyes félév, kurzus és óra alkotás, hiszen újraalkotjuk azok tartalmát”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Király Zsolt válaszol Varga Regina, az Emberi Erőforrások BA szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból megtudhatod, hogy Zsolt, hogyan látja a HR szakma jövőjét, milyen típusú emberek lehetnek sikeresek a megváltozott munkaerőpiacon, mitől lesz minden óra alkotás és hogy miért nem érdemes “sufnituning” megoldásokban gondolkodni. 


 

Varga Regina: Melyek a legnehezebb tényezők a mai modern világban, amivel egy HR-es szakembernek szembe kell néznie? Mi a véleményed a HR szakma jövőjéről?   

 

Király ZsoltMeggyőződésem, hogy annyi a HR szakmai kihívás napjainkban, hogy ha tételesen vállalkozna bárki ennek megválaszolására, akkor napokig fejtegethetné az egyes válaszpontokat, ráadásul nagyon sokféle szempont és vetület mentén. Ezért inkább az összképet nézve közelítem meg a kérdést.  

 

Ez alapján úgy vélem, hogy a legnehezebb tényező az, hogy a HR szakma soha nem látott dinamikával és komplexitással változik, mert változnia kell. Az oka pedig az, hogy alapjaiban alakul át a munka világa és mindaz, amit ma munkának gondolunk - főként a technológiai fejlődés hatásainak köszönhetőenBeleértve azt, hogy mi a munkfogalma és tartalma, mit tekintünk munkafolyamatnak, mi a munkahely és mi a szerepe (fizikális és átvitt értelemben), mi a HR, hol vannak a határai és mi a szerepe. Összességében tehát a HR identitása és munka fogalma, a világnak a munkáról alkotott képe az, ami erősen változik. Erre a változásra pedig nem lehet a múlt tapasztalatai és beidegződései alapján reagálni, mert nem vezet sehová, legalábbis nem visz előre 

 

Ahogyan én látom, elérkezett a diszruptivitás érája, amely a bátor innovátoroknak, a kísérletezőknek, a dobozon kívül (is) gondolkodóknak, az ambiciózus és NEM a szimplán túlélő stratégiát követő „eddig is így volt, jól lesz ez ezután is” szakembereknek és vezetőknek kedvez. Sokaknak ez diszkomfortos és idegen. Nemcsak a HR szakmán belül, de azon kívül isÉppen ezért gondolom azt a HR szakma jövője kapcsánhogy a szakma – már jelenleg is zajló – első lépésként erősen ketté fog válni az előbb említett kétféle mindset mentén, aztán pedig a mai értelemben vett klasszikus HR is el fog tűnni. Hangsúlyozom, nem a funkció fog megszűnniaz fontos marad és talán még fontosabbá is válik, de a jelenleg ismert szakma helyét átveszi egy ökoszisztémában gondolkodó és arra építő, diszruptív humánorientált „vállalkozó” vonal. Egyszerűen azért, mert más nem fog működni. 

 

Rengeteg lehetőséget köszönhetünk neked a HR szakon, milyen céljaid voltak ezen fejlesztésekkel?  

 

K.Zs.: Örülök, hogy így látod, ám egyből tisztázni is szeretném, hogy a lehetőségek nem kizárólag a saját érdemeim. A HR képzések stratégiai és szakmai partnereinek, valamint Dr. Szabó SzilviánakSaághy Ágnesnek és Major Szilviának is igen sok köszönhető. 

 

A kérdésedre válaszolva, mindig kíváncsi voltam, hogy felsőoktatás nemzetközi gyakorlatából mit lehet tanulni, mit lehet adaptálni itthon. Rengeteget olvastam vállalkozói és HR képzési programokról, őszinte kíváncsisággal kerestem a jó gyakorlatokat, beszélgettem külföldi és hazai kollégákkal, ráadásul formális és informális úton jó pár egyetemre (MendelOxford, Cambridge, MIT, Harvard, VaasaVlerickSitki Korcman, HebrewIDC Herzliya) is ellátogathattam korábban.  Emellett nemzetközi és hazai üzleti HR konferenciák, HR szakemberekkel és vezetőkkel folytatott beszélgetések révén azt is igyekeztem kideríteni, hogy mire van szüksége az üzleti életnek, a munkaerőpiacnak jelenleg és a közeljövőben 

 

Az egyik cél az volt, hogy mindezek tapasztalatai beépítésre kerüljenek a HR képzési programunkba, ám mivel a képzési órák száma korlátozott és mindenre nem jutna idő, így szükséges volt kurzusokon kívüli keretekben és formákban is gondolkodni. A másik cél pedig az volt, hogy minél többen, minél változatosabb formában és minél szélesebb és sokszínűbb HR szakmai körrel találkozzatok, hogy láthassátok az üzleti HR szakma valóságát és saját tapasztalat, illetve élmény alapján is minél többet fejlődhessetek, mert annál hitelesebb dolog szerintem nem létezik. VR.: Alkotás. Hogyan, miben nyilvánul ez meg számodra az egyetemen belül?   

 

K.Zs.: Először is abban, hogy a közel két évtizedes felsőoktatási karrierem során a METU volt életemben az első és eddigi egyetlen hely, ahol elegendő bizalmat, autonómiát és teret kaptam ahhoz, hogy igazán alkothassak valamit. Ennek eredményeként sikerült felépíteni egy olyan korszerű, minőségi HR képzést, amelyet az üzleti HR világ is elismer (lásd 2020-as hazai és nemzetközi szakmai díjaink).  

 

Emellett abban is, hogy minden egyes félév, kurzus és óra alkotás, hiszen újraalkotjuk azok tartalmát. Az „újraalkotjuk alatt azt értem, hogy Veletek, akik a kurzusaimon vesztek részt, tesszük ezt közösen. Hiszem ugyanis, hogy a jövő egyetemi oktatója a kurzusain legalább annyit, ha nem többet facilitál, mint amennyi időinformációátadással tölt el. Az internet, a smart technológia, a webináriumok, szakmai portálok korában nem tekinthetnek a diákok a kurzusvezetőre és a kurzusvezető sem magára úgy, hogy ő az órán a tudás kizárólagos forrása. 

 

Alkotás az is, amikor megálmodunk egy képzés-fejlesztési programot, módszert, projektet, eseményt, együttműködést és megvalósítjuk. Ezzel új lehetőségeket teremtünk, új fejlődési utakat alkotunk, kapcsolódási pontokat, kapcsolatokat építünk vagy akár új szolgáltatásokat hozunk létre. S talán túlzottan naivnak és idealistának tűnhet, de szerintem a kollégáimmal együtt jövőt is alkotok – legalábbis szeretnék hinni ebben – azzal, hogy embereket gondolkodtatok el, késztetek vitára, gondolataik kifejtésére és formálom a látásmódjukat, szemléletüket. Másként nem látom értelmét annak, amit csinálok. 

 

V.R.: Oktatóként mik azok az értékek, amiket szeretnél átadni, képviselni?  

 

K.Zs.: Van jó pár, persze ez nem jelenti azt, hogy tökéletesen, vagy akár jól képviselem ezen értékeket, de törekszem rá és szeretném minél jobban átadni ezeket. Mindenekelőtt az önismeret, önreflexivitás és önfejlesztés fontosságát, hiszen ezek nélkül nehéz elérni egy egészséges önbecsülést és önbizalmat, mely alapja a világra való nyitottságnak és egy alapvető kölcsönös tiszteletnek, valamint olyan értékeknek, mint a korrektség, következetesség, transzparencia és etikusság. 

 

Ezeken túl a nyílt és őszinte kommunikációt (pozíciótól függetlenül), még akkor is, ha az nem mindig jóleső és esetleg konfrontációhoz, konfliktushoz vezet, vagy megítélnek miatta. Alapelvem, hogy egymással és ne egymásról, szemtől szemben és ne egymás háta mögött, egyenesen és kerülve az alattomosságot. Igen, emiatt túlzottan nyersnek tűnhetek, talán túl direkt és kevésbé diplomatikus is vagyok, de a játszmákat és az erő-, pozícióharcokat nem szeretem, mert idő-, energia- és egészségrablók. Így nem meglepő, hogy fontos érték számomra a partnerségbevonásdiverzitás is, és a győztes-vesztes relációk helyett a win-win gondolkodás, erősítve a törekvést és kerülve a törtetést. Ugyanígy fontos az, ha tudunk és akarunk önállóan kritikusan gondolkodni és értelmesen dolgozni, ha tudunk lelkesedni és a minőséget tartjuk szem előtt a minimalista „készen van, ez is jó lesz” hozzáállás és a „sufnituning” megoldások helyett. 

 

Végül, de nem utolsó sorban a környezet és élővilág iránti tisztelet, amely alól a 21. században már nem lehet kibúvó senki számára (ez a saját jól felfogott érdekünk is). 

 

V.R.: Melyik a legnagyobb szakmai sikered?   

 

K.Zs.: Nehéz kérdés. Nagy szakmai sikernek tartom a két alkalommal elért legjobb oktató címet. A METU HR képzés modernizációját és eredményeként elnyert három szakmai díjat. Azt, hogy egy vidéki kisvárosból indulva, mindenféle multis vagy üzleti tapasztalat, tőke és kapcsolati háló nélkül négy év alatt sikeresen felépítettem egyéni vállalkozásomat (képzés-fejlesztés).  A legnagyobb szakmai sikeremet azonban nem tudom megmondani. Szerintem azt még nem értem el. 

2021. 04. 30.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...