Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Milyen egyetemre menjek? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Milyen egyetemre menjek?

Milyen egyetemre menjekMilyen szakmát válasszak? 

Középiskolásként ezek gyakran felmerülő, és nagyon fontos kérdések, amire sajnos legtöbbször egyáltalán nem egyérelmű a válasz. 

 

Egyáltalán milyen szakmák vannak? Hol tanuljak tovább? Milyen szakok közül választhatok? Honnan tudom, hogy szeretni fogom-e az adott szakot? Milyen egyetemre menjek?  

 

Olvasd el útmutatónkat, amiből megtudhatod a legfontosabb információkat, és hogy mit érdemes végiggondolnod, hogy a hozzád legjobban illő szakot és egyetemet válaszd! 

 

Milyen egyetemre menjek

 

Pályaválasztás 

A pályaválasztás egy nagyon komplex és bonyolult folyamat. Fontos tudatosítani, hogy ez nem egy olyan döntés, amit egyik napról a másikra kell meghoznunk – de az biztos, hogy nem is érdemes így próbálkozni a dologgal. 

 

Természetesen minél előbb állunk neki a pályaválasztás kérdésén gondolkozni, annál nagyobb előnnyel indulunk. Ha egy diák nem csak a felvételi határidők előtt néhány héttel áll neki pánikszerűen keresgélni, akkor sokkal megalapozottabb, és így valószínűleg hosszútávon jónak bizonyuló döntést tud hozni. 

 

Így kezdjünk neki a pályaválasztásnak 

A sikeres pályaválasztáshoz fontos, hogy minél több információ álljon rendelkezésünkre - mind a világról, mind pedig saját magunkról. 

 

Az első lépés tehát, hogy megismerjük önmagunkat. 

 

Ez azért nagyon fontos, mert ahhoz, hogy valaki ki tudjon teljesedni, olyan területet, szakmát és munkakört érdemes találni, amelyben nem csak az elhelyezkedési lehetőségek jók, de illjen a személyiségünkhöz és képességeinkhez is, és optimális esetben élvezzük is. 

 

Elsőként az általános érdeklődési köreinket érdemes meghatározni, ahonnan az idő előrehaladtával tovább tudjuk szűkíteni a lehetséges opcióinkat. Milyen hobbijaink vannak? Miről olvasunk vagy nézünk szívesen filmeket, videókat? 

 

Az érdeklődési területek mellett azt is érdemes megfigyelni, milyen szituációkban érezzük magunkat jól, és miben vagyunk jók. 

 

Ha ezekkel tisztában vagyunk, sokkal könnyebben el tudjuk majd dönteni, nekünk való-e egy adott szakma vagy egyetemi képzés. 

 

Olvasd el pályaválasztási tippeket tartalmazó cikkünket is! 


Milyen szakmák vannak? 

A világ gyorsabban változik, mint valaha - ez a szakmák és a munkaerőpiac világára is hatással van. A 21. századot jellemző hirtelen változások, technológiai vívmányok és a pörgő gazdaság folyamatosan alakítják a keresett munkaerő és szakemberek listáját. Sőt, minden évben új, eddig nem látott munkakörök és szakmák születnek, ezzel párhuzamosan pedig rengeteg korábban keresett szakma pedig megszűnik. 

 

A jelenre és a jövőre nézve is számolnunk kell azzal, hogy mindössze néhány év leforgása alatt - amíg egy diák elvégzi a középiskolát vagy az egyetemet – teljesen megváltozhatnak egy szakmában való elhelyezkedési lehetőségek. 

 

Ez persze egyáltalán nem könnyíti meg a pályaválasztási vagy továbbtanulási döntést, viszont éppen ezért fontos, hogy a továbbtanulási döntés előtt alaposan tájékozódjunk. 

 

pályaválasztás és egyetem

 

Melyek a legnépszerűbb szakmák? 

Egy 2021-es hazai kutatás szerint a top 10 legkeresettebb munkakör között szerepelt többek között a programozó, fejlesztő, könyvelés, projektmenedzsment. Értékesítési munkatárs és az adminisztrátor is. Ezek mellett a top 10-ben végeztek a gépkezelő és az egyéb szakmunka, valamint olyan diplomát nem igénylő szakmák is, mint az eladó, a betanított munka és a rakodás. 


Legnépszerűbb szakok 

A magyar (és nemzetközi) felsőoktatásban rendszerint az élen szerepelnek a gazdasági és üzleti képzések, mivel az itt megszerzett tudás rendkívül jól hasznosítható a munkaerőpiacon, hiszen közgazdász diplomával számos területen és munkakörben el lehet helyezkedni. Emellett az elmúlt évek legnépszerűbb képzései között természetesen az informatikai szakok is kiemelkedő helyen szerepelnek. 

 

2022. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre felvételizők körében a 15 legnépszerűbb szak listája az alábbi volt: 

 • gazdálkodási és menedzsment 
 • ápolás és betegellátás 
 • mérnökinformatikus 
 • kereskedelem és marketing 
 • programtervező informatikus 
 • nemzetközi gazdálkodás 
 • pszichológia 
 • pénzügy és számvitel 
 • gyógypedagógia 
 • kommunikáció- és médiatudomány 
 • gépészmérnöki 
 • gazdaságinformatikus 
 • anglisztika 
 • villamosmérnöki 
 • nemzetközi tanulmányok 


Gyakran ismételt kérdések a szakés egyetemválasztás kapcsán 


Minek tanuljak tovább? 

Ha bizonytalan vagy, hogy megéri-e továbbtanulnod, akkor valószínűleg vagy nem találtad meg még azt a szakot, ami kellően felkeltette az érdeklődésedet, vagy abban nem bízol, hogy megtérül majd a diploma megszerzésére fordított idő, pénz vagy energia. 

 

Tartsd szem előtt, hogy a továbbtanulásnak a megszerzett végzettségen túl is számos előnye van: az egyetemi évek alatt új közegben, új szituációkban próbálhatod ki magad, rengeteg izgalmas dolgot tanulhatsz és olyan hasznos képességeket fejleszthetsz, amelyeknek a munkád során is biztosan hasznát veszed majd. 

 

Emellett az egyetemi évek szuper kapcsolatépítési lehetőségeket is nyújtanak: nem csak életreszóló barátságokat köthetsz, de nagyon értékes szakmai kapcsolatokat is kialakíthatsz, sőt, nagy az esélye, hogy az első munkahelyedet is az egyetem segítségével találod majd meg. 


továbbtanulás előnyök  


Mi alapján érdemes szakmát keresni? 

A szakma és szak kiválasztásánál az alábbi fő szempontokat érdemes szem előtt tartani: 

 • Érdekel engem ez a terület? 
 • Milyenek az elhelyezkedési lehetőségek a szakmán belül? 
 • Milyen munkaköri lehetőségeket kínál az adott szakma? 
 • Mennyire érezném jól magam a munkakör(ök)re jellemző tevékenységekben?


Honnan tudom, hogy szeretni fogom-e a szakomat vagy szakmámat? 

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mennyire tetszene nekünk egy adott szak vagy szakma, előszőr fontos, hogy meghatározzuk a számunkra fontos egyéni faktorokat — azaz, hogy mire vágyunk igazán. 

 

Íme, néhány faktor, amely befolyásolhatja a döntésedet: 

 • Egyéni érdeklődés 
 • Pénzkereseti lehetőség 
 • Elhelyezkedés biztossága 
 • Munkakör változatossága és kihívások, vagy éppen kiszámíthatósága 
 • Munkaidő, beosztás 


Milyen egyetemre menjek? 

Amikor megtaláltuk a hozzánk illő szakokat, már “csak” az egyetemet kell kiválasztanunk - de előfordulhat az is, hogy ugyanaz a szak az egyik egyetemen lenyűgöz minket, míg a másikon nem érezzük magunkénak. 

 

Mivel minden egyetem más, így érdemes minél közelebbről megismerkednünk a számunkra szimpatikus intézményekkel, hogy egy olyan környezetben tölthessük el az egyetemi éveinket, amelyek a legjobbat hozzák ki belőlünk. 

 

Íme néhány szempont, amelyet érdemes végiggondolni az egyetemválasztáshoz: 

 • Oktatási módszerek és színvonal 
 • A tanárok minősége 
 • Az egyetem értékelése, elismertsége 
 • Egyetem helye 
 • Képzési idő, tandíj 
 • Hallgatói élet 
 • Az egyetem által kínált egyéb lehetőségek (karrier, partneregyetemek, stb.) 

 

Tipp: vegyél részt az egyetem nyílt napján, ahol első kézből megismerheted, milyen az adott szakon tanulni, és tanárokkal, diákokkal is találkozhatsz! 


egyetem nyílt nap  


Az egyetemválasztás 3 legfontosabb lépése 

Íme tehát a legfontosabb teendők, ha a számodra legjobb egyetemet szeretnéd választani: 

 1. Fedezd fel saját érdeklődési területeidet és erősségeidet 

 1. Ismerd meg a lehetőségeidet mind az elérhető szakok, mind a munkaerőpiac szempontjából 

 1. Vesd össze saját vágyaidat és az elérhető lehetőségeket 

 

Sok sikert! 

Ismerd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem képzéseit nyílt napjainkon! 

2022. 09. 09.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...