Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Miért jó a Portfolió Days? Pintér Márton és Nádas Gergely János oktatóinkkal beszélgettünk | Budapesti Metropolitan Egyetem

Miért jó a Portfolió Days? Pintér Márton és Nádas Gergely János oktatóinkkal beszélgettünk

IDÉN ONLINE FORMÁBAN  

Regisztrálj portfólió napunkra, mutasd meg munkáidat, beszélgess oktatóinkkal! 

 

Április 29-én rendezzük meg a következő Portfolio Days-t, ahol megmutathatod, hogy mit tudsz, hol tartasz és oktatóink segítséget nyújtanak abban, hogy merre indulj tovább. 

Idén konferencia alkalmazás útján tudsz tanárainkkal beszélgetni.  

Az előzetesen regisztrált időpontban az online egyeztetés során mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan állítsd össze a felvételire a portfóliódat, miben fejlődj, mire koncentrálj a felkészülési időszakban. Bővebb információt az esemény weboldalán találsz. 

Megkérdeztünk oktatókat az Építészet és Design tanszékről, a Formatervező és a Belsőépítész tervező szakokkal kapcsolatban arról, hogy mit gondolnak, miért lehet hasznos egy ilyen alkalom a leendő hallgatóknak. 

Pintér Márton egyetemi oktató és tanársegéd, az angol nyelvű Environmental Design BA szakvezetője, építész-belsőépítész vezetőtervező a Belsőépítész tervező művész szakkal kapcsolatban az alábbiakat osztotta meg velünk: 


Pintér Márton 

Mit gondolsz miért lehet jó egy felvételi előtt álló hallgatónak, ha részt vesz a Portfolio Days-en? Mit adhat a résztvevőknek? 

Pintér MártonBetekintést nyerhetnek az alkotó egyetemi légkörbe, találkozhatnak és szakmai diskurzust folytathatnak jövőbeli oktatóikkal, valamint megismerhetik hallgató társaikat és munkáikat.
 

Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az építészet területét? 

P.M.: Az építészet a kreatívipar, a művészet és a piaci trendek mezsgyéjén húzódó rendkívül ambíciózus terület, ahol a szakmagyakorlás az elméleti kutatómunkát, a komplex építészeti koncepciók definiálását és valódi prototípusok megvalósításának összességét, vagy ezen ismérvek egymáshoz való viszonyát jelenti. 

Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU Építészet képzése? 

P.M.: A METU Építészet képzésének mintatanterve a projektalapú oktatáson alapul, melynek keretén belül tantárgyaink összecsengő tematikával épülnek fel, ezáltal oktatóink folyamatos együttműködésben vannak egymással és a hallgatóinkkal. A hallgatóknak így személyre szabottan tudjuk nyújtani az alkotói folyamatokhoz szükséges kísérleti, elméleti, vagy gyakorlati tudást. 

Milyen lehetőségeik vannak a hallgatóknak, hogy már a képzés során elkezdjék építeni a portfóliójukat? 

P.M.: A METU kiterjedt kapcsolati rendszerének köszönhetően valós piaci szereplőknél folytatott szakmai gyakorlatok, a szezonális alkotói táborok, a világviszonylatban is akkreditált ösztöndíj-lehetőségek és az Egyetemünk által nyújtott myBRAND mentorprogram egyaránt kiváló lehetőséget nyújtanak a hallgató egyetemi éveiben történő szakmai kiteljesedésére. 

 

Nádas Gergely János formatervező iparművész, Formatervező művész mesterszakunk oktatója a következőket osztotta meg velünk. 


 Nádas Gergely János 


Mit gondolsz, miért lehet jó egy felvételi előtt álló hallgatónak, ha részt vesz a Portfolio Days-en? Mit adhat a résztvevőknek? 

Nádas Gergely JánosA találkozás betekintést enged a szak gondolkodásába azokról az alapvető fogalmakról, amikkel a mesterképzés során találkozni fog. Az érdeklődő közelebbről megismerhet egy oktatót, akinek segítségével személyre szabott visszajelzést kaphat azokról a munkákról és alkotásokról, amiket bemutatva szeretne majd felvételt nyerni. 


Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az formatervezés területét? 

N.G.J.: Azoknak a hallgatóknak ajánlom, akik szeretik a tárgyakat és átlátják azok plasztikai és emocionális oldalát is. Rendelkeznek némi konstrukciós gondolkodásra való hajlammal, kellően nyitottak, kommunikatívak, szociálisan érzékenyek, intuitívak és legfőképpen hosszútávon tudnak önálló stratégia és taktika mentén gondolkozni. 


Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU Formatervező képzése? 

N.G.J.: A METU Formatervező szak fiatal, de dinamikusan fejlődő része az egyetemi képzésnek. Nem titok, hogy nagy a verseny, amiben mi egy határozott és önálló stílust képviselünk, melynek lényege a közös munka, a közös gondolkodás. A hallgatók és az oktatók egy csapatot alkotnak, ahol nem számít a hierarchia, ahol az eredmény a fontos. Természetesen ez állandó frissességet kíván, de az eredmény egy felszabadult, nyitott szellemű együttműködés, ami egyaránt támaszkodik az oktatók tapasztalataira és a hallgatók formabontó ötleteire. Én ebben érzem a mi képzésünk legfőbb erejét. 


Mit gondolsz a formatervező hallgatók képzésében hogyan érhető tetten az Alkotóegyetem koncepció? 

N.G.J.: Az Alkotóegyetem fókuszában az alkotásban kiteljesedni vágyók állnak. Az alkotás öröme a mi esetünkben tárgyak teremtését jelenti a gondolat szikrájától a terveken át sok esetben egészen a kivitelezésig. Ennek megtapasztalásához és elsajátításához kínálunk egy nyitott és sokszínű közösséget. 


Várunk szeretettel a Portfolio Days eseményen! Kattints IDE és regisztrálj most! 

2021. 04. 26.

Hírek

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
Művészet
METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Oliver_orias

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

Művészet
METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza

metuartus1

METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...