Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU x Healium: Post Nubes Lux | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU x Healium: Post Nubes Lux

Média design fényinstalláció


A Budapesti Metropolitan Egyetemen idén először indított Média design mesterszak hallgatói és a Healium Decoration csapata bemutatják Post Nubes Lux nevet viselő közösen létrehozott fényinstallációjukat.Videó: Horgas Rebeka és Bódis Dániel /METU, 2019.
Művészeti menedzser: Szeibold Krisztina


A Post Nubes Lux jelentése és a projekt legfőbb mondanivalója: "sötétség nélkül”. A fény, mely körülvesz és világunkat láthatóvá teszi, ezúttal egész más formában jelenik meg. 

Helyszín: METU Rottenbiller campus M404, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19.
Időpont: 2019. december 18. 15:00-18:00 óra között

Facebook eseményRésztvevő hallgatók: Balogh Gabriella, Gulyás Gergő, Keszerice Tünde, Korok Bendegúz, Molnár Dóra, Rénes Márton, Tóth Dávid
Healium csapat: Emri Zsolt, Timóczki-Nagy Márton, Urbán Márton


A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

   

 Led-field fényírás, háromdimenziós felhőpixel a METU-n

Oktatóinkat és hallgatóinkat kérdeztük, hogy miként dolgoztak együtt ezen a projekten, hogyan zajlott a megvalósítás.


Szacsva y Pál, a METU Média design alap- és mesterszakának vezetője így mesélt nekünk a hallgatók féléves feladatáról:
„Olyan tanárokat sikerült meggyőznünk a projekt vezetőjének, akik a budapesti szórakoztatóipari szcénában is sikeresen és gyakran felbukkanó alkotók, akik ezt élesben csinálják az eseményipar aktív szereplőjenként, és az összes olyan tapasztalatukat, amit ott szereznek, közvetlenül át tudják adni a hallgatóinknak. A produkciót egészen a megtervezéstől az előadásig –amely rengeteg fázist foglal magában-, végig tudták csinálni, élményszerűen is megtapasztalni a „kínjait” az alépítmény elkészítésének, a művészi dimenzió megtervezésének, kiteljesítésének és előadásának, tehát gyakorlatilag egy igazi összművészeti alkotás, oktatási szempontból is egy összművészeti produkció jött létre.

Az esemény nemcsak azért fontos, mert hagyományteremtő kíván lenni a Média design szak egyre összetettebb curriculumot felvonultató oktatási programjában, hanem, mert az értelmes, igényes szórakoztatás egy hagyományos területén, a zenét kísérő fényjáték tervezésben műfajteremtő attitűddel készített alkotásnak szolgált keretéül. Ez a számítógéppel virtuóz módon vezérelt led-field fényírás valójában a robotlámpa vezérlést, és általában a nem ábrázoló fényjáték területének lehetőségeit kísérli meg szaporítani, nem is sikertelenül. A puszta fénnyel való operálás az ábrázoló vetítéssel szembeállítható vizuális nyelvként hozza létre jelölőrendszerét. Absztrakt és konkrét művészeti jellemzői különös tartást adnak a szerzeménynek, és a korai kinetikus fényszobrok hagyományába emelik.”  


A projektben résztvevő hallgatókat is megszólaltattuk élményeikről:

„Az alapvető elképzelés a 3D felhő forma volt, mint "alapkő letétel". Voltak korábban olyan tervek, ahol interakciókat, testérzékelőket is beletettünk volna a projektbe, de végül erősen a zene irányába mentünk el, így alakult, hogy egyénileg, mind a heten önálló zenei fény show-t találtunk ki. Technikailag nagy kihívást jelentett már az összeszerelés is, rengeteg időt és energiát fektetett bele mindenki, de összességében fantasztikus élmény volt, és reméljük, hogy lesz folytatás!” - Rénes Márton hallgatónk

„A 3D-s fényinstalláció a Haelium saját fejlesztésű, Haelium Light Former nevű softverrel hoztuk létre a Médiatervezés óra vizsgamunkájaként. A feladat szerint mindenkinek kellett választani egy-egy hozzá közelálló zenét, és erre kellett elkészíteni a fényinstallációt, így állt össze a végső előadás. Az előre beállított jeleneteket egy midi kontroller segítségével programoztuk, különböző intenzitással, eltérő színmódokba összeállítva.” - Keszericze Tünde hallgatónk.


Timóczi-Nagy Márton (Haelium Decoration) projektvezetőt arról faggattuk, milyen céllal fogtak bele ebbe az izgalmas projektbe és milyen volt a hallgatókkal dolgozni:
„A projektet azzal a céllal indítottuk útjára, hogy az általunk a piacon gyakorolt munkafolyamatokat a legrészletesebben mutassuk be egy élethű, valódi, lehetőleg nagyméretű és komplexitású installáción, a valódi munkakörülményeket minél pontosabban szimulálva. Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy ne csak elméletben, számítógépen, papíron gyakoroljanak a fiatalok, hanem ki is próbálhassák az eszközöket, amelyeket elsajátítottak.

Egy nagyon lelkes, szorgalmas, aktív csapatot ismertünk meg bennük, örültünk a közös munkának, és bízunk benne, hogy a jövőben is folytatjuk. Végsősoron azon kívül, hogy ez az installáció összeállt, a hallgatók megtanultak bánni különböző fénytechnikai eszközökkel, így ezt a showtechnikát a jövőben különböző rendezvényeken is tudják majd használni, vagy éppen a most szezonális karácsonyi díszkivilágítást is meg tudják majd oldani.”

A projektben összesen 3600 db digitális RGB LED-et dolgozott, ami lényegében 3600, egyesével állítható színű fényforrást takar. Ez volt a tárgyi kiindulási alap, ami köré koncepciót kellett építeni. Ez a mennyiség már alkalmas volt kilépni a síkbeli alkalmazásból, kinyílt tehát a térbeli építkezés lehetősége. 


Healium Decoration
A 2012-ben alapított fényszobrász stúdió teljes munkássága során arra törekszik, hogy kapcsolatot teremtsen a fény, a tér és a szemlélő hármasa közt. Ezt a célt a legkülönfélébb médiumokon keresztül -– digitális LED rendszerek, projection mapping, showtechnikai eszközök és ezek bármilyen kombinációja – közelítik, de az alapvetés, miszerint a szemlélőt a lehető legintenzívebb formában az alkotás organikus részévé tenni, nem változik. A hazai és középeurópai művész- és klubélet aktív szereplőiként most egy új, régóta várt lehetőséget kaptak: megoszthatták másokkal is az évek alatt felhalmozott tudást, és ez a folyamat egyben az első, zártkörű tesztje is lehetett a kiadás küszöbén álló, saját fejlesztésű vezérlőrendszerüknek, a Healium Lightformernek.

2019. 12. 16.

Hírek

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhány dologgal érdemes tisztába kerülni a cselekvés előtt!

szakvaltas-egyetemen-belul

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhán …

Művészet
Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA alumnusa volt.

metu-muvesz-leszek-podcast-05-csempe

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA …

Művészet
Művészet
Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU tervezőgrafikus hallgatói számára.

metu-rwater-csomagolastervezes-csempe

Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU te …

Művészet
Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak? Íme az útmutató, ami megmutatja, milyen egyetemet válassz.

milyen-egyetemre-menjek-csempe

Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak …

Művészet
METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujtor István Filmfesztiválon.

bujtor-istvan-filmfesztival-2022-csempe

METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujto …

Művészet
Művészet
Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media design BA alumnusa volt.

podcast04-1

Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media de …

Művészet
Üzlet
Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate (VMA) minősítést szereztek.

vma-oklevel-csempe

Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate ( …

Üzlet
Művészet
Karrierváltás: Hogyan lehetek ŰRgrafikus?

A METU Művész leszek! podcast harmadik vendége Kovács Vera, a METU Tervezőgrafika BA és MA alumnája volt.

metu-muvesz-leszek-podcast-03-csempe

Karrierváltás: Hogyan lehetek ŰRgrafikus?

A METU Művész leszek! podcast harmadik vendége Kovács Vera, a METU Tervezőgrafik …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...