Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU x Budapest Design Week | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU x Budapest Design Week

 2021. október 8-17. 
METU-s programok: október 1-17. között
 

Az idén 20 éves Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) 11 éves Művészeti és Kreatívipari Kara az ország legnagyobb vizuális művészeti képzőhelyévé vált. A kar 2021 őszén 23 egyetemi szakot indít, magyar és angol nyelven. A design szakok teljes palettája jelen van alap- és mesterképzési szinten: formatervezés, építészet, tervezőgrafika, fotó, textil és divat, média design, valamint filmes szakjaink, mint az animáció, mozgókép, televíziós műsorkészítő és operatőr szakok, kiegészülve design elméleti szakokkal.

Az eddig végzettek hazai és nemzetközi sikerei bizonyítják a művészeti oktatás minőségét.

A pandémia alatt végzett fiatal tehetségek várják, hogy megmutathassák magukat. Hatással van rájuk és alkotói életükre az új világrend, kiemelten fontos lett számukra, hogy a felmerülő problémákra mielőbbi megoldást találjanak, mely a tervezés legfontosabb eleme.

Az online lét az életünk része lett, ezért készülünk az offline programjaink mellett offline eseményekkel is.


METU 2021 BEST OF DIPLOMA  - FOTOGRÁFIA  

 • Helyszín: Kortárs Építészeti Központ  
 • Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12. 
 • Dátum: 2021. október 1-7. 
 • Megnyitó: október 1. 18:00 
 • Portfolio review: október 4. 18:30 
 • Hallgatói Diplomaprezentációk: október 7. 18:30 
 • Látogatható: minden nap 14:00-18:00  

A 2021-ben diplomát szerző riporter, divat és alkotói fotográfia specializáción végzett BA diplomamunkák válogatása. Az elmúlt pandémiás időszak társadalmi, szociális lenyomata; az önvizsgálat és családi kapcsolatok változása valamint a divatfotográfia aktuális trendjei, reakciói minderre. Izgalmas vállalások, őszinte és innovatív megoldások a fotográfia számtalan ágában. 

A kiállítás csak védettségi igazolvánnyal látogatható.


MEETUP kiállítás – Művészet az izoláció árnyékában, Youngart.hu kiállítás –Kubik CoworkingBudapest, 

 • Látogatható: október 7-17. 
  • Hétfőtől-Péntekig: 11:00-1900  
  • Szombat-Vasárnap: 10:00-18:00 

Az elmúlt két év eseményei, a járványhelyzet és az azt övező izoláció különböző módon hatott a képzőművészek életére és alkotói munkájukra? Volt, aki számára a bezártság nehézséget hozott, volt, akit kifejezetten inspirált. A számos elmaradt és újonnan megnyílt lehetőség olyan nyomokat hagyott, aminek köszönhetően hosszú távon a képzőművészet egy különleges korszakának tekinthető a mostani. Emellett a vásárlói trendek is jelentős változáson mentek át, az otthonukban ragadt és otthonukat irodaként is használó emberek számára felértékelődött a saját környezetük esztétikai minősége, aminek köszönhetően már nem kizárólag egy szűk gyűjtői réteg, hanem egy sokkal szélesebb vásárlói közönség érdeklődik a képzőművészeti alkotások iránt. Mindemellett az online tér és az online értékesítés szerepe minden iparágban tovább erősödött, a műalkotások ily módon is elérhetőbbé váltak az átlagemberek számára. A youngart.hu  egy olyan kezdeményezés, ami amellett, hogy a fiatal képzőművészeket támogatja és felkarolja, a fent említett előnyök, és új trendek kihasználásával hidat teremt a művészetkedvelő nagyközönség és a fiatal tehetségek között.   

A kiállítás azt kívánja szemléltetni, hogy a covidhelyzet hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát, egyrészt olyan művek bemutatásával, amelyeket ez a téma ihletett, másrészt olyan alkotások és alkotók bemutatásával, akik számára a fenti trendek hatására új lehetőségek nyíltak meg.   

 

 

METU 2021 BEST OF DIPLOMA  - TERVEZŐGRAFIKA  

 • Helyszín: Kortárs Építészeti Központ 
 • Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12. 
 • Dátum: 2021. október 8-14. 
 • Megnyitó: október 8. 18:30 
 •  Kerekasztal-beszélgetés: október 10. 14:00-18:00
 • Látogatható minden nap: 14:00-18:00 
   

A 2021-ben diplomázott METU Tervezőgrafika MA Nappali és Levelező tagozatos hallgatóink diplomakiállítását kívánjuk megrendezni, mely méltó módon reprezentálná a diákok kiváló minőségű és rendkívül sokoldalú alkotásait. Az izgalmas megközelítésű, tartalmas üzenetekkel teli, innovatív ötletekkel gazdagított munkák tökéletes minőségben kerültek kivitelezésre, melyek bemutatása másoknak is inspiratív, hogy ebben a mindenki számára nehéz időszakban is lehet pozitív szemléletű, előremutató, gyönyörű alkotásokat létrehozni. 

A kiállítás csak védettségi igazolvánnyal látogatható. 
 


METU 2021 BEST OF DIPLOMA  - KÉPALKOTÁS 

 • Helyszín: Art9 Galéria 
 • Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 47. 
 • Dátum: 2021. október 8-16. 
 • Megnyitó: 2021. október 8. 18:00  
 • Látogatható: kedd-szombat14:00-18:00 
   

A Budapesti Metropolitan Egyetem Képalkotás és Visual Representation szakos hallgatóinak a diplomamunkáiból látható egy kiállítás az Art9 Galériában. 

A válogatott anyag a kísérletező szuverén alkotóművészet és az alkalmazott művészetek területeire történő kreatív kirándulások izgalmas eredményeit mutatja be. 

 


MEETUP – Közelebb a művészethez – online/ zoom  

 • október 9.   
 • 17.00-18.30   
   

Miként lehetne a képzőművészetet érthetőbbé és elérhetőbbé tenni az átlagemberek számára? Hogyan segítheti ez a művészeket abban, hogy már életükben elismerjék őket, és meg tudjanak élni az alkotói munkájukból? Ezt a kérdéskört járják körbe a METU és ayoungart.hu által szervezett meetup résztvevői. különböző szemszögből vetik górcső alá azokat az új, többek között a járványhelyzet által hozott trendeket, vásárlói igényeket, újszerű megoldásokat, amelyek mint egymásra épülő téglák, hidat képesek teremteni a művészek és a művészetkedvelő nagyközönség között. FLASH EXTRA – online/ zoom  

 • Dátum: 2021. október 11.  
 • Időpont: 18:00 – 20:00 
   

Az eseményen az érdeklődők válogatást láthatnak az idei 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészettudományi Szekció, helyezést elérő METU-s művészeti szakok hallgatóinak munkáiból, valamint néhány kiemelt hallgatói projektből. A pergő ritmust, a fokozott izgalmat a hallgatók 10 perces előadásai garantálják. 

Hallgatói Prezentációs Estek programsorozatot 2013-ban indítottuk azzal a céllal, hogy a METU művészeti szakjainak hallgatói és tanárai számára átfogóan megismerhető legyen az egyes szakterületeken végzett munka. Az esemény számos célja közül az egyik legfontosabb, hogy a hallgatók az alkotásaikat és az azokhoz vezető gondolatmenetüket, jól strukturált, tömör előadás során be tudják mutatni. 

A mostani Flash! Extra esemény, a Design Hét részeként, olyan előadásokat sorakoztat fel a formatervezés, divat- és textiltervezés, művészet- és designmenedzsment, építészet, környezetkultúra, fotográfia, tervezőgrafika, animáció és média design területekről, melyek reflektálnak az olyan fontos témákra, mint a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és az alternatív anyagok használata. 

 


MEETUP – A sokoldalú textil –online/ zoom  

 • október 12.18:00-19:30 
   

A textil egyidejűleg eszköz, rendszer, üzenet, nem csupán egy nyersanyag. A hozzá kapcsolódó viszonyunk, értelmezéseink, feldolgozásaink módja sokat elárul arról, hogy érzékeljük, értelmezzük és helyezzük el magunkat a világban. A textiltervezésnek számos oldala van: túl a kézműves meghatározottságon, a textil az innováció terepe. Textiltervezőink újra meg újra feltalálják a szálak, szövetek, matériák világát, színharmóniáikkal, mintáikkal, textúráikkal, funkcionalitásaikkal és szemléletükkel gazdagítják, teszik teljessé. Az online esemény körbejárja, hogy ezt az izgalmas matériát hogyan kombinálják tervezőink, hozzák létre és termékenyítik meg a különféle tudományágakkal. Ebben a hibrid folyamatban, ahol az alkotó egyben kutató, előremutató, innovatív, miként születnek alkalmazott termékek az enteriőr, a divat, az építészet, a képzőművészet és a kutatás területein. 
 
 
New standards in METU Fashion 

 • Helyszín: METU Művészeti  campus közösségi tér  
 • Cím: 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7. felől) 
 • Dátum: 2021. október 13-14.  
 • Mindkét nap: 17:00-20:00  

 

Kommunikáció, közösség, kapcsolatok, összetartozás, szokások - fiatal tervezők alternatív válaszai a világjárvány hatásaira. 

Reflexív tervezői és divatelméleti gondolatmenetek kerülnek bemutatásra, amelyek a divat szcéna különböző aspektusaiból szemlélik a COVID alatti és utáni életet, szokásokat, változásokat. 

A prezentációkat a METU fiatal tervező hallgatói tartják egy kollaboratív kiállítási térben, saját kutatásukat, koncepciójukat bemutatva, mint a farmer újragondolása, kortárs design alternatívák, divatkiállítások, "újanyuka" koncept, "én-ruha", sztereó-ruhák, amelyek csak másik személlyel együtt értelmezhetők, esztétikai különbségek, arctalanság stb. METU Teória 2. könyvbemutató, szimpózium 

 • Helyszín: Kortárs Építészeti Központ 
 • Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12. 
 • Dátum: 2021. október 13.  
 • Időpont: 17:00-20:00 
   

A TÖRTÉNELEM IGÉZETE 

A pandémia megváltoztatta az oktatás tereit, lehetőségeit. Az online forma számos nehézséget hozott, ugyanakkor új lehetőségeket is. A Művészet és Designelméleti Intézet a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karán 20201-ban könyvsorozatot indított METU TEÓRIA néven, és ennek a sorozatnak a második kötetét mutatjuk be, némiképp rendhagyó módon. 

A könyv azon előadások szöveggé formált változatait tartalmazza, amelyeket hallgatóink a 2020/21-es tanév őszi szemeszterében hallgattak, Kritikai gondolkodás és művészet címmel. Az előadó Takács Ádám volt, az ELTE adjunktusa. A könyvbemutatón a kortárs művészet neves szakemberei segítségével azt szeretnék bemutatni, hogy milyen módon járulhat hozzá a történeti érzék fejlesztése a művészet értelmezéséhez. Szó lesz a könyv rendhagyó keletkezéséről, megszólalnak a hallgatók, beszámolnak az online oktatás során szerzett élményeikről és arról, hogy számukra milyen módon vált az előadássorozat meghatározóvá, illetve milyen módon járult hozzá saját alkotó folyamataikhoz. Jelen lesz Tepes Ferenc grafikus, a METU oktatója, akinek a könyv designját köszönhetjük. Takács Ádám Kanadából, online kapcsolódik be a programba. A könyvet bemutatja K. Horváth Zsolt és Somogyi Hajnalka. 

A beszélgetést moderálja: Pörczi Zsuzsanna, a könyv szerkesztője.


 
A könyvbemutató csak védettségi igazolvánnyal látogatható! 

 


Csupa játék az egyetem! 

 • Helyszín: METU Művészeti campus 
 • Cím: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. M005 terem 
 • Dátum: 2021. október 14. 
 • Időpont: 17:00-20:00 
   

A Média Design szak kiállításának két részlege egyben felfedezi és összemossa a digitális és a valós tér közötti határokat. A kiállításon a hallgatók tervezte szoftverek és játékok repítik látogatókat az Új normál világába, továbbá interaktív installációk vonják be a kíváncsiskodókat a jövő művészetébe. Hogy mi a New Standard, mit tartogat a jövő? A hallgatók ezen kérdésekre keresik a választ munkáikkal.  

 


METU 2021 BEST OF DIPLOMA – FASHION 

 • Helyszín: METU Művészeti Campus közösségi tér 
 • Cím: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. 
 • Dátum: október 14. 17:00-20:00 
   

A divat szakirány mesterdiploma munkáinak nem csak a létrejötte, hanem a kollekcióik témafelvetései is illeszkednek a “newstandards” hívószóhoz. Big data elemzésen alapuló tervezés, a slowlifestyle harmóniája a minimalizmussal, valamint a népi kultúrák közötti tér-idő utazás egyaránt foglalkoztatta a fiatal divattervezőket. A kapszula kollekciókat egyedi atmoszférában bemutató divatprezentációk a METU Rottenbiller utcai épületében kerülnek először offline bemutatásra.  Gomba módra összeköt az anyag 

 • Helyszín: METU Művészeti Campus közösségi tér 
 • Cím: 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7. felől) 
 • Dátum: 2021. október 15-16. 
 • Október 15. prezentáció 17:00-20:00  
 • Október 16. kiállítás 10:00-18:00 
   

Multidiszciplináris válaszok a gombával való együttműködő alkotásra 

A természetes, fenntartható alapanyagok anyagismereti és formatervezéshez köthető kutatása fejlődő ága a kortárs design területeknek.  Az élő alapanyaggal való alkotás horizontális viszonyrendszert emel a tervezésbe a tervező és a természet között. A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Karán párhuzamosan zajlanak gombával és annak határterületeivel kutatások, projektek. Születik így micéliumból csomagolás, funkcionális bútorcsalád, akusztikai panel, de inspirál mintakészleteket az organizmus, nőhallgatónk keze között saját lélektanát anyaggá szilárdító autonóm munka és felhasználásra kerül karóraként is a taplógomba kikészített bőre. Az esemény a szakok kollektív tudatára reflektál, melyben összeköt  

 

A programok a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programjai. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács. További információ: www.designhet.hu