Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU alumni díjazottak- International Design Awards 2022 | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU alumni díjazottak- International Design Awards 2022

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a 2022-es év Az International Design Awards (IDA) díjazottjai között két tehetséges, METU alumni hallgatót is köszönthetünk.  

Az International Design Awards (IDA) célja, hogy elismerje, ünnepelje és népszerűsítse a kivételes formatervezőket, valamint felfedezze a feltörekvő tehetségeket az építészet, belsőépítészet, termék-, grafikai és divattervezés területén világszerte.  

 

Elültethető ékszer és gyorskötözőből készült maszk?  

Szabadszállási Zina alumni Kézműves tárgykultúra BA, Divatékszer és kiegészítő specializációs hallgatónk Abu Dhabiban kiállított maszkjai nyerték el a bronz díjat az International Design Awards-on. 


Szabadszállási Zina díjnyertes alkotása 

Zina különleges, rozsdamentes acéllemezekből és gyorskötözőből készült maszkjai nem csak a viselőjét láttatják másként, hanem egyfajta pozitív filtert helyeznek a valóságunkra, torzítva a periférikus látást.  

A koncepció teljes leírása és még több fotó megtekinthető az International Design Awards oldalán. 


Nagy Nikolett díjnyertes alkotása


 Fotó: IDA Design Awards 

 

Nagy Nikolett alumni Kézműves tárgykultúra BA, ékszer specializációs hallgatónk munkáját szintén elismerték, ugyanis ’Figyelmet kérek!’ diploma ékszerkollekciójával keltette fel a zsűri érdeklődését. Honorable Mention díjjal jutalmazták az International Design Awards Los Angeles-i pályázatán.  

Nikolett ékszerei kapszulákba zárt gyógyászati magokat tartalmaznak, és igencsak fontos üzenetet hordoznak magukban. Szimbolikusan tükrözik a felelősséget és a pusztulást is, egy bizonyos ponton pedig teljesen új ékszert hozunk létre velük. 

A koncepció teljes leírása és még több fotó megtekinthető az International Design Awards oldalán. 

  

Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 

 

1. Milyen élmény volt IDA Design Awards-on részt venni? Mesélj kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 

Zina: Nagyon izgalmas és megtisztelő volt részt venni. Az IDA csapata nagyon kedves, rokonszenves volt végig, folyamatosan tartották velünk a kapcsolatot és tájékoztattak a verseny állásáról. 
 
Az egyik beküldött projektem a diploma kollekcióm kiegészítői. A diploma munkám címe FLUSH, ami az alkohol agyunkra gyakorolt eufórikus fázisait veszi sorra, a becsiccsentett állapottól kezdve addig az állapotig amikor az alkohol túlzásba vitelétől már „Végtermék” is létrejön. Ezeket fej és szem tájéki kiegészítőkben, szemüveg- és maszkszerű testobjektekben jelenítem meg. 
 
Illetve a másik nevezett projektem a diploma kollekcióm tovább gondolása, ami a Vision-distortion Masks nevet kapta. Ez egy hordhatóbb, kifutó kompatibilisebb változata a diploma kollekciómnak, ami több METU által szervezett divatbemutatón és még az Object Callighraphy kiállításon is megjelent Abu Dhabiban. Amikor az első makettet készítettem egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ekkora utat fog bejárni ez a kollekció. Hihetetlen! Niki: A kollekciómmal részt vettem a Budapest Design week-en illetve a Budapest Jewelry week-en is. Az ELTE Humánökológia szakos hallgatóinak tarthattam a fenntartható művészetről előadást, melynek a tematikája az ékszereim köré épült, esküvőkre, szülinapokra, évfordulós ajándékokra érkeztek megrendeléseim, amely mind egy nagyon szuper visszacsatolás arra, hogy a munkámnak van létjogosultsága. Viszont itt volt az IDA, melyre az utolsó pillanatban adtam be a jelentkezésemet, mivel nem voltam benne biztos, hogy ez a kollekció nemzetközi szinten értékelhető-e... A visszautasítástól féltem kicsit, ám egy szuper karácsonyi ajándék volt, mikor 23-án kaptam egy emailt azzal kapcsolatban, hogy "ShortList"-es lett a kollekcióm. Hihetetlen boldog voltam és úgy éreztem; mintha megnyertem volna a fődíjat. Talán a legjobb érzés a világon, mikor van egy ötleted, egy víziód és ez az ötlet fizikai formát öltve megvalósul. Sok-sok zsákutca, és nehézség után, de megalakul a végleges darab. 

 
2. Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 

Zina: Mikor először olvastam az e-mailt nem is tudatosult, majdnem egy nap eltelt mire ráeszméltem mi történt. Fel sem fogtam, hihetetlen érzés volt! Nem tudom mi volt a zsűri szempontja és oka, hogy kiválasztották a munkáimat, de nagyon hálás vagyok és hihetetlenül megtisztelő érzés, hogy egy ilyen nagy kategóriában ért el helyezést a munkám, illetve, hogy diploma kollekcióm is ennyi díjjal gazdagodott! 
 
Köszönöm mindenkinek, akik bármilyen formában segítették a munkámat, és külön köszönöm volt oktatóimnak, név szerint Poppre Orsolyának, Börcsök Annának, Jermakov Katalinnak és Kovács Adélnak, akik az évek során és a munkafolyamatok alatt mindig segítettek nekünk, és a rengeteg tudást, amit tőlük kaptunk! 

 

Niki: A “ShortList”-nek már úgy örültem, hogy sírtam, és ezek után megtudni, hogy különdíjas lett a kollekcióm, el se hittem. Ha tippelnem kéne, hogy miért, akkor a koncepciót mondanám. Valami olyannal foglalkoztam, ami globálisan érint mindenkit ám nem társadalomkritika sokkal inkább egy alkotás, mely segít(het) nekünk a mindennapokban. Nem csak bemutattam egy problémát, hanem egy problémára kreáltam - egy általam jónak gondolt- megoldást, amely elég érdekes volt ahhoz, hogy felkeltse mások érdeklődését. 


Fotó: IDA Design Awards

Fotó: IDA Design Awards 

 

Ez úton is gratulálunk alumna diákjainknak!  


Te is szeretnél hasonlóan sikeres művésszé válni?  

Ismerd meg művészeti képzéseinket!

2023. 01. 31.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...