METU Fotó Diploma 2017

Fotográfia szakunk végzősei idén már ötödik éve mutatják be az elmúlt évek munkájának eredményeit. A diploma kiállításnak idén a 2B Galéria ad helyet, ahol tizenöt, Alkotói fotográfia és Fotóriporter specializáción, valamint idén először a Divatfotográfia specializáción végzett növendékek munkáiból láthatjuk a legjobbakat. A hallgatók alkotásai sokszínűek: találhatunk közte saját kísérletezésen alapuló egyedi fotográfiai technikával kialakított sorozatot, egy fiktív közösség rítusait bemutató képeket, de gyönyörködhetünk az éjszakai budapesti életben is divatfotográfiákon keresztül.
 

Facebook esemény
 

Kurátor: Szabó Dezső Munkácsy-díjas képzőművész
Megnyitó: 2017. június 30. péntek, 19 óra
A kiállítást megnyitja: Pfisztner Gábor fotóesztéta, szakíró, Fotográfia szakunk oktatója
A kiállítás megtekinthető: 2017. július 1-2., naponta 14-19 óráig
Helyszín: 2B Galéria, 1092 Budapest, Ráday utca 47.

A kiállítás megtekintése ingyenes.

KIÁLLÍTÓK
Alkotói fotográfia: Csongár Lilla, Hinger Ádám, Mihalik Nikolett, Nagy Tibor, Szécsényi Janka
Divatfotográfia: Bogdán Nikolett, Máthé Krisztián, Rétes Anett, Uhlár László, Vágó Csaba, Végh Dávid
Fotóriporter: Draskovics Adám, Majchrics Lili Hanna, Pénzes Kristóf, Vanyek Zsófia

 

ALKOTÓI FOTOGRÁFIA


Csongár Lilla: Femme
Lilla diplomamunkája a gender témakörrel, ezen belül pedig a női nemi szerep problematikájával foglalkozik. Indirekt módon nyilvánít véleményt a szexualitás megélésével, a sztereotípiákkal és elvárásokkal kapcsolatban. Munkájában saját testét hozza kölcsönhatásba hétköznapi tárgyakkal, kialakítva így egy különös, bizarr légkört. A 15 videóból álló sorozat célja az, hogy ezek az abszurd egybeolvasztások (többféle értelmezési lehetőséget kínálva) asszociációkat indítsanak el a nézőben. Bár burkoltan kiemeli a témában általa fontosnak vélt morális dilemmákat, lényegesnek tartja, hogy a néző maga fogalmazzon meg kérdéseket a problémakörrel kapcsolatban. Egyfajta személyes és intim önvizsgálat ez, mely egyszerre szól az alkotóról, és rajta keresztül mindenkiről, az identitásról, a testről, a nőről.Hinger Ádám: Személyes utazás
Mai világunkban hajlamosak vagyunk, hogy otthon ülve szemléljük, mások hogyan élik át a maguk kalandjait, közben saját kalandvágyunkat Instagram- és Youtube-videókkal elégítjük ki. A modern technika eltávolítani látszik bennünket az igazi élményektől és tapasztalatoktól. Ádám sorozatában hátrahagyja ezt a hamis világot, és valódi utazásra indul. Felfedezőutjának célja egy távoli galaxis kopár bolygófelszíne. A képzelet végre összeér a valósággal.

Szécsényi Janka: Reminiszcencia
Janka diplomamunkája egy olyan fotósorozat, amely egy fiktív utópisztikus világot mutat be. Nem teszi nagyon részletesen láthatóvá, csak egy-egy rítuson keresztül világít rá a tökéletesség utáni vágyra, törekvésre, a mostani világból vett eszközök, szokások, tárgyak újra felhasználásával.


DIVATFOTOGRÁFIA

Máthé Krisztián: Between lines

Krisztián a Schön! Magazine alapján készített magazin makettet. Fotósorozatának célja egy letisztult, minimál képvilág találkozása geometrikus felületekkel, terekkel. A sorozat egészében magyar divattervezők ruháit használták fel.

A borítókép Máthé Krisztián fotóinak felhasználásával készült.

 


Rétes Anett: Magazin makett
Anett szintén egy divatmagazin stílusát és felépítését követve hozta létre a saját magazinját, melynek vezérfonala a kollázs technikával készült sorozat. Az egyedi megoldásokat alkalmazó képeken a szétszedett részek alkotnak egy új egészet. Ez a sorozat képviseli igazán azt a kísérletezési bátorságot, amely a DANSK magazinra annyira jellemző.

 

Uhlár László: Fiction
A greenbox előtt fotózott modell utómunkával egy háromdimenziós fiktív világba került. László különböző hátterekkel dolgozott: egy szoborfejjel, melyet photoscan segítségével modellezve, azt többszörösítve jelenik meg szétrobbant dinamikus kivitelben;  kockák zuhanását szimuláló háttérrel, és egy sötétebb térben az elsőhöz hasonlóan szétrobbant törmelékek sokaságával.

 

FOTÓRIPORTER

 


Majchrics Lili Hanna: "Csak akkor van szabadunk, ha esik az eső" 
Hanna munkája a Vámospércsen élő Icáról szól. Amellett, hogy bemutatja a napszám munkát, Ica családját és mindennapjait, betekintést nyerhetünk a magyarországi vidéken élő emberek lehetőségeibe, életminőségbe és életmódjukba is, hiszen a Magyarország vidékein élők nagy része hasonló életmódot él.

 

////

A Fotográfia szak célja, hogy a végzettek számára hiteles szakmai tudást kínáljon, lehetőséget biztosítva ezzel a folyamatos fejlődésre. Mindehhez birtokolniuk kell a fotográfia technikáját, technológiai újdonságait, amelyhez az Egyetem professzionális felszereltsége kiváló alapot ad, emellett a szakma élvonalbeli alkotói adják át tudásukat a következő nemzedéknek az intézmény falai között. Fontos, hogy megtanulják gondolataikat leendő munkáikon keresztül artikulálni és megállják helyüket az alkalmazott művészetek területén, tudásuk naprakész és piacképes legyen. Az Egyetem ennek a szellemiségnek a jegyében alapította az Alkotói fotográfia specializációt 2010-ben Gőbölyös Luca DLA habil szakfelelős, főiskolai docens, Balogh Rudolf-díjas fotóművész vezetésével, majd 2012-ben indítottal el Révész Tamás Balázs Béla-, World Press Photo-díjas, Pulitzer-emlék-díjas, fotóművész, fotóriporter irányításával a Fotóriporter specializációt, 2014-ben pedig a nagy érdeklődésre reagálva Almási J. Csaba fotográfus, divatfotós nevével fémjelezve elindult a Divatfotográfia specializáció is.

2017. 06. 20.

Hírek

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk megtalálni A TE UTAD!

build_your_brand_hirkep

Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
Művészet
Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Akbank Short Film Festival 2020 csempe

Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Anifilm 2020 csempe

Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...