Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU alkotói sikerek Budapest Jewelry Week-en | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU alkotói sikerek Budapest Jewelry Week-en

Budapest Jewelry Week (Kortárs Ékszerhét Budapest) eseményének teljes ideje alatt volt megtekinthető a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Kézműves alapszakának Divatékszer és –kiegészítő specializáció diplomakiállítása az egyetem campusán, amely egy izgalmas kerekasztal beszélgetéssel egészült ki. A METU alkotói az ékszerhét alatt emellett több díjat is elnyertek. 


METU diplomakiállítás a budapesti ékszerhéten 

A Rózsa utcai campuson a kistárgyaló adott helyet a METU diplomázott hallgatóinak arra, hogy minden nap találkozhassanak az érdeklődő közönséggel. A nyitvatartási időben a felügyeletet a diákok oldották meg. 

METU diplomakiállítás a budapesti ékszerhéten


A program, amelyet minden nap frissítették a hallgatók, a ’Meet the artist’, azaz a ‘Találkozz a művésszel’ címet kapta. A sorozatot az érdeklődők az instagram felületén, a @metu_ba_jewellery_accessories profilon is követhették, ahol friss információkat találhattak arról, hogy melyik nap, kivel találkozhattak személyesen. 

Kiállítók METU-s alkotók Budai-Kónyi Borbála, Bődey Julcsi, Fekete Orsolya, Felgyői Dominik, Kálmán Imola, Nagy Nikolett, Szabadszállási-Tóbi Zina és Vörösvári Bianka voltak. 

Kreatív Ékszer specializáción a hallgatók a tárgytervezés alapjaival ismerkednek meg. Az alap fémműves technológiák mellett a bőrművesség rejtelmeibe is betekintést kapnak. 

A tárgytervezés fontos része, hogy sokkal szélesebb körben lássuk a megoldandó problémákat, hogy a létrejövő tárgy minőségi legyen, ami eléri a kívánt célját. Ingert vált ki, vágyat kelt, megváltoztat. Folyamatosan figyelnünk kell a környezetünkbe létrejövő változásokra, trendekre. Az ékszer, táska, kalap és egyéb öltözet kiegészítők fontos részévé válnak identitásunknak. Kifejező, jelentéshordozó eszközök, amelyekkel a viszonyunk sokszor intim, sok titkot rejtenek. A külvilág és köztünk egy olyan összekötő elem, amelyek által funkcionális és művészeti értékek is kifejezésre juthatnak. 


Az ékszer, ami összeköt: kerekasztal beszélgetés  

A kiállítás egy kerekasztal beszélgetéssel is kiegészült. A szeptember 18-án megrendezett ‘Az ékszer, ami összeköt’ című beszélgetés arra kereste a választ, milyen kapcsolódási pontok jöhetnek létre szakmák között az ékszer és kiegészítők által. Ez a mai világban, a változások korában rendkívül releváns téma, hiszen az alkotók számára a megszerzett tudás csak egy lépcső - sok lábon kell állni ahhoz, hogy valaki fennmaradjon.  

Milyen szerepe van az ékszereknek az öltözködésünkben? 

Milyen kiegészítők határoznak meg minket?  

Mennyire részei a mindennapoknak? 

Miért pont ezt a specializációt választották hallgatóink? 

Milyen perspektíva rajzolódik ki a tanult ismeretek alapján? 

A beszélgetésen ezen és hasonló kérdésekről beszélgetett Remete Krisztina moderátor a METU frissen végzett hallgatóival, Bődey Júliával, Nagy Nikolettel és Szabadszállási-Tóbi Zinával, akik diplomafolyamatukba, alkotói életútjukba is betekintést engednek a hallgatóságnak.   

Beszélgetés online visszahallgatható a @metu_ba_jewellery_accessories instagram profilján. 

METU kerekasztal beszélgetés a budapesti ékszerhéten


METU eredmények a Budapest Jewelry Week-en 

A Budapest Jewelry Week eseménysorozata alatt a METU hallgatói és alkotói több díjat kis elnyertek. 


Hallgatói dicsőség 

Szabadszállási-Tóbi Zina a TITOK - Országos Ötvös Pályázat kiállításán megjelent, Hang, ami körül vesz’ című alkotásáért Pályakezdő támogatói díjat nyert, és Lőrincz Réka jóvoltából egyösszegű pénzbeli támogatásban részesült. 

METU ékszerhét díjazottak


Zina az alábbiképpen mesél gumikesztyű, latex lufi, száraz tészta, karton, cérna, hungarocell, gyapjú és üveggolyó alapanyagokat felhasználó alkotásáról: 

“A Foley Art művészeti ágazatból inspirálódva, ami a filmkészítésben a mindennapi hanghatások reprodukcióját hozza létre, készítettem különféle hangreprodukciókat képző maszkokat és kiegészítőket. A hétköznapokban kevés szó esik arról, hogy kedvenc filmjeinkben az alapvető háttérzajokat és extrém hangeffekteket hogyan is állítják elő, pedig elengedhetetlen mozzanata a filmgyártásnak. Ezekből kiindulva hétköznapi tárgyak mozgatásával, súrolásával, törésével kísérletezve, hasonló hangeffekteket hoztam létre, amiket struktúrákba építettem, hogy eltakarjam a hangot képző tárgyakat, így csak a tárgyak hangját hallhatjuk, külső hatások befolyásolásával. A maszkok különböző hangokat képeznek, amivel képesek kommunikálni egymás közt, és hogy ezt hogyan is csinálják az legyen... AZ ÉN TITKOM!” 

METU Budapest Jewelry Week díjazottak


Oktatói dicsőség 

 
Börcsök Anna ‘…NARRATÍV’ című művészeti ékszer kiállításáért Tincal lab-díjat nyert, és ezáltal önálló kiállítási lehetőségben részesül a portói Tincal lab Galériájában 2023-ban. 

A díjazott apostol brossok sorozat alapanyagait újrahasznosított dobozok, alpakka, ezüst, és talált szimbólumok - fa, kehely, kagyló, bőr, stb. - biztosították. 

METU Budapest Jewelry Week díjazott Börcsök Anna alkotása

“A ‘…NARRATÍV’ kiállításra helyspecifikus tárgyakat, ereklyetartókat készítettem mindennapi, újrahasznosított alapanyagokból. A sorozat a Március 15 téren lévő Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom mögött, a Három Holló kávéház Galériájában volt kiállítva, ahonnan a templom hátsó részét lehet megcsodálni.” - osztotta meg Börcsök Anna. 

A kiállítás egy második díjat is kiérdemelt, amelyet Börcsök Anna Égi Marcellel megosztva kapott meg. Alapító csapat díja egyben kiállítási lehetőséget is biztosít a bécsi Stossimhimmel galériában. 

METU Budapest Jewelry Week díjazott Börcsök Anna kiállítása


Ismerd meg a METU kapcsolódó képzéseit:  

Kézműves tárgykultúra BA   

Textiltervező BA  

Formatervező művész MA  

Divat és textiltervezés MA 

2024. 03. 01.

Hírek

Művészet
Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot tartott a METU tervezőgrafikus hallgatóinak, amelyből kiállítás is nyílt.

peterjavorikws

Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot …

Művészet
India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, India) intézet jelenlegi igazgatója Garima Bhalla, és Dr...

indiadivatcsemp

India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, Ind …

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányok és Politikatudományi Intézete konferenciát szervezett A platformtársadalom kora? címmel...

platformhírcsemp

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányo …

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára!

CAMPcsempe

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára! …

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési portfóliója

fenncsemp

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési …

Művészet
Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-1984)A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói pályázatot hirdet melynek témája Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdászának rendhagyó kötete: A Kopp! Az emberi civilizáció történetével szinte egyidősek a rövid, tömör bölcseletek, amelyeket a legkülönbözőbb élethelyzetek szültek...

koppcsemp

Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-198 …

Művészet
Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...