Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Az ékszer, ami összeköt: METU kiállítás és beszélgetés a Budapest Jewelry Week-en | Budapesti Metropolitan Egyetem

Az ékszer, ami összeköt: METU kiállítás és beszélgetés a Budapest Jewelry Week-en

  • Kezdődik
    2022. 09. 12. 16:00
  • Vége
    2022. 09. 17. 20:00
  • Helyszín
    Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campus, Budapest 1077 Rózsa u. 4-6.

Budapest Jewelry Week eseményének teljes ideje alatt megtekinthető a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Kézműves alapszakának Divatékszer és –kiegészítő specializáció diplomakiállítása az egyetem campusán, amely egy izgalmas kerekasztal beszélgetéssel egészül ki. 

 

METU kiállítás és beszélgetés a Budapest Jewelry Week alatt

 

A METU alkotóinak diplomamunkáit bemutató plakátkiállítása 2022. szeptember 12-től 17-ig, minden nap 16:00 és 20:00 között lesz látogatható az egyetem Rózsa utca 4-6. alatt található campusának előterében, az elkészült tárgyakat pedig az épület tárgyalójában tekinthetik meg az érdeklődők. 

 

Az ékszer, ami összeköt: kerekasztal beszélgetés 

A kiállítás egy kerekasztal beszélgetéssel is kiegészül, amelyre szeptember 17-én 16 órától kerül sor. 

 

‘Az ékszer, ami összeköt’ címet viselő kerekasztal beszélgetés arra keresi a választ, milyen kapcsolódási pontok jöhetnek létre szakmák között az ékszer és kiegészítők által. Ez a mai világban, a változások korában rendkívül releváns téma, hiszen az alkotók számára a megszerzett tudás csak egy lépcső - sok lábon kell állni ahhoz, hogy valaki fennmaradjon. 

 

Milyen szerepe van az ékszereknek az öltözködésünkben? Milyen kiegészítők határoznak meg minket? 

 

A beszélgetésen ezen és hasonló kérdésekről beszélget Remete Krisztina moderátor a METU frissen végzett hallgatóival, Bődey Júliával, Nagy Nikolettel és Szabadszállási-Tóbi Zinával, akik diplomafolyamatukba, alkotói életútjukba is betekintést engednek a hallgatóságnak.  

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői 

A moderátor: Remete Krisztina 


A METU Divat- és textiltervezés mesterszakának vezetője, Remete Krisztina


1998-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen, 2000-ben a londoni Royal College of Art Textil Tanszékén tanult. 2008-ban DLA fokozatot szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol 1999 és 2019 között tanított, 2010 óta egyetemi docensként. 2019 szeptemberétől a METU Divat- és textiltervezés mesterszakának vezetője. Oktatási területei a kötöttanyag és öltözéktervezés, az alternatív anyagtervezés, illetve a divattervezés speciális területei, mint a jelmeztervezés, látványruhák, különböző színházi és múzeumi projektek öltözékei, egyéni öltözékek, fellépőruhák. 

  

Bődey Júlia 


: A METU Divatékszer és –kiegészítő specializáció alkotója, Bődey Júlia

Bődey Júlia MAGNOM OPUS című diplomamunkája és portréja 

 

„A diplomamunkám az alkímiai folyamat hét lépcsőfokára reflektál, amelyek kémiai lépések mellé pszichológia fejlődésként is értelmezhető. Az egymásra épülő tárgysorozat eltérő technikákkal készül, az adott lépés leírásának megfelelően, de színében és visszatérő elemeiben mégis egy kollekciót alkot.” 

  

Nagy Nikolett 

A METU Divatékszer és –kiegészítő specializáció alkotója, Nagy Nikolett

Nagy Nikolett ATTENTION PLEASE című diplomamunkája és portréja 

 

„A célom a felelősségvállalás fontosságára való figyelemfelhívás az ajándékozási szokások megváltoztatásával. A természettel való kapcsolat és a valahová tartozás érzésének újbóli felismerése. Célom az azonos gondolkodású embereket, felismerhetővé tenni őket egymás számára, ezáltal teremtve egy új, nyitott közösséget.” 

  

Szabadszállási-Tóbi Zina 


A METU Divatékszer és –kiegészítő specializáció alkotója, Szabadszállási-Tóbi Zina

Szabadszállási-Tóbi Zina FLUSH című diplomamunkája és portréja 

 

„Az alkohol hatásai Diplomamunkámban az alkohol agyunkra és belső lelkivilágunkra gyakorolt hatásának folyamatait szemléltetem kiegészítők és ékszerek által. Bevshots munkásságából inspirálódva kiegészítőimben szemüvegeket/maszkokat készítek amik az alkohol agyunkra gyakorolt hatásainak folyamatát mutatják meg, a csiccsentségtől addig az állapotig amikor az alkohol túlzásba vitelétől már végtermék is létrejön. Ékszereimben pedig ruha alatti brossokkal a rejtett belső lelki világunkra gyakorolt hatásait szemléltetem, amik kívülről nem láthatóak mások számára csak ha megmutatjuk őket, ezzel egy kontrasztot létrehozva a két kollekció között. Kollekcióimmal az alkoholfogyasztásának okait és fázisait szemléltetem.” 

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt - különösen azon továbbtanuláson gondolkodó fiatalokat és alkotókat, akiket érdekelnek a textiltervezés határterületei! 

 

Ismerd meg a METU kapcsolódó képzéseit: 

Kézműves tárgykultúra BA  

Textiltervező BA 

Formatervező művész MA 

Divat és textiltervezés MA