Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött

METU divat és textil képzések - az alkotói színfalak mögött 

 

A METU művészeti képzésein diákjaink, azaz alkotóink tanulmányaik alatt számos egyéni és csoportos projekten dolgoznak és valósítanak meg. A művészeti képzések hallgatói számára az egyetemi félévek egyik legfontosabb helyszínei a műhelyek, az alkotói folyamat csúcspontja pedig a kipakolás. De hogyan is fest egy egyetemi félév a valóságban? 

Nyerj betekintést a METU divat és textil képzéseinek színfalai mögé diákjaink, Tekla és Annamari szemszögéből! 


Rólunk: a METU divat és textil képzéseinek alkotói 

Ambiciózus, experimentális, szociálisan érzékeny alkotók vagyunk. A METU művészeti hallgatói közé tartozunk, természetes élőhelyünk pedig a Rózsa utcai campus divat, illetve szövőműhelye.  


A METU divat és textil művészeti képzések műhely terei.


Hogyan is telik egy nap, egy félév a divat- és textiltervezés világában? 

A szemeszter kezdetén a hallgatók megkapják azokat az instrukciókat és témákat, amelyekkel az elkövetkezendő hetekben foglalkozniuk kell, hogy aztán eljuthassanak egy sikeres kipakolásig.  

Kipakolás. Úgy vélem, túl könnyelműen használom ezt a szót, nem gondolva laikus embertársaimra, akik lehet, teljesen másra asszociálnak, mint, amit a szó ténylegesen jelent. Szóval, hogy mindennemű félreértést elkerüljek, semmi nem kívánatos és megbotránkoztató dolog nem kerül itt terítékre, csupán a szemeszter elején megkapott hívószavakra elkészült produktumok. Tehát, kirakod, amit készítettél. 

A kipakolásnak van egy folyamata, ahogyan eljutsz az első impressziótól a kiforrott koncepció alapján megvalósított vizsgaremekedig. Ezt a procedúrát fogjuk most bemutatni. 


Tekla, METU Kézműves tárgykultúra BA hallgató 

Számomra mindig egy hatalmas, átfogó gyűjtéssel kezdődnek a projektek, aztán a létrehozott halmazt kezdem el leszűkíteni egy specifikus témára. A szellemi munkával párhuzamosan különféle formai, vagy felületi kísérleteket készítek, keresem a projekthez leginkább passzoló tervezési filozófiát. Ez már önmagában is egy nagyon élvezetes folyamat, viszont lehet ezt még fokozni!  

Amikor belépek a műhelybe, olyan, mintha hazaérkeznék. 

Még le se vettem a kabátomat, de már kapom a Welcome Tea-t, amelyhez természetesen némi ropogtatni való is jár. A munkatempót Britney diktálja, és fenomenális catwalk show-t csapunk a vizsgaidőszak közeledtéhez haladva, a már félig kész ruhákban. 

Tehát, a METU-n az erős szakmai tudás mellé egy támogató családot is kapsz. Úgy gondolom, mindkét komponens elengedhetetlen a sikeres fejlődést illetően. 

Párhuzamosan mentorálnak a tanáraid, vonsz le saját tapasztalatokat a kísérleteidből, és osztjátok meg egymással a véleményeiteket, ezzel segítve egymás fejlődését.  


METU divat és textil művészeti képzések hallgatói dolgoznak az egyetem műhelyében.


Annamari, METU Divat- és textiltervezés MA hallgató

Egyértelműen az év legizgalmasabb része a kipakolás, ami a féléves munkáink bemutatását és prezentálását jelenti. 

Ezt megelőzi a feladat kiadása, ami tartalmazza a féléves hívószót, és témát, amivel az adott szemeszterben foglalkoznunk kell. A témával kapcsolatban rengeteg gyűjtés, kutatás és kísérletezés szükséges, hogy eljussunk a végeredményig, amit a félév végén bemutathatunk. 

Az ilyen kötelező iskolai teendők mellett a műhely életét mindig feldobjuk valamivel - idén pikniket szerveztünk, amire mindenki hozott magával valamilyen finomságot. 

Mivel a félév szava az EGO TO ECO volt, ezért sok vegán és fenntartható módon készült napi került a közös asztalunkra. A diákok mellett természetesen a mentorok, vagyis a tanáraink is részt vesznek az ilyen alkalmakon. Közben jókat beszélgetünk, a szakmai témák mellett a legjobb sztorik is itt hangzanak el az egyetemi életről. 

Pont ezért szeretek nagyon a textiles műhelyben lenni - oldott és kedves a hangulat, a meleg tea vagy kávé és a közös diskurzusok egymást projektjeiről mindig segítik a sikeres félévet, hiszen egymástól tudunk a legtöbbet tanulni. 

Nem ritka, hogy zárásig maradunk. Este 6 után a műhelyben lenni teljesen más, mint napközben. Talán ez a kedvencem: ahogyan a megszokott arcok és szorgos kezek késő estig dolgoznak. 


METU divat- és textiltervezés művészeti képzés hallgatói dolgoznak az egyetem műhelyében.


A METU segítségével sikerült egy tudatos hozzáállást kialakítom magamban, amivel sikeresen feltudok készülni a félév végi vizsgákra és a kipakolásra. 

Ehhez három dolog kell: szorgalmas műhely munka, jó kommunikáció és diskurzus a szaktársakkal, és nem utolsó sorban a folyamatos konzultálás a mentorokkal.  

 

Te is szeretnél a diákunk lenni?  

Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 05. 19.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...