Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU Art Diploma Díj 2022 | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU Art Diploma Díj 2022

A Budapesti Metropolitan Egyetem idén is díjazta a művészeti mesterképzések legkiemelkedőbb frissen diplomázó hallgatóit. 

A 2022-es METU Art Diploma Díjjal az Egyetem a Művészeti és Kreatívipari Kar 10 idén diplomázó hallgatóját tüntette ki. A díj a hallgatók kiemelkedő tanulmányi, szakmai, közösségi munkáját ismeri el. A díj odaítéléséről - szakmai javaslatra - a rektor és a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja hozta meg a döntést.  

A 2022-es METU Art Diploma Díj díjazottjai: 

  • Baffy Barbara, Divat- és textiltervezés MA 
  • Fülöp Eszter, Tervezőgrafika MA  
  • Gál Eszter Regina, Média design MA 
  • Horgas Rebeka Noémi, Televíziós műsorkészítő MA 
  • Kurucz Eszter, Média design MA  
  • Manhertz Ingrid, Építőművész MA  
  • Mátyás Zsófia, Design- és Művészetmenedzsment MA  
  • Nagy Dorottya Flóra, Formatervezés MA 
  • Pataki Szandra, Animáció MA 
  • Szurduk Dóra, Építőművész MA 

A díjazott hallgatók okleveleiket a szeptemberi ünnepélyes diplomaosztón vehetik majd át. 

tavalyi évhez hasonlóan 2022-ben is beszélgettünk a METU Art Diploma díjazott hallgatóival az elismerés és METU-s tanulmányaik, emlékeik kapcsán. 


Baffy Barbara, Divat- és textiltervezés MA 

Milyen érzés, hogy díjazott diplomás lettél? 

Nagyon hálás vagyok a jelölésért és a díjazásért egyaránt. Jó visszaigazolás volt számomra a díj elnyerése, illetve hatalmas löketet adott, hogy ne hagyjam abba, amit csinálok és hogy jó utón haladok. Magát az érzést nem könnyű megfogalmazni, de az biztos, hogy nagyon pozitív és hatalmas öröm számomra, hogy sikerült a munkámmal elnyerni. 


Barbara (középen), bal oldalt 'Flower Pattern Collection’, jobb oldalt ‘Curcumin’ című alkotása 


Melyik a legkedvesebb emlékű alkotásod a METU-s éveidből? 

Sok projektet tudnék felsorolni, de talán a diplomamunkám az, amit ki szeretnék emelni, illetve azt, hogy az egész kétéves textiltervezői képzés alatt szinte bármelyik projektbe bele tudtam illeszteni a diplomamunkám, vagyis a bioanyagokkal való tervezést és kísérletezést ezáltal is tovább és tovább tudtam fejleszteni. Remek ismeretszerzés és bővítés volt, hogy többféle témában is ki tudtam próbálni az anyag vezérelte tervezést és hogy azzal tudtam foglalkozni, amivel igazán szerettem volna. Szerintem ez egy nagyon jó dolog főleg mesterszakon, hogy már egy fókuszáltabb területet tudunk fejleszteni és aztán a megszerzett tudással és ismeretekkel gazdagodva kiléphetünk a nagy betűs életbe. Mindezek mellett pedig a mintatervezés, mint digitális, mint manuális módon volt a másik kedvencem. 


Horgas Rebeka Noémi, Televíziós műsorkészítő MA 


Milyen érzés, hogy díjazott diplomás lettél? 

Amikor benne vagyok a filmkészítés lázában nem gondolkodom azon, hogy mik lesznek majd a visszajelzések, amikor elkészül. Nem az elismerésért csinálom, és még csak nem is a diplomáért. Akkor és ott az alkotás öröme hajt. Viszont most, hogy elkészültünk a diplomafilmmel és véget ért két elég munkás egyetemi év, nagyon jól esik ez az elismerés. Ez egy újabb mérföldkő, ami megerősít abban, hogy jó úton járok.  


Rebeka (középen), bal oldalt ‘Ki nevet a végén’ című diplomafilmjének plakátja, jobb oldalt ‘Apokalipszis’ című alkotása 

 
Melyik a legkedvesebb emlékű alkotásod a METU-s éveidből? 

Az iskola az életre készít fel - mondják. Ezt igaznak érzem abból a szempontból, hogy meghatározott feladatokat kapsz és abból kell dolgoznod. Úgy képzelem, hogy ez a “nagybetűs életben” sincs másképp, és nagyon kevés kivételes alkalom van, amikor tényleg azt csinálhatod, amit csak akarsz. Így számomra nem egy konkrét projekt a fontos, hanem annak a képességnek az elsajátítása, hogy bármilyen kapott feladatot a saját művészetemhez tudjak igazítani és ilyen módon élvezni tudjam a folyamatot. Én két év alatt ezt mindegyik projektemnél meg tudtam tenni, így minden, ami itt készült az egyetem alatt a kedvencem lett, nem tudnék választani, mert más-más okokból, de végül mindet imádtam. 


Nagy Dorottya Flóra, Formatervezés MA 


Milyen érzés, hogy díjazott diplomás lettél? 

Nagyon jól esik az elismerés. Egyrészt amiatt, hogy hónapokig dolgoztunk a diplomán, és ezalatt az idő alatt ez volt a legfontosabb, de főleg azért, mert úgy érzem, hogy rendkívül színvonalas munkák készültek ebben az évfolyamban, nagyon tehetséges szaktársaim vannak, és sokat jelent számomra, hogy ilyen szép diplomamunkák között az enyémet is szakértői elismeréssel díjazták. 


Dorottya (középen), bal oldalt ‘Kenguru’ című diplomamunkájának látványterve, jobb oldalt a szék mozgását bemutató tervvel. 


Melyik a legkedvesebb emlékű alkotásod a METU-s éveidből?  

A legkedvesebb projektem talán a legelső tervem, ami a METU-n készült, a Saniphant, egy UV fénnyel működő óvodai játékfertőtlenítő eszköz. A koronavírusra reagáló tárgyi eszközt terveztünk az első félévben, de egyéb megkötés nem volt a feladatban, így olyan területet választhattam, ami kedves a szívemnek, és fontosnak tartom. Ilyen még az otthoni komposztáló terve is, aminél ugyan adott volt, hogy komposztálót tervezünk, hiszen az Egyetemnek valós megrendelővel való együttműködésén keresztül kaptuk a feladatot, de ezt is magamhoz közel állónak éreztem, és szerettem dolgozni rajta. Azóta ez a terv a megvalósulás útjára lépett, ami miatt nagyon izgatott vagyok.  


A Dorottya által alkotott Saniphan látványterve

 

Pataki Szandra, Animáció MA 


Milyen érzés, hogy díjazott diplomás lettél? 

Nem gondoltam volna, hogy engem választanak, de ha már pályáztam a díjra akkor hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem bizakodtam kicsit. Meglepődtem, amikor megkaptam az értesítőt, épp a családi nyaralást töltöttük, így azonnali módon koccintottunk is az eseményre. Örülök neki nagyon! 


Szandra (középen), bal oldalt ‘ETVV’, jobb oldalt ‘Globális öngyilkosság’ című alkotásainak still képei 


Melyik a legkedvesebb emlékű alkotásod a METU-s éveidből? 

Nehéz kedvencet választani, mert mindegyik a maga módján egy számomra fontos témát dolgoz fel, ami ma is meghatároz. Amikor elkezdtem a mesterképzést, határozottan tudtam, hogy mit szeretnék kezdeni az elkövetkezendő 2 évemmel. Tudtam, hogy szeretném továbbfejleszteni a stop-motion animációs készségeimet, így amit csak lehetett, ezzel oldottam meg. Másrészt szerettem volna fontos ügyek mellé állni a filmjeimmel, így a mesterszakon elkészült projektjeim ezt a célomat szilárdították meg félévről-félévre, így mindegyik kedves nekem. 

 

Ez úton is még egyszer gratulálunk a díjazott hallgatóknak! 

Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 08. 17.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...