Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility TechnoCool - Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) kiállítás | Budapesti Metropolitan Egyetem

TechnoCool - Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) kiállítás

  • Kezdődik
    2023. 10. 27. 10:00
  • Vége
    2024. 02. 11. 17:00
  • Helyszín
    Magyar Nemzeti Galéria

Október 27-én nyílik TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) címmel a Magyar Nemzeti Galériában csoportos kiállítás, amely több mint félszáz alkotó művein keresztül, a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. A kiállítás annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent.

A kiállításon bemutatott magyar művészek a rendszerváltás után a művészetben új önkifejezési lehetőséget láttak. A hagyományos médiumok mellett az új képi eszközök, a képszerkesztő programok és a számítógép kínálta lehetőségek egy egész generáció számára jelentették az önmeghatározás új formáit. A tematikus tárlat szekciói olyan témaköröket mutatnak be, melyek ma is frissen és relevásan hatnak. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatja a közönség.

Metus oktatóink:  Benczúr Emese, Eperjesi Ágnes, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Július Gyula, Szabó Dezső, Szacsva y Pál, Uray-Szépfalvi Ágnes, Wechter Ákos alkotási is megtekinthetők a rendkívüli tárlaton.


A kiállítás kurátorai: Harangozó Katalin, Major Sára, Petrányi Zsolt, Tarr Linda Alexandra


A kiállítás 2024. február 11-ig látogatható.

Forrás: 

https://mng.hu/kiallitasok/technocool-uj-iranyok-a-kilencvenes-evek-magyar-kepzomuveszeteben-1989-2001/