Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU Art Diploma Díj 2023 | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU Art Diploma Díj 2023

A Budapesti Metropolitan Egyetem idén is díjazta a művészeti mesterképzések legkiemelkedőbb frissen diplomázó hallgatóit.  

A Budapesti Metropolitan Egyetem 2016-ban a művészeti mesterképzéseken diplomázó, legjobb eredményt elért hallgatók tanulmányi, szakmai, közösségi munkája elismerésére Art Diploma díjat alapított. Az ART Diploma díj odaítélésénél fontos szempont a hallgató szakmai teljesítménye az oktatásban, és részvétele a különböző külső szakmai pályázatokon, fórumokon, mellyel az egyetem jó hírnevét erősíti. A díj odaítéléséről - szakmai javaslatra - a rektor és a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja hozza meg a döntést.  

A 2023-as évben ART Diploma díjat elnyert hallgatókkal beszélgettünk. 

 

Ádám Csaba Filmoperatőr mesterszakon végzett hallgató 

“Tapasztalatot gyűjteni, tanulni és idővel egyre nagyobb projektekben részt venni operatőrként.” 

Diplomamunka címe: Rügyek 
Konzulensek: Medvigy Gábor, Maly Róbert 

Mit jelent számodra ez az elismerés? 
Jól esik a külső visszajelzés és nagyon örülök neki. Nem tudtam róla, hogy a szakvezetők engem jelöltek, de nagyon örülök, hogy alkalmasnak tartották erre a díjra a munkámat. Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
Az idő megfelelő kezelése volt számunkra a legnagyobb kihívás a forgatás során. A filmet a lehető legnagyobb alapossággal készítettük elő, szinte snittről snittre megvoltak a terveink, próbáltuk már ebben a fázisban megoldani a felmerülő problémákat. De így is azt éreztük, hogy nincs időnk mindenre. Meg kellet találnunk gyorsan azt az egyensúlyt, ahol alapos és jó munkát végzünk, de közben nem megy el a fél nap egy jelenet megalkotásával. Végül sikerült jól kezelnünk ezt a problémát és felvettünk mindent, amit szerettünk volna. 


Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
A diploma munkámmal még van feladatunk, de szeretnénk fesztiválokra eljuttatni. Ezenfelül forgatni szeretnék amennyit csak lehet. Tapasztalatot gyűjteni, tanulni és idővel egyre nagyobb projektekben részt venni operatőrként. Berkes Bálint Média design mesterszakon végzett hallgató 

“Megtalálni magamban a muzikalitást egy roppant mód ösztönző és újszerű kihívás volt” 

Diplomamunka címe: Tentoria Videójáték koncepció működő demóval 
Konzulensek: dr. Molnár Ágnes Éva, Bálint Szilárd  
Társszerző: Csomor Lilla Lúcia 

 

Mit jelent számodra ez az elismerés? 
Nehéz lenne egy konkrétumra rábökni abból a katarzisból, ami a hír hallatán ért. Mindenesetre számomra ez egy mérföldkő, mely örökös bizonyítékként áll majd előttem, mire is voltunk Csomor Lilla barátommal és alkotótársammal képesek mindössze egy maréknyi hittel és egymásba vetett bizalommal.

 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
Szerencsésnek mondhatom magam, mert Lillával ritkafajta dinamikával rendelkezünk. A mesterképzés elején tudtuk, hogy mit szeretnénk készíteni, így lehetőségünk volt tudatosan építkezni. A Tentoria készítése során nagyon fontos volt számunkra, hogy mindent mi készítsünk. Ezt a lehető legmélyebb szintekig képesek voltunk véghez vinni. Éppen ezért ezekből a folyamatokból én a zenekészítést emelném ki. Mindketten vizuális alkotással foglalkozunk, így megtalálni magamban a muzikalitást egy roppant mód ösztönző és újszerű kihívás volt.

 

Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Szeretném a játékot megmutatni a nagyvilágnak. Közösségi finanszírozás segítségével látni fogom, hogy mekkora az érdeklődés a főhősünk történetére. Ha a Tentoria megkapja a lehetőséget arra, hogy a teljes játékot kiadjuk, akkor élni is fogunk vele. 


Fekete Attila Animáció mesterszakos végzett hallgatónk 

“Ahhoz, hogy őszinte és hiteles tudjon lenni a film, amiben a saját életem egy részét viszem vászonra, nagyon sok bátorság kellett, hogy ne csak a szépet és jót mutassam be, de a morálisan megkérdőjelezhető részeket is.” 

Diplomamunka címe: Élet az úton   

Mit jelent számodra ez az elismerés? 
Először is hatalmas megtisztelésnek tartom, hogy rám esett a választás. Úgy érzem, hogy ez egy kellő ösztönzés számomra, hogy animációs pályafutásomat még nagyobb lendülettel tudjam folytatni. 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
A filmem egy személyes történetemet mutatja be, animált dokumentumfilm formájában. Ahhoz, hogy őszinte és hiteles tudjon lenni a film, amiben a saját életem egy részét viszem vászonra, nagyon sok bátorság kellett, hogy ne csak a szépet és jót mutassam be, de a morálisan megkérdőjelezhető részeket is. 

Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Jelenleg próbálok egy stúdiónál elhelyezkedni, ahol még jobban el tudok mélyedni az animációs szakmában. 

 

FLAISZ VANDA Televíziós műsorkészítő mesterszakon végzett dramaturg és televíziós rendező 

“Iszonyatosan megfeszített munkatempót kellett diktálnunk, ami sokszor állított minket akadályok elé, és ébresztett fel bennünk kételyeket, viszont az, hogy ezeken felül tudtunk kerekedni – ami elsősorban a csoda stábunknak és kedves színészeinknek köszönhető -, mindennél többet ér.” 

Diplomafilm címe: Csak vízben tudok úszni 
Konzulens: Balogh Zsolt  

Mit jelent számodra ez az elismerés? 
Mindig jól esik a külső visszacsatolás, de talán a legjobban akkor, ha az a szakmán belülről érkezik. Egyáltalán nem számítottam erre, viszont nagyon értékelem és hálás vagyok érte.  

 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
Mivel egy helyszínen játszódó kamaradrámát készítettünk, ezért nagyon fontos volt pontosan megtervezni a látványt. Több hónapos munkafolyamat volt, ami során rendezőként iszonyatosan sokat tanultam. És bár igyekeztünk ezen kívül is mindent részleteiben megszervezni, sajnos olyan gyártási nehézségbe ütköztünk, aminek következményeként a tervezettnél sokkal kevesebb napot tudtunk forgatni. Iszonyatosan megfeszített munkatempót kellett diktálnunk, ami sokszor állított minket akadályok elé, és ébresztett fel bennünk kételyeket, viszont az, hogy ezeken felül tudtunk kerekedni – ami elsősorban a csoda stábunknak és kedves színészeinknek köszönhető -, mindennél többet ér.  

Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Szeretném még tovább fejleszteni magamat, de egyelőre nem kimondottan iskolai keretek között. Több művészeti ág is érdekel, szeretnék ezekről többet megtudni, miközben igyekszem magasabbra tenni a lécet saját alkotói tevékenységem kapcsán. Érdekel még a művészetmenedzsment és a fesztiválszervezés, illetve az oktatás is. Ilyen téren feladatokat már most is ellátok, de az egyetem befejeztével bizonyosan több időm lesz ezekre is koncentrálni. 

 

 

JAKAB ZSÓFIA Divat- és textiltervezés mesterszakos végzett hallgató 

“Ez a díj megerősít abban, hogy jó helyen vagyok, illetve mindig arra fog emlékeztetni, hogy mennyire fontos az alkotói közeg és az alkotói szabadság.” 

A diplomamunka címe: Memini ergo sum - Emlékezem tehát vagyok 
Konzulens: Remete Kriszta, dr. Pörczi Zsuzsanna 

 

Mit jelent számodra ez az elismerés?
Nagyon váratlanul ért a hír, hogy megkaptam az elismerést, és a meglepettség mellett természetesen boldog és hálás vagyok, hogy idén én is a díjazottak között vagyok. A mesterképzésen eltöltött évek életem eddigi legszebb, legjobb évei voltak, mert végig azzal foglalkoztam, amit a legjobban szeretek, így ez a díj megerősít abban, hogy jó helyen vagyok, illetve mindig arra fog emlékeztetni, hogy mennyire fontos az alkotói közeg és az alkotói szabadság. 


Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
Egyértelműen ez volt a legnehezebb egyetemi projekt mind közül, hiszen a kollekciót online kezdtem el készíteni, miközben szakmai gyakorlaton voltam Milánóban. Sok korábbi tervezéshez is visszanyúltam, így nem kellett mindent teljesen elölről kezdenem, de a kivitelezést csak akkor tudtam elkezdeni, amikor hazaköltöztem. Mivel két helyen készítettem a kollekciót, ezért sokszor nem volt az az alapanyag, amire éppen szükségem volt, vagy ha elfogyott valami, akkor nem tudtam leugrani a legközelebbi Röltexbe. Ez az időszak nagyon intenzív és néha túlságosan pörgős volt, de minden energiát megért, hiszen úgy érzem, erre a kollekcióra lehetek a legbüszkébb. Ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy a konzulensem és a tanáraim is rendkívül segítőkészek voltak, és enélkül biztosan nem lenne ennyire szép emlék a diplomamunka időszaka. 

Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Furcsa érzés, hogy a jövőbeni szakmai tervek, amit mindig távolinak éreztem, egyszer csak aktuálisak lesznek. Nemsokára tervezőként kezdek dolgozni az egyik magyar cégnél, így a következő évek biztosan a tanulásról fognak szólni. Mellette mindenképp foglalkozok saját tervezéssel is, és remélem kialakul, hogy az általam tervezett ruhák hogyan és hol tudnak találkozni a piaci igényekkel. 

 

PÁDER PETRA Design- és Művészetmenedzsment mesterképzésen végzett hallgató 

Minél több összművészeti, részvételi projektet létrehozni, amivel társadalmi problémákra reflektálhatok.” 

Diplomamunka címe: Társadalmi reflexiók a kortárs művészetben  
Konzulens: Somogyi Hajnalka 

Mit jelent számodra ez az elismerés? 
Természetes számomra az állandó aktivitás, a tapasztalni vágyás és ezzel együtt persze sokszor önmagam túlterhelése is. A munkám mellett, amennyit tudok kapcsolódni projektekhez, vagy eseményekhez, mindig kihasználom ezeket a lehetőségeket, de bennem is most tudatosult, hogy mennyi mindenben vettem részt a két év alatt. Őszintén szólva felkészületlen voltam, nem tudtam, hogy létezik ez a díj, így már a jelölésnél megdöbbentem és egyben meghatódtam, hogy elismerik a befektetett munkám. 


Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
Az idő. Színésznőként dolgozom és rendkívül nehéz évad van a hátunk mögött, az idegrendszerem is extrán terhelt volt. Sűrű volt a munka, az egyetem és mellette még vannak egyéb futó projektjeim, ahol helyt kell állni. A másik pedig, hogy a saját projektemet objektíven tudjam elemezni, elméleti háttérrel alátámasztani a létjogosultságát és valid projektként tudjam értékelni. 


Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Minél több összművészeti, részvételi projektet létrehozni, amivel társadalmi problémákra reflektálhatok. Aktív művészként erősen foglalkoztatnak a társadalmi reflexiók, a művészetnek azon képességei, melyek az érzékenyítésre, a közösségformálásra, a gondolkodásra, figyelemfelkeltésre, fontos kérdések felvetésére, és a cselekvésre ösztönzésre fókuszálnak. 

 

TANKOVICS SUZANNE Építőművész mesterképzés belsőépítész specializáción végzett hallgató 

“Tanulmányaim alatt kialakult egyfajta építészeti értékrend számomra, melynek legfontosabb eleme az ember és tér közötti érzelmi kapcsolat.” 

Diplomamunka címe: KGO+ (A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium) áttervezése
Konzulens: Demeter Nóra 
 

Mit jelent számodra ez az elismerés?  
Nagy megtiszteltetés a díj elnyerése! A tervezési folyamat közben nem is gondolkodtam azon, hogy ilyen szintű pozitív visszajelzést kapok munkámra és iskola tevékenységeimre. Mindemellett megnyugtató, hogy tervem megállja helyét a szakmai életben is. 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a diplomamunkád során? 
A saját magam által választott épület meglepő módon nagyobb kihívás volt, mint hogy könnyített volna munkámban. Fő célom az épület jellegzetes formavilágának megőrzése volt, hiszen a 70-es években tervezett hasonló épületeket legtöbbször lebontják, ezért jelentős volt az értékmegőrzés szerepe is tervemben. Azonban, egy csillagászati jellegű intézményben a sok ablak és szűk terek nem a legideálisabb körülmények, ezért ennek a problémának a megoldása nagyon sok időt vett igénybe. Végül az épület, mint héj funkcionált tervemben. A külső homlokzatot szinte teljesen figyelmen kívül hagyva alakultak ki a fluid belső terek. A sokáig vitatott ablak és fény kérdése moduláris megoldásokkal lettek megválaszolva, így létrehozva egy sok generáción át működő létesítmény. 

Mik a jövőbeni szakmai terveid? 
Tanulmányaim alatt kialakult egyfajta építészeti értékrend számomra, melynek legfontosabb eleme az ember és tér közötti érzelmi kapcsolat. Pályakezdőként fő célom, hogy ezt a tudást hasznosítsam a szakmai életben, és így újabb szintre emelhessem ismereteimet.  

GRATULÁLUNK MINDEN DÍJAZOTT FRISS DIPLOMÁSUNKNAK! 

 

KORÁBBI DÍJAZOTTAKKAL KÉSZÜLT INTERJÚK, ÖSSZEFOGLALÓK 

https://www.metropolitan.hu/metu-art-diploma-dij-2022 

https://www.metropolitan.hu/metu-art-diploma-dij-2021 

https://www.metropolitan.hu/metu-art-diploma-dij-2019 

https://www.metropolitan.hu/metu-art-diploma-dij-2018 

https://www.metropolitan.hu/metu-art-diploma-dij-2016 

2023. 08. 25.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...