Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Mérési Központ | Budapesti Metropolitan Egyetem

Mérési Központ

Az Egyetem mérési központjának 2022 őszi létrehozása kulcsfontosságú lépés volt az intézmény folyamatos bővülése és fejlődése szempontjából. Az egyetemi oktatás és szolgáltatások minőségének fenntartása mellett a mérési központ az alábbi négy feladatra összpontosít:

Teljesítményértékelési rendszer továbbfejlesztése

A cél a teljesítményértékelési módszer teljes szervezetre történő kiterjesztése, illetve átdolgozása annak érdekében, hogy átlátható és egységes, mindemellett hatékony és magasszínvonalú munkavégzésre motiválja az Egyetem munkatársait. A projekt első fázisában az egyetemi kari vezetőinek bevonásával történik a rendszer tervezése, melyet a rendszer tesztelése majd bevezetése követ. 


Oktatói munka hallgatói véleményezésére vonatkozó felmérés minőségjavítása

A projekt az Egyetemen jelenleg is működő rendszer átfogó reformjára épül, amely kiterjed az adatfelvételi kérdőív tartalmára, felépítésére, elemzésének módjára és eszközeire, eredményeinek vizuális megjelenítésére, elemzési eredményeinek alkalmazására, illetve a kitöltési hajlandóság fokozására tett intézkedésekre. A rendszer kialakításának folyamata 2023. év elején indult meg. Kari vezetőkkel és oktatókkal történt egyeztetések során kidolgozásra került az új adatfélvételi kérdőív, melyet április folyamán vezetünk be a nappali tagozatos hallgatók számára. A rendszer teljeskörű bevezetése és alkalmazása az őszi félévben valósul meg. 


Net Promoter Score felmérések vizualizációval támogatott minőségjavítása 

A Net Promoter Score (vagy NPS) egy nemzetközi módszer, mely anonim módon, 360 fokos képet ad hallgatóink elégedettségről. Az NPS dióhéjban azzal az alapkérdéssel operál, hogy mennyire valószínű, hogy egy ügyfél - a METU esetében egy hallgató - ajánlaná szolgáltatást (képzést) másoknak is. Projektünkben az évek óta alkalmazott NPS eredményeinek jobb megérthetőségét és felhasználhatóságát támogató vizuális eszközöket vizsgálunk.  


Diplomás pályakövetési rendszer mérések

A diplomás pályakövetési rendszer (vagy DPR) egy olyan kutatási és adatgyűjtési szisztéma, melynek célja, hogy információkat szolgáltasson a felsőoktatási intézményeknek a végzett hallgatóik karrierjéről és munkaerő-piaci helyzetéről. A DPR-en keresztül a hallgatók és a frissdiplomások részletes kérdőívek kitöltésével oszthatják meg az életpályájukkal kapcsolatos információkat, amelyek alapján a felsőoktatási intézmények képesek jobban megérteni a hallgatók igényeit és a munkáltatók várakozásait, és ezáltal javíthatják a képzés minőségét és relevanciáját. Az adatokat az állam és a felsőoktatási intézmények felhasználhatják a munkaerőpiaci trendek elemzéséhez is. Projektünkben a rendszer eredményeinek jobb megérthetőségét és felhasználhatóságát támogató vizuális eszközöket vizsgálunk.