Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Magyar Egyetemi Filmdíj a METU-n | Budapesti Metropolitan Egyetem

Magyar Egyetemi Filmdíj a METU-n

A Magyar Egyetemi Filmdíj kétnapos workshop programjának a tavalyi év után ismételten a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai művészeti kampusza adott otthont. A két napos zsűrizésen és az azt megelőző értékeléseken összesen kilenc egyetem hallgatói vettek részt. 

 

A 2022-es Magyar Egyetemi Filmdíj kétnapos programjának idén is a Budapesti Metropolitan Egyetem adott otthont.

Fotók: METU 

 

A Filmtudományi Társaság kezdeményezésére az Európai Egyetemi Filmdíj mintáját követve jött létre a Magyar Egyetemi Filmdíj, melynek célja a hazai felsőoktatás hallgatói körében a jelenkori magyar filmművészettel kapcsolatos ismeretek növelése és aktivitások erősítése. A Filmdíj célja az újonnan születő alkotásokkal kapcsolatos tudatosság növelése, elemzői, kritikai attitűd erősítése, az aktuális filmtermésben való jártasság növelése, a magyar filmkultúra egészének mélyebb, analitikusabb ismerete, filmkritika íráskészség fejlesztése, tudatos, reflexív filmbefogadás erősítése. 

 

A 2022-es kezdeményezéshez összesen kilenc felsőoktatási intézmény – az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem; a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem – csatlakozott, melyek a 2021/22-es tanév tavaszi félévében meghirdetett kurzus, filmklub vagy tanórán kívüli tevékenység formájában vonták be a hallgatókat. A félév során összesen három hazai játékfilmet (Békeidő, Éden, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) és további három dokumentumfilmet (Mesék a zárkából, Védelem alatt, Visszatérés Epipóba) néztek meg a programban résztvevő oktatók a hallgatókkal. 

 

2022-ben ismét a METU-n a Magyar Egyetemi Filmdíj programja 

 

A június 1-i országos zsűrizésnek a tavalyi évhez hasonlóan ismét a Budapesti Metropolitan adott otthont. A Rózsa utcai művészeti kampuszon tartott eseményre minden csatlakozó intézmény néhány hallgatóból álló csoportot delegált. A résztvevőkből három nagy vegyes csoport jött létre, akik elsőként a három dokumentumfilmet vesézték ki azonos bírálói szempontok szerint, mégpedig társadalmi aktualitás, probléma kidolgozottsága, feldolgozás eredetisége a kortárs magyar film kontextusában, audiovizuális stílus újszerűsége, dramaturgiai érték, hazai, illetve nemzetközi filmes trendekhez való viszony. 

 

A délutáni workshop a játékfilmek elemzésével zajlott, melyeket narratíva, hatás és látvány alapján veséztek ki a hallgatók. A nap folyamán számos kérdés merült fel a filmek kapcsán, melyeket a résztvevők este személyesen tehettek fel a rendezőknek. A kerekasztal beszélgetésen Hajdu Szabolcs, Horváth Lili, Kocsis Ágnes, Oláh Judit, Schwechtje Mihály és Visky Ábel vettek részt, akik a filmek keletkezéséről, a filmötletekről, a forgatások rejtelmeiről, a sajátos egyéni alkotó folyamataikról, és más izgalmas kulisszatitkokról (is) meséltek a hallgatóságnak. 

 

Workshopok a METU kampuszán a Magyar Egyetemi Filmdíj kétnapos programja alatt.

Fotók: METU 

 

Az estét az eredményhirdetés zárta, a nyertes Schwechtje Mihály alkotása, A Védelem alatt lett, mely a hallgatók bírálata alapján jól szerkesztett dokumentumfilm, szép gondolati ív mentén épül fel, a játékfilmek közötti versenyben is kitűnik érzékenységével. Kiemelték továbbá azt is, hogy ráirányítja a reflektort azokra, akik láthatatlanul küzdenek, és felhangosítja azoknak a hangját, akiket elnémítanak. 

 

A program második napján az Uránia Nemzeti Filmszínházban volt bejárás, ahol Buglya Zsófia a mozi történetéről és működéséről mesélt, majd a Filmintézetbe látogattak el a hallgatók, ahol a Filmarchívummal, az Alapfilmek filmtörténeti weboldallal, a Klassz oktatási és ifjúsági programmal, az Inkubátor programmal, a Fast Forward Programmal, filmes gyakornoki lehetőségekkel ismerkedhettek meg. 

 

Ismerd meg a METU művészeti képzéseit!

2022. 07. 11.

Hírek

Művészet
Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot tartott a METU tervezőgrafikus hallgatóinak, amelyből kiállítás is nyílt.

peterjavorikws

Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot …

Művészet
India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, India) intézet jelenlegi igazgatója Garima Bhalla, és Dr...

indiadivatcsemp

India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, Ind …

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányok és Politikatudományi Intézete konferenciát szervezett A platformtársadalom kora? címmel...

platformhírcsemp

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányo …

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára!

CAMPcsempe

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára! …

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési portfóliója

fenncsemp

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési …

Művészet
Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-1984)A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói pályázatot hirdet melynek témája Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdászának rendhagyó kötete: A Kopp! Az emberi civilizáció történetével szinte egyidősek a rövid, tömör bölcseletek, amelyeket a legkülönbözőbb élethelyzetek szültek...

koppcsemp

Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-198 …

Művészet
Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...