Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility “Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező” | Budapesti Metropolitan Egyetem

“Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Dr. habil Szabó Szilvia válaszol Juhász Dániel, az Emberi erőforrások szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy a METU miért jár élen abban, hogy nemcsak diplomát ad a hallgatók kezébe, hanem az élethez és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazható tudást. Ha érdekel a HR és a szervezeti kultúra, ha tudni akarod, hogy mi a kulcsa annak, hogy a feladatok megtaláljanak és ne keresni kelljen őket, olvasd el soron következő interjúnkat. 


 

Neked miért a METU HR? 

Szabó Szilvia: Véletlenül. Én sosem kerestem munkát egész életemben. Mindig megtaláltak ott és amikor kellett. Mondanám, hogy szerencsés véletlen, de nem. Azt gondolom, hogy az ember már a 0. fázistól építi, hogy megtalálják majd ezek a lehetőségek. 
Vendégoktatóként kezdtem itt a METU-n, egy Emberi erőforrás gazdálkodás órát vittem, nappali képzésen. Mielőtt elkezdtem tanítani az egyetemen, teljesen más munkakörnyezetben dolgoztam, teljesen más szervezeti kultúrában. Itt pedig már az elején éreztem, hogy minden egészen más. Hagytak szabadon érvényesülni, megkérdezték, hogy mi a jó nekem az oktatásszervezés szempontjából. Abszolút azt éreztem, hogy ez egy törődő, gondoskodó szervezeti kultúra. Olyan, amit egyébként én is tanítok a képzésen. 
Később aztán megkerestek, hogy lennék-e főállású oktató, mert indul egy mesterképzés. Találkoztam olyan kollégákkal, akikkel leültünk és nem kellett különösebben ismerkedni. Szakmáztunk, beszélgettünk, egyből működött a közös munka. 
Én mindig azt mondom, hogy ha az ember érzi ezt a flowt, hogy nem kell erőlködni, hanem úgy jön, ha neked ez tetszik, akkor rácsatlakozol. Együtt mentek és inspiráljátok egymást, és nekem a METU abszolút ilyen volt az első perctől kezdve. 


Részt vettél a szak tantervének újragondolásában. Mit gondolsz HR-s ként, valóban a portfólió alapú oktatás az (myBrand), amire a XXI. századi munkáltató harap? 

Sz.Sz.: Szerintem igen. A METU ezt most megvalósítja, a munkaerőpiac meg már régóta erre vágyik. Ennek az egész fejlesztésnek az a kulcsa, hogy a METU saját erőforrásból eleget tesz annak, amit egyébként a jövő munkaerőpiaca akar. HR-s ként is mindig ezt mondom, hogy ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező. A METU pedig pont ezt csinálja, hogy ma képez ki egy olyan erős, új generációs munkavállalói réteget, akik a jövő munkaerőpiacán helyt tudnak állni. Erről az egyetemről integrálható kompetenciákkal, azonnali és használható tudással, életképes, fejlődőképes munkavállalók kerülnek ki.  
Ami szerintem nagyon fontos ebben a programban az a tudom, és a tudom alkalmazni, valamint az, hogy ismerem önmagam, tudom, hogy ki vagyok én. A munkaerőpiac ezt akarja. Nem diplomát akar, egy papírt, hanem olyan embereket, akik belépnek és azonnal hozzáadott értéket képviselnek a szervezet számára. Ebben pont az van benne, hogy a tudás mellett kiemelten fontos az alkalmazhatóság, és önmagunk ismerete. Az az önreflexió, amikor már egy egyetemista így kezd el működni, annak nagyon nagy hozama lesz a későbbiekben a való világban. Amennyiben tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, sokkal könnyebben fel tudod majd fedezni a külvilág impulzusait. Amikor azt mondtam, hogy nekem sosem kellett munkát keresnem, akkor ez nem a külvilágból fakadt, hanem belőlem. Mindig észrevettem azt, amit észre kellett vennem.  


Alkotóegyetem, így definiáljuk magunkat. Mit jelent neked az egyetemen való alkotás? 

Sz. Sz.: Ez egy nagyon élő dolog, folyamatosan változik, történik valami, ami előre jelzi a jövőt és gyorsabban reagálunk dolgokra és együtt hozzuk létre. Dr. Király Zsolt (korábbi emberi erőforrás alapszak vezető) szerint, ez egy ökoszisztéma. Egy win-win alapokra épülő és értékek mentén szerveződő élő hálózat. Egy olyan szakmai közösség, amiben mindenki megtalálja az előnyt. 
Egy-egy szak vagy egy-egy tárgy, kurzus keretein belül is meg lehet találni az alkotást. Ebben a diáknak és a tanárnak is meg van a szerepe, hogy én minél több fonalat kínáljak fel, amit ti fel tudtok venni. Azt is mondom, hogy az alkotás, az mindenkinek más és más. Feldobok egy zsák színes labdát és te döntöd el, hogy hányat és milyen színűt kapsz el. Ez az alkotás.  ,


Jellemezd kérlek pár szóban a METU HR-t és a METU HR képzést! 

Sz.Sz.: Nem tudom. Azt látom, hogy a közösség ereje nagyon érezhető. 
Sokáig azt gondoltam, hogy én más mozit nézek, aztán rájöttem, hogy ez az én mozim. Itt jól működnek a dolgok és én nagyon szeretném, ha ez a jövőben is így lenne. Ez egy alkotó közösség, szerintem ez jól jelzi, ha 1-2 szóval kell meghatározni - ahol folyamatosak a kihívások. Az alkotó egyetemen belül is egy lélegző organizmus. Egy sajátos szubkultúra. 
 

2021. 03. 19.

Hírek

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhány dologgal érdemes tisztába kerülni a cselekvés előtt!

szakvaltas-egyetemen-belul

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhán …

Művészet
Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA alumnusa volt.

metu-muvesz-leszek-podcast-05-csempe

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA …

Művészet
Művészet
Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU tervezőgrafikus hallgatói számára.

metu-rwater-csomagolastervezes-csempe

Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU te …

Művészet
Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak? Íme az útmutató, ami megmutatja, milyen egyetemet válassz.

milyen-egyetemre-menjek-csempe

Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak …

Művészet
METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujtor István Filmfesztiválon.

bujtor-istvan-filmfesztival-2022-csempe

METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujto …

Művészet
Művészet
Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media design BA alumnusa volt.

podcast04-1

Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media de …

Művészet
Üzlet
Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate (VMA) minősítést szereztek.

vma-oklevel-csempe

Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate ( …

Üzlet
Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önismeret. Tippeket adunk az egyetemválasztáshoz.

palyavalasztas-minek-tanuljak-tovabb-csempe

Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önism …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...