Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility “Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező” | Budapesti Metropolitan Egyetem

“Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Dr. habil Szabó Szilvia válaszol Juhász Dániel, az Emberi erőforrások szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy a METU miért jár élen abban, hogy nemcsak diplomát ad a hallgatók kezébe, hanem az élethez és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazható tudást. Ha érdekel a HR és a szervezeti kultúra, ha tudni akarod, hogy mi a kulcsa annak, hogy a feladatok megtaláljanak és ne keresni kelljen őket, olvasd el soron következő interjúnkat. 


 

Neked miért a METU HR? 

Szabó Szilvia: Véletlenül. Én sosem kerestem munkát egész életemben. Mindig megtaláltak ott és amikor kellett. Mondanám, hogy szerencsés véletlen, de nem. Azt gondolom, hogy az ember már a 0. fázistól építi, hogy megtalálják majd ezek a lehetőségek. 
Vendégoktatóként kezdtem itt a METU-n, egy Emberi erőforrás gazdálkodás órát vittem, nappali képzésen. Mielőtt elkezdtem tanítani az egyetemen, teljesen más munkakörnyezetben dolgoztam, teljesen más szervezeti kultúrában. Itt pedig már az elején éreztem, hogy minden egészen más. Hagytak szabadon érvényesülni, megkérdezték, hogy mi a jó nekem az oktatásszervezés szempontjából. Abszolút azt éreztem, hogy ez egy törődő, gondoskodó szervezeti kultúra. Olyan, amit egyébként én is tanítok a képzésen. 
Később aztán megkerestek, hogy lennék-e főállású oktató, mert indul egy mesterképzés. Találkoztam olyan kollégákkal, akikkel leültünk és nem kellett különösebben ismerkedni. Szakmáztunk, beszélgettünk, egyből működött a közös munka. 
Én mindig azt mondom, hogy ha az ember érzi ezt a flowt, hogy nem kell erőlködni, hanem úgy jön, ha neked ez tetszik, akkor rácsatlakozol. Együtt mentek és inspiráljátok egymást, és nekem a METU abszolút ilyen volt az első perctől kezdve. 


Részt vettél a szak tantervének újragondolásában. Mit gondolsz HR-s ként, valóban a portfólió alapú oktatás az (myBrand), amire a XXI. századi munkáltató harap? 

Sz.Sz.: Szerintem igen. A METU ezt most megvalósítja, a munkaerőpiac meg már régóta erre vágyik. Ennek az egész fejlesztésnek az a kulcsa, hogy a METU saját erőforrásból eleget tesz annak, amit egyébként a jövő munkaerőpiaca akar. HR-s ként is mindig ezt mondom, hogy ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező. A METU pedig pont ezt csinálja, hogy ma képez ki egy olyan erős, új generációs munkavállalói réteget, akik a jövő munkaerőpiacán helyt tudnak állni. Erről az egyetemről integrálható kompetenciákkal, azonnali és használható tudással, életképes, fejlődőképes munkavállalók kerülnek ki.  
Ami szerintem nagyon fontos ebben a programban az a tudom, és a tudom alkalmazni, valamint az, hogy ismerem önmagam, tudom, hogy ki vagyok én. A munkaerőpiac ezt akarja. Nem diplomát akar, egy papírt, hanem olyan embereket, akik belépnek és azonnal hozzáadott értéket képviselnek a szervezet számára. Ebben pont az van benne, hogy a tudás mellett kiemelten fontos az alkalmazhatóság, és önmagunk ismerete. Az az önreflexió, amikor már egy egyetemista így kezd el működni, annak nagyon nagy hozama lesz a későbbiekben a való világban. Amennyiben tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, sokkal könnyebben fel tudod majd fedezni a külvilág impulzusait. Amikor azt mondtam, hogy nekem sosem kellett munkát keresnem, akkor ez nem a külvilágból fakadt, hanem belőlem. Mindig észrevettem azt, amit észre kellett vennem.  


Alkotóegyetem, így definiáljuk magunkat. Mit jelent neked az egyetemen való alkotás? 

Sz. Sz.: Ez egy nagyon élő dolog, folyamatosan változik, történik valami, ami előre jelzi a jövőt és gyorsabban reagálunk dolgokra és együtt hozzuk létre. Dr. Király Zsolt (korábbi emberi erőforrás alapszak vezető) szerint, ez egy ökoszisztéma. Egy win-win alapokra épülő és értékek mentén szerveződő élő hálózat. Egy olyan szakmai közösség, amiben mindenki megtalálja az előnyt. 
Egy-egy szak vagy egy-egy tárgy, kurzus keretein belül is meg lehet találni az alkotást. Ebben a diáknak és a tanárnak is meg van a szerepe, hogy én minél több fonalat kínáljak fel, amit ti fel tudtok venni. Azt is mondom, hogy az alkotás, az mindenkinek más és más. Feldobok egy zsák színes labdát és te döntöd el, hogy hányat és milyen színűt kapsz el. Ez az alkotás.  ,


Jellemezd kérlek pár szóban a METU HR-t és a METU HR képzést! 

Sz.Sz.: Nem tudom. Azt látom, hogy a közösség ereje nagyon érezhető. 
Sokáig azt gondoltam, hogy én más mozit nézek, aztán rájöttem, hogy ez az én mozim. Itt jól működnek a dolgok és én nagyon szeretném, ha ez a jövőben is így lenne. Ez egy alkotó közösség, szerintem ez jól jelzi, ha 1-2 szóval kell meghatározni - ahol folyamatosak a kihívások. Az alkotó egyetemen belül is egy lélegző organizmus. Egy sajátos szubkultúra. 
 

2021. 03. 19.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...