Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility “Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező” | Budapesti Metropolitan Egyetem

“Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Dr. habil Szabó Szilvia válaszol Juhász Dániel, az Emberi erőforrások szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy a METU miért jár élen abban, hogy nemcsak diplomát ad a hallgatók kezébe, hanem az élethez és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazható tudást. Ha érdekel a HR és a szervezeti kultúra, ha tudni akarod, hogy mi a kulcsa annak, hogy a feladatok megtaláljanak és ne keresni kelljen őket, olvasd el soron következő interjúnkat. 


 

Neked miért a METU HR? 

Szabó Szilvia: Véletlenül. Én sosem kerestem munkát egész életemben. Mindig megtaláltak ott és amikor kellett. Mondanám, hogy szerencsés véletlen, de nem. Azt gondolom, hogy az ember már a 0. fázistól építi, hogy megtalálják majd ezek a lehetőségek. 
Vendégoktatóként kezdtem itt a METU-n, egy Emberi erőforrás gazdálkodás órát vittem, nappali képzésen. Mielőtt elkezdtem tanítani az egyetemen, teljesen más munkakörnyezetben dolgoztam, teljesen más szervezeti kultúrában. Itt pedig már az elején éreztem, hogy minden egészen más. Hagytak szabadon érvényesülni, megkérdezték, hogy mi a jó nekem az oktatásszervezés szempontjából. Abszolút azt éreztem, hogy ez egy törődő, gondoskodó szervezeti kultúra. Olyan, amit egyébként én is tanítok a képzésen. 
Később aztán megkerestek, hogy lennék-e főállású oktató, mert indul egy mesterképzés. Találkoztam olyan kollégákkal, akikkel leültünk és nem kellett különösebben ismerkedni. Szakmáztunk, beszélgettünk, egyből működött a közös munka. 
Én mindig azt mondom, hogy ha az ember érzi ezt a flowt, hogy nem kell erőlködni, hanem úgy jön, ha neked ez tetszik, akkor rácsatlakozol. Együtt mentek és inspiráljátok egymást, és nekem a METU abszolút ilyen volt az első perctől kezdve. 


Részt vettél a szak tantervének újragondolásában. Mit gondolsz HR-s ként, valóban a portfólió alapú oktatás az (myBrand), amire a XXI. századi munkáltató harap? 

Sz.Sz.: Szerintem igen. A METU ezt most megvalósítja, a munkaerőpiac meg már régóta erre vágyik. Ennek az egész fejlesztésnek az a kulcsa, hogy a METU saját erőforrásból eleget tesz annak, amit egyébként a jövő munkaerőpiaca akar. HR-s ként is mindig ezt mondom, hogy ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező. A METU pedig pont ezt csinálja, hogy ma képez ki egy olyan erős, új generációs munkavállalói réteget, akik a jövő munkaerőpiacán helyt tudnak állni. Erről az egyetemről integrálható kompetenciákkal, azonnali és használható tudással, életképes, fejlődőképes munkavállalók kerülnek ki.  
Ami szerintem nagyon fontos ebben a programban az a tudom, és a tudom alkalmazni, valamint az, hogy ismerem önmagam, tudom, hogy ki vagyok én. A munkaerőpiac ezt akarja. Nem diplomát akar, egy papírt, hanem olyan embereket, akik belépnek és azonnal hozzáadott értéket képviselnek a szervezet számára. Ebben pont az van benne, hogy a tudás mellett kiemelten fontos az alkalmazhatóság, és önmagunk ismerete. Az az önreflexió, amikor már egy egyetemista így kezd el működni, annak nagyon nagy hozama lesz a későbbiekben a való világban. Amennyiben tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, sokkal könnyebben fel tudod majd fedezni a külvilág impulzusait. Amikor azt mondtam, hogy nekem sosem kellett munkát keresnem, akkor ez nem a külvilágból fakadt, hanem belőlem. Mindig észrevettem azt, amit észre kellett vennem.  


Alkotóegyetem, így definiáljuk magunkat. Mit jelent neked az egyetemen való alkotás? 

Sz. Sz.: Ez egy nagyon élő dolog, folyamatosan változik, történik valami, ami előre jelzi a jövőt és gyorsabban reagálunk dolgokra és együtt hozzuk létre. Dr. Király Zsolt (korábbi emberi erőforrás alapszak vezető) szerint, ez egy ökoszisztéma. Egy win-win alapokra épülő és értékek mentén szerveződő élő hálózat. Egy olyan szakmai közösség, amiben mindenki megtalálja az előnyt. 
Egy-egy szak vagy egy-egy tárgy, kurzus keretein belül is meg lehet találni az alkotást. Ebben a diáknak és a tanárnak is meg van a szerepe, hogy én minél több fonalat kínáljak fel, amit ti fel tudtok venni. Azt is mondom, hogy az alkotás, az mindenkinek más és más. Feldobok egy zsák színes labdát és te döntöd el, hogy hányat és milyen színűt kapsz el. Ez az alkotás.  ,


Jellemezd kérlek pár szóban a METU HR-t és a METU HR képzést! 

Sz.Sz.: Nem tudom. Azt látom, hogy a közösség ereje nagyon érezhető. 
Sokáig azt gondoltam, hogy én más mozit nézek, aztán rájöttem, hogy ez az én mozim. Itt jól működnek a dolgok és én nagyon szeretném, ha ez a jövőben is így lenne. Ez egy alkotó közösség, szerintem ez jól jelzi, ha 1-2 szóval kell meghatározni - ahol folyamatosak a kihívások. Az alkotó egyetemen belül is egy lélegző organizmus. Egy sajátos szubkultúra. 
 

2021. 03. 19.

Hírek

Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...