Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility “Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező” | Budapesti Metropolitan Egyetem

“Ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Dr. habil Szabó Szilvia válaszol Juhász Dániel, az Emberi erőforrások szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy a METU miért jár élen abban, hogy nemcsak diplomát ad a hallgatók kezébe, hanem az élethez és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazható tudást. Ha érdekel a HR és a szervezeti kultúra, ha tudni akarod, hogy mi a kulcsa annak, hogy a feladatok megtaláljanak és ne keresni kelljen őket, olvasd el soron következő interjúnkat. 


 

Neked miért a METU HR? 

Szabó Szilvia: Véletlenül. Én sosem kerestem munkát egész életemben. Mindig megtaláltak ott és amikor kellett. Mondanám, hogy szerencsés véletlen, de nem. Azt gondolom, hogy az ember már a 0. fázistól építi, hogy megtalálják majd ezek a lehetőségek. 
Vendégoktatóként kezdtem itt a METU-n, egy Emberi erőforrás gazdálkodás órát vittem, nappali képzésen. Mielőtt elkezdtem tanítani az egyetemen, teljesen más munkakörnyezetben dolgoztam, teljesen más szervezeti kultúrában. Itt pedig már az elején éreztem, hogy minden egészen más. Hagytak szabadon érvényesülni, megkérdezték, hogy mi a jó nekem az oktatásszervezés szempontjából. Abszolút azt éreztem, hogy ez egy törődő, gondoskodó szervezeti kultúra. Olyan, amit egyébként én is tanítok a képzésen. 
Később aztán megkerestek, hogy lennék-e főállású oktató, mert indul egy mesterképzés. Találkoztam olyan kollégákkal, akikkel leültünk és nem kellett különösebben ismerkedni. Szakmáztunk, beszélgettünk, egyből működött a közös munka. 
Én mindig azt mondom, hogy ha az ember érzi ezt a flowt, hogy nem kell erőlködni, hanem úgy jön, ha neked ez tetszik, akkor rácsatlakozol. Együtt mentek és inspiráljátok egymást, és nekem a METU abszolút ilyen volt az első perctől kezdve. 


Részt vettél a szak tantervének újragondolásában. Mit gondolsz HR-s ként, valóban a portfólió alapú oktatás az (myBrand), amire a XXI. századi munkáltató harap? 

Sz.Sz.: Szerintem igen. A METU ezt most megvalósítja, a munkaerőpiac meg már régóta erre vágyik. Ennek az egész fejlesztésnek az a kulcsa, hogy a METU saját erőforrásból eleget tesz annak, amit egyébként a jövő munkaerőpiaca akar. HR-s ként is mindig ezt mondom, hogy ma kell kialakítani, azokat a folyamatokat a szervezeten belül, ami a jövő munkavállalóinak lesz majd kedvező. A METU pedig pont ezt csinálja, hogy ma képez ki egy olyan erős, új generációs munkavállalói réteget, akik a jövő munkaerőpiacán helyt tudnak állni. Erről az egyetemről integrálható kompetenciákkal, azonnali és használható tudással, életképes, fejlődőképes munkavállalók kerülnek ki.  
Ami szerintem nagyon fontos ebben a programban az a tudom, és a tudom alkalmazni, valamint az, hogy ismerem önmagam, tudom, hogy ki vagyok én. A munkaerőpiac ezt akarja. Nem diplomát akar, egy papírt, hanem olyan embereket, akik belépnek és azonnal hozzáadott értéket képviselnek a szervezet számára. Ebben pont az van benne, hogy a tudás mellett kiemelten fontos az alkalmazhatóság, és önmagunk ismerete. Az az önreflexió, amikor már egy egyetemista így kezd el működni, annak nagyon nagy hozama lesz a későbbiekben a való világban. Amennyiben tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, sokkal könnyebben fel tudod majd fedezni a külvilág impulzusait. Amikor azt mondtam, hogy nekem sosem kellett munkát keresnem, akkor ez nem a külvilágból fakadt, hanem belőlem. Mindig észrevettem azt, amit észre kellett vennem.  


Alkotóegyetem, így definiáljuk magunkat. Mit jelent neked az egyetemen való alkotás? 

Sz. Sz.: Ez egy nagyon élő dolog, folyamatosan változik, történik valami, ami előre jelzi a jövőt és gyorsabban reagálunk dolgokra és együtt hozzuk létre. Dr. Király Zsolt (korábbi emberi erőforrás alapszak vezető) szerint, ez egy ökoszisztéma. Egy win-win alapokra épülő és értékek mentén szerveződő élő hálózat. Egy olyan szakmai közösség, amiben mindenki megtalálja az előnyt. 
Egy-egy szak vagy egy-egy tárgy, kurzus keretein belül is meg lehet találni az alkotást. Ebben a diáknak és a tanárnak is meg van a szerepe, hogy én minél több fonalat kínáljak fel, amit ti fel tudtok venni. Azt is mondom, hogy az alkotás, az mindenkinek más és más. Feldobok egy zsák színes labdát és te döntöd el, hogy hányat és milyen színűt kapsz el. Ez az alkotás.  ,


Jellemezd kérlek pár szóban a METU HR-t és a METU HR képzést! 

Sz.Sz.: Nem tudom. Azt látom, hogy a közösség ereje nagyon érezhető. 
Sokáig azt gondoltam, hogy én más mozit nézek, aztán rájöttem, hogy ez az én mozim. Itt jól működnek a dolgok és én nagyon szeretném, ha ez a jövőben is így lenne. Ez egy alkotó közösség, szerintem ez jól jelzi, ha 1-2 szóval kell meghatározni - ahol folyamatosak a kihívások. Az alkotó egyetemen belül is egy lélegző organizmus. Egy sajátos szubkultúra. 
 

2021. 03. 19.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...