Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Lukács Bea / Kommunikáció és médiatudomány alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Lukács Bea / Kommunikáció és médiatudomány alapszakHogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Nem születtem szuperhősnek, minden, aki most vagyok, döntéseimnek, erőfeszítéseimnek, a világ sodrására adott válaszaimnak köszönhetem. A világlátásom kialakításában és a személyiségem kialakulásában sok barát és tanár játszott közre, akiknek most is fontos vagyok. Köszönetet szeretnék mondani nekik, amiért hittek bennem és mai napig támogatnak. 

Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola?  

Fontos volt számomra, hogy az elméleti oktatás mellett gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt fektessen az egyetem, ahol tanulni fogok, és emiatt a Metropolitan tökéletesen passzolt az elképzelésemhez. 

Mesélj kicsit a szakodról!  

Kommunikáció és médiatudomány azoknak való, akik egyszerre akarják a humán és reál oldalukat fejleszteni. Ez egy olyan szak, amely az élet bármely pillanatában kamatoztatni tudunk, hiszen aki kommunikálni jól tud az bármit elérhet! Minden szakmában nagy szükség van olyan emberekre, akik jól kommunikálnak. Például nagy cégek szóvivőkkel oldják meg a külső kommunikációjukat, egy kisebb startup cégnél pedig létfontosságú, hogy hatékonyan tudjanak tárgyalni a vezetői mind a befektetőikkel, mind az alkalmazottjaikkal. 

A gyakorlati és az elméleti oktatás is színvonalas, emellett több nyelvi oktatás is volt az egyetemen. Az Erasmusra a METU kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet, azért, hogy a diákok különböző országokban tanulhassanak és tapasztalatokat szerezzenek. Mindemellett a közösség is nagyon szimpatikus és barátságos volt. 

Az egyik kedvenc oktatóm Izmindi Richárd volt, mivel ő még a politikáról is úgy tudott előadást tartani, hogy érdekfeszítő és tanulságos volt. Itt élmény a tanulás, és egy pozitív élmény, ha azt tanuljuk, ami szeretünk egy jó közösségben.  

Miért pont ezt a szakot választottad? 

Beszédes és közvetlen embernek tartom magam, így olyan szakon akartam tanulni, ahol ezeket a tulajdonságaimat kamatoztatni tudom. Úgy gondolom, aki jól kitudja fejezni önmagát, bármit elérhet! 

Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Ebben a félévben a Podcast órákat szerettem a legjobban. Érdekes volt látni, hogy hogyan készülnek el a podcastek és mi is csinálhattunk egy sajátot! 

Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen és mi alapján döntsön? 

A jelenlegi pandémiás helyzetben nehéz jó tanácsot adni, én arra ösztönözném a most felvételizőket, hogy ne adják fel az elképzeléseiket, mert az egyetem a tanulás lehetőségét ilyen körülmények között is biztosítja. 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Számomra azt jelenti, hogy mindent kreatívvá és érdekessé lehet tenni. 

Miért jelentkeztél nagykövetnek?  

Az előző tanévben egy nagyszerű nagyköveti csapat része lehettem, ezért gondoltam újra megpróbálom. Remélem idén is sok nagyszerű élményben lesz részem és sok új emberrel ismerkedhetek meg. 

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A kedvenc élményem az volt, amikor a csapattársaimmal Japánról tarthattunk egy kiselőadást. Jó élmény volt a közös munka és a közös előadás is. 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

 A pozitív része az, hogy több időm maradt az olvasásra és a kutatásokra, emellett megtanultam használni a Zoom-ot. A negatív része az, hogy ritkábban láthatom a barátaimat és így nem süthettem el élőben a vicceimet...online pedig nehéz egy viccet elmondani. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Számomra a szakmám példaképe Ördög Nóra műsorvezető. Eszméletlenül jól kommunikál, gyorsan tud reagálni a különböző helyzetekre és a jelenlétével érdekfeszítővé teszi a műsorokat. Olyan műsorsorvezető, aki megragadja az emberek figyelmét. 

Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Biztos narancssárgában és fehérben lenne. Lenne köpenye, és egy iPad lenne pajzsa. Szuperképessége lenne a gondolatolvasás, a fejben számolás és a repülés.  

Miben látod a METU szupererejét?  

Itt elfogadó, nyitott szemléletű és jól felkészült közösség vesz körbe, és ez fontos számomra.  

Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Megtanulhattam a METU-n, hogy csapatban dolgozni fontos és a különböző gondolkodású emberek mennyire inspirálhatják egymást. 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Az alkotás azt jelenti, hogy létrehozunk valamit, ami még nem volt, vagy a meglévőt újra gondoljuk és abból alkotunk egy új dolgot, ami a társadalom és a közösség javát szolgálja. 

Milyen élményed kapcsolódik a METU-n az alkotóegyetemségéhez? 

Amikor nyers videókból össze tudok szerkeszteni egy olyan kis videót, amiben megjelenik a látásmódom és a gondolat, amit üzenni szeretnék. 

Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Igen, volt. Szerettem volna megtanulni a mikrofon és a Premier Pro használatát, és a METU-n ezekre mind nyílt lehetőségem. 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől (oktató/csoporttársad) kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Igen, volt ilyen. Az egyik barátom keresztféléves volt és mindig segített amikor elakadtam valamiben. Ő haladt a maga útján és büszke vagyok rá mert elérte a célját és ez engem is arra motivál, hogy én is haladjak az utamon. 

Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Igen, Kepes András tanár úrral. Azt kérdezném meg tőle, hogy mit jelent számára a siker? Hogyan látja a mai generációt és a média jövőjét? 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A legmeghatározóbb élményem az volt, amikor nagy közönség előtt tarthattam előadást a saját munkámból. 

Melyik a kedvenc helyed az egyetemen? 

A kedvenc helyem a Nagy Lajos campuson az ebédlő, mert ott találkozni tudtam a más szakokon tanuló barátaimmal, mindemellett együtt jókat ehettünk mert nagyon jó volt a kaja. 

Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Eddig a nagyköveti programban vettem részt, ami rendkívül sok élményt nyújtott számomra. A terveim között van még több programban részt venni. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Nagyon szeretek táncolni és zenét hallgatni. Számomra a zene a kiapadhatatlan forrás.  

Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Mindenfajta zenét szeretek hallgatni, klasszikustól a K-popig. Ha megtetszik egy zene, egyből a Spotify listámra kerül. Azonban a kedvenc bandám még mindig változatlan, a Daft Punk.  

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyvből Ray Bradburytől a Fahrenheit 451k-et ajánlom, míg filmből Amelie csodálatos életét, színházi előadásból pedig Keresztes Tamás előadásában az Egy őrült naplóját javaslom. 

Hogy érzed, fogják segíteni az Budapesti Metropolitan Egyetemen töltött évek a karrierterveidet? 

Igen, egy erős alapot adnak. Megtanítanak rugalmasnak lenni, kreatívan megoldani a problémákat és felkészítenek a változó világra.