Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Looking China 2019 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Looking China 2019

Jenifer Zhuhaiban készült, Beyond című alkotásával elnyerte a 2019-es Looking China Golden Lenses Awards harmadik helyezését. Jenifer alkotása egy egyéni hangú lírai dokumentumfilm Zhuhai hídjainak és a város lakóinak kapcsolatáról. Vezető tanárai Groó Diana DLA, Miklós Marianne HSE és Gózon Francisco voltak.


Egyetemünk immár harmadik alkalommal vesz részt a Looking China projektben az Academy for International Communication of Chinese Culture (AICCC) és a Beijing Normal University (BNU) meghívására. Három másodéves alapképzésben tanuló hallgatónk utazik majd ki április 8-án Zhuhaiba 17 napra, akiket egy belső pályázat keretén belül választott ki Rozgonyi Ádám, Mozgókép Tanszékünk vezetője. A hallgatók 10 perces dokumentumfilmeket fognak készíteni az idei kiírás központi hívószavainak megfelelően, melyek a "Moments, Season, Times".

Résztvevők: 
- Géczi Zsófia, Bódis Dániel Televíziós műsorkészítő alapszakos hallgatók, valamint
- Jenifer Zuggo Képalkotás alapszak mozgóképkultúra és média szakirányának angol nyelvű képzésében résztvevő hallgatónk.
 
Megkérdeztük hallgatóinkat, mit jelent számukra, hogy ők a szerencsés választottak, akik egyetemünket képviselhetik, és részt vehetnek ebben az izgalmas feladatban, valamint, hogy miként készülnek a várva-várt útra?

Zuggó Jenifer:
"Nagyon nagy öröm, hogy elmehetek Kínába filmezni, büszkévé tesz, és úgy érzem, hogy ez egy nagy szerencse. Egy olyan élmény, ami egyszer történik meg az életben, nem adatik meg mindenkinek a lehetőség, hogy elmenjen egy ilyen messzi és szép helyre.


   


Mielőtt kiválasztottak, volt egy 12 perces dokumentumfilm, amit én készítettem a vakságról, teljesen egyedül: rendeztem, filmeztem, vágtam. Lehet, hogy ez közrejátszott abban, hogy kiválasztottak, mert nagyon nagy sikere volt. Ezen kívül aktívan részt veszek az egyetemi életben, különböző találkozókat szervezek diákokkal, akik ugyanilyen szakon tanulnak, mint én: film, fotó, vagy bármi, ami a vizualitással kapcsolatos. Együttműködést keresek mindig, szívesen résztveszek projektekben, ezért sok kisfilmben dolgoztam már együtt másokkal. Mindig próbálok megfelelni annak, amit éppen csinálok."


   


Kínáról keresek általános információkat, különösen a helyről, ahová megyek. Tanulmányozom a kultúrájukat, a klímát, mert nagyon fontos a forgatások alatt, és nézem a tipikus helyeket, hogy megtudjam, hellyel-közzel milyen képekkel fogok találkozni. Nagyon érdekelnek a legendák vagy mítoszok, keresek történeket, amik erről a helyről szólnak. Ráadásul próbálok pár szót megtanulni kínaiul!"Bódis Dániel:
"Tegnap realizálódott bennem igazán, hogy megyünk. Julival, az egyik tavalyi résztvevővel beszélgettünk arról, hogy mire számítsunk, mit ne együnk meg, milyen vicces élmények érték, milyen szakmai nehézségek lehetnek. Persze úgy felspannolt ez a beszélgetés, mintha már holnap indulnánk. Messze van még, és nem akartam ilyen korán elkezdeni tervezgetni, de már utána este azon agyaltam, hogy milyen kisebb statívot kéne szerezni, hogy beférjen a kávéfőzőm is a bőröndbe, mert hogy ott nem nagyon lehet kávét kapni :)Vannak félelmeim a filmmel kapcsolatban, de nagyon remélem, hogy lesz olyan, amihez jól tudok kapcsolódni. Ezzel együtt van bennem egy nyugodtság is amiatt, hogy lesz kb. 10 nap, amikor csak ezzel kell foglalkoznom és semmi mással, de még egy e-mailre se kell válaszolnom (Kínában nincs gmail) a telefonom se fog csörögni, sosem volt még lehetőségem ilyen fókuszáltan foglalkozni valamivel. Nem csak a kultúra lesz új, de a helyzet is, hogy nem kell ezerfelé szakadnom."


   

  

Géczi Zsófi: 
"Nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy az egyike vagyok azoknak, akik részt vehetnek a programban. Szerencsém volt már számos országba ellátogatni, de eddig sajnos Kína és az egész ázsiai kontinens kimaradt, mindannak ellenére, hogy mindig is nagyon vonzott. Úgyhogy nem is tudnék jobb apropót, hogy meglátogassák egy ilyen történelmi múltú kulturális kincsesládát, és közben gyakorolhassam a választott hivatást."Jó felkészülést, izgalmas utat, sok sikert, és eredményes munkát kívánunk! 
Kíváncsian várjuk a további híreket a projekttel kapcsolatban!


Korábbi Looking China projektjeinkről bővebben ITT számoltunk be:

Looking China 2017
Looking China 2018


Fotó: Hortobágyi Júlia, Looking China projekt 2018.


A Looking China (Kan Zhongguo) egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melyen évente több mint 20 ország közel 100 hallgatója vesz részt. A program szervezője a Pekingi Tanárképző Egyetemen működő Kínai Kultúra Nemzetközi Kommunikációs Akadémiája, támogatója pedig a Huilin Alap. A sorozat az elmúlt években a pekingi egyetem egyik fontos védjegyévé vált, mely rendkívül sokat tesz a kínai kultúra értékeinek megismertetését és népszerűsítéséért.

A művészeti képzéseink diákjait is bevonó kéthetes filmes workshop Kínát olyan nemzetközi alkotók szemszögéből mutatja be, akik most szerzik első benyomásaikat az országról.

A Looking China szervezői 2014 óta minden évben átadják a Golden Lenses (Arany Objektív) díjakat is, melyet a projekt alatt készült legjobb filmek alkotói nyernek el. A zsűrizés három fő szempontja: a legjobb kulturális felfedezés, legjobb művészi ábrázolás és a legjobb nemzetközi együttműködés. A díjakat szakmai zsűri ítéli oda egy filmfesztivál keretében, mely egyben a program záróeseménye is.

A program kurátora a Magyar-Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület.

Looking China a Facebookon
Magyar-Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület a Facebookon