Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ladjánszki Máté / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ladjánszki Máté / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória 2. díja


Idén 37. alkalommal hirdették meg a a Magyar Sajtófotó Pályázatot. Büszkén jelentjük, hogy két hallgatónkat is díjazták: Ladjánszki Máté munkája mellett Varga Dzsenifer is elismerésben részesült.

Máté harmadéves Fotográfia alapszakunk fotóriporter specializációján. Az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában 2. díjat érdemelt  Politikus portrék sorozatával.

"2018 áprilisában az országgyűlési választási kampány alatt ellepték a politikusok plakátjai Budapest utcáit. Képeimet a kampány alatt és után készítettem, utcán talált megrongált arcképekről."

A nyertes sorozat


Mostani sikere apropóján készítettünk vele interjút.


Mit jelent számodra ez a díj?
Számomra egy hatalmas szakmai elismerést jelent ez a díj. A Magyar Sajtófotó Pályázaton minden évben a szakma legjobbjai mérik össze képességeiket, ezért megtisztelő nekem, hogy én is köztük lehetek. Másrészt ez a második hely egy hatalmas "boost" nekem, ami löketet ad és motivál arra, hogy csináljam tovább, jó úton járok.

Mikor döntötted el, hogy fotográfiával szeretnél foglalkozni?
Gimnáziumi éveim alatt lett világos, hogy fotózáson kívül nem igazán érdekel más. Hála szüleimnek, nem volt semmilyen elvárás részükről, hogy hova tanuljak tovább, ezért úgy döntöttem azt fogom tanulni, amit a legjobban szeretek csinálni. Így érettségi előtt egy-két évvel már tudatosan készülhettem erre a pályára.

Miért pont a riportfotó érdekel?
Mindig is szerettem embereket fotózni, és kíváncsi típus is vagyok. Fotóriporterként az egyik legjobb dolog szerintem, hogy olyan helyekre is bejuthatsz és olyan emberekkel találkozhatsz, amire egyébként nem lenne lehetőséged.

Mi volt az inspirációd, miért ilyen lett a díjnyertes alkotásod?
Az ötlet teljesen random jött, épp buszra vártam, mikor megláttam egy ilyen megrongált plakátot. Elég sokat forgolódok Pesten, így később is találtam egy-kettőt, végül már tudatosan jártam nyitott  szemmel. Vizuálisan érdekesnek találtam, és egy plusz töltetet, jelentést kapott azzal, hogy politikusok arcképei deformálódtak el.

Min dolgozol jelenleg?
Jelenleg a diplomamunkámon dolgozom, az egyelőre maradjon titok, hogy pontosan miről is fog szólni. :)

Mik a jövőbeni terveid? Mi a folytatás?
Először is sikeresen megszerezni a diplomámat, majd pedig egy biztos munkahelyen elhelyezkedni, egy hetilapnál vagy hírügynökségnél mint fotóriporter. Szeretnék többet utazni, új helyeket, embereket megismerni, tágítani a látásmódomat. Külföldön is szívesen dolgoznék pár évig, kicsit kiszakadnék a komfortzónámból, a magyar valóságból.

Mit üzensz a most felvételi előtt állóknak, a szakma iránt érdeklődőknek, akik most kezdik a pályát?
Fotózzanak rengeteget! De tényleg! Próbálják ki magukat mindenben, kisbaba fotózástól kezdve a természeten át a divatig. Ezáltal majd rájönnek, mi is érdekli őket igazán, mi az, ami megmozgat, inspirál, és ha ez megvan, akkor azt kell szorgalmasan kimaxolni. Nézegessék a profik fotóit, tanuljanak meg jól komponálni, és ha már a technikai tudás megvan, akkor pedig gondolkodni. És tudom, ez a legnehezebb...gondolkodni. Mit, miért fotózok, mit akarok megmutatni, mit akarok elmesélni. Ha ez mind megvan a tehetség mellett, nagy gond már nem lehet :)

Te miért választottad a METU-t?
Az utóbbi miatt, amit az előbb említettem: a gondolkodás miatt. A tanárok/mentorok és az egész közeg arra tanít, hogy ne ész nélkül nyomogassuk a gombot, hanem gondolkodjunk. És szerintem ez a legfontosabb.

Melyik volt a kedvenc egyetemi feladatod? 
Előző félévben volt egy, ahol egy helyet kellett bemutatni különböző aspektusokból. A helyszínt mi választhattuk, ezért nekem a Szimpla kertre esett a választásom. Képpárokban azt mutattam be, hogy mi történik péntek hajnalban, amikor kocsmaként, party-helyszínként üzemel, és mi vasárnap reggel, mikor az őstermelői piacnak ad teret.