Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Turizmus-vendéglátás BSc | Budapesti Metropolitan Egyetem

Turizmus-vendéglátás BSc Alapképzéseink

Duális képzésben is Angolul is tanulható

Ez neked szól...

ha szeretsz emberekkel foglalkozni, utazni, ha kreatív, jó problémamegoldó és szervező vagy, ha kiválóan kommunikálsz, szívesen tanulsz idegen nyelveket és nem riadsz vissza a kihívásoktól, itt a helyed! Érdeklődj, tájékozódj, legyél nyitott!

A szakról röviden

A turizmus-vendéglátás az egyik legnépszerűbb szak Magyarországon. Komplex, élményekkel teli, emberközpontú. A sok apró részterület megismerése mellett itt megtanulhatod, hogyan lásd a turizmus nagy egészének működését rendszerben. Rajtad múlik, hogy merre indulsz el a specializációk útján: vendéglátásban, szállodaiparban, rendezvényszervezésben vagy akár egészségturizmusban keresed majd a hazai és nemzetközi lehetőségeket.

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán
 • Specializációk: Öt specializáció közül választhatod ki azt, amelyik leginkább érdekel. Mindegyik specializáción gyakorlati szakemberektől tanulhatsz, a szakma alapjait esettanulmányok, iparági projektfeladatok és turisztikai helyszínlátogatások során sajátíthatod el. Ha a két nyelven is hallgatható nemzetközi szállodamenedzsment specializációnkat választod, budapesti szállodákban végezhetsz projektfeladatokat és a szállodai Property Management rendszerek használatát is elsajátíthatod.

 • Példakép Program: A Példakép Program díját elnyerő hallgató végigkísérheti egy elismert szakember munkanapját, betekintést nyerhet a szakma rejtelmeibe.

 • Az Év Turisztikai Ígérete: A program résztvevői szakmai feladatokat oldanak meg. Aki a legjobbnak bizonyul, különleges szakmai gyakorlati és fejlődési lehetőségek közül választhat.

 • Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat. Az elmúlt években többek között a Hungexpo Zrt., a KidsOasis Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség számára végeztek elemzéseket.

 • Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

Az első év alapozó képzésére épülnek a szakmai ismeretek tárgyai a második évben, majd harmadévben specializációt választanak hallgatóink. A képzés két féléves szakmai gyakorlattal zárul, amelyet a hallgató választásától függően, szállodában, vendéglátásban, utazási irodában tölt el, Magyarországon vagy külföldön. 

 • Egészségturizmus
 • Gasztronómia
 • Nemzetközi szálloda menedzsment (magyar és angol nyelven)
 • Rendezvénymenedzsment

Az egyes specializációk megfelelő létszám esetén indulnak el.

Mindegyik specializáción gyakorlati szakemberektől tanulhatsz, a szakma alapjait esettanulmányok, iparági projektfeladatok és turisztikai helyszínlátogatások során sajátíthatod el. Ha a Nemzetközi szállodamenedzsment specializációt választod, a PMS (Property Management System) szoftverek használatát is meg fogod ismerni.

 • desztinációmenedzsment szervezet munkatársaként, 
 • gyógy- és wellnessfürdőkben menedzseri munkakörökben,
 • konferencia- és rendezvényszervezőként,
 • kulturális- és sportlétesítményeknél középvezetői munkakörben,
 • saját turisztikai/szabadidős vállalkozás vezetőjeként,
 • szállodásként, szállodákban középvezetői munkakörökben,
 • utazásszervezőként, vendéglátóegység menedzsereként

Attrakciótervezés és látogatómenedzsment; Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek; Turisztikai desztináció menedzsment; Nemzetek kultúrája; Szállodai gazdálkodás és menedzsment; Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment; Turizmusföldrajz; Konferenciaszervezés technikája; Gyógyhely fejlesztés és menedzsment; Sportrendezvény menedzsment

„A tanárok humorérzéke és segítőkészsége szerintem nagyon sokat emel minden óra hangulatán, én ezt nagyon szeretem, illetve azt is, hogy mindig mondanak valami témához kapcsolódó, saját szakmájukban megélt tapasztalatot, vagy a mai világgal húznak párhuzamot.”
Ruzsa Fanni, METU nagykövet

„Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy legyűrjem a nehézségeket a tanulmányaimmal, és közben még élvezzem is! Itt újra megszerettem a tanulást, meglepő módon még a matekot is. A lehetőségek adottak, csak egy nyitott hozzáállás kell hozzá.”
Barbarics Rebeka Tea, METU nagykövet

A képzés erősen gyakorlatorientált, legyen szó partnereinknél számára végzett projektmunkákról, az egyetem által szervezett szakmai kutatásokról, vagy a képzést záró két féléves szakmai gyakorlatról. 

Diákjaink első helyezést értek el a Hungexpo Zrt. által kiírt, Utazás 2019 szakkiállítás keretében megrendezett Diák Szakmai Napon.

A győztes, Csajok a szakmában csapat tagjai (Jenei Lili, Vitális Szibilla és Szabó Júlia) az Hungexpo által szervezett Utazás kiállítás Diák Szakmai Napjára alkottak részletes programot. Élményközpontú eseményt vázoltak fel, ahol az érdeklődők új tapasztalatokat és pozitív benyomásokkal szerezhetnek. Megjelölték, hogy mely előadókat látnák szívesen, érveket gyűjtöttek a munkaadók számára, arról hogy miért éri meg részt venni a szakmai napon. Javasolták egy „Ments-vár” kialakítását, ahol próbainterjúk folynak és a diákok segítséget kapnak a szakmai önéletrajzuk elkészítéséhez. 

Diák Szakmai Napon versengett a "Next Generation" - Turizmus.com

Bajcsev Beatrix – Assistant General Manager, MHG Hotels, Kansas City USA 

Barlow Anthony – tulajdonos, BudNight rendezvényszervező

Benda Attila – vezető, ProFamily Travel utazási Iroda

Bogosi-Lévai Jolina – Executive Floor&Lounge, Hotel Hilton Budapest

Csernák Csilla – Sales Manager, NH Hotels

Juhász Szabolcs – Magyar Turisztikai Ügynökség, szakmai igazgató

Kovács Péter – tulajdonos, BudNight rendezvényszervező

Nyikos Viktória – Marketing Communications Manager, Párisi Udvar Hotel

Skelecz Beatrix – Corporate Sales Manager, Novotel Budapest City Hotel

Szarka Dániel – Sales Manager, Mellow Mood Hotels

Ők is nálunk tanítanak
Partnerek