Tipográfus (print- és webdesign) Szakirányú továbbképzéseink

Ez neked szól...

Ha egy jó közösség tagjaként szeretnél fejlődni, alkotni, itt a helyed! A szakma legelhivatottabb tanáraitól tanulhatsz, akik gondolkodó társként tekintenek rád.

A szakról röviden

„A tipográfia egy eszköz a dolgok elvégzéshez: a tartalom megformálásához, ahhoz hogy fizikai testet adjunk a nyelvnek, hogy szabaddá engedjük az üzenetek társadalmi áramlását. A tipográfia egy még ma is élő hagyomány, ami összekapcsol téged más alkotókkal, a múltban és jövőben.”
(Ellen Lupton: Thinking with Type)

„Tanultam a „serif” és „sans serif” betűtípusokról, arról hogy hogyan változtassam a szóköz mennyiségét különböző betű kombinációk között, arról hogy mi tesz egy tipográfiát igazán jóvá. Gyönyörű volt, történelmi, művészileg kifinomult egy olyan módon, amit a tudomány képtelen megragadni, és én ezt igazán lenyűgözőnek találtam.”
(Steve Jobs)


Képzésünk a tipográfia minden jelentős területét érinti. Ami a gyakorlatot illeti, a kompozíció általános elveinek az alapjaitól, a különféle stílusok gyakorlásán keresztül eljutunk az arculattervezésig, a könyv- és kiadványtervezésig. A print mellett UI és UX designnal is foglalkozunk. Alapvetően azonban a tradíciók és a kortárs kommunikációs környezet megértésére alapozott eredeti  gondolkodás támogatása a legfőbb célunk.


Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

A jövőben 1-2 napos workshopokat tervezünk, a képzésünkhöz kapcsolódó területekről. A témák: könyvkötés, a kalligráfia speciális területei, a betűtervezés alapjai stb.

Mit tanulhatsz nálunk?

  • tipográfiai tervezést, kiadványtervezést (print) 
  • webdesign-t (UI és UX design-t) 
  • kalligráfiát 
  • a betűtervezés alapjait 
  • a tipográfia esztétikáját, történetét 
  • kortárs tipográfiát 

Akik nálunk végeznek bátran vállalkozhatnak design stúdiókban, ügynökségeknél, elsősorban tipográfus szemléletű feladatokra: kiadványtervezésre, arculattervezésre, könyvek, magazinok teljes körű tervezésére, UI és UX design feladatokra. Könyvkiadóknál is hasznos munkaerővé válhatnak. Sokan választják az önálló tervezői munkát vállalkozóként.

1.) Tipográfiai tervezés – (print és web)
2.) DTP és webes technikák
3.) Kalligráfia
4.) Írástörténet
5.) Könyvtörténet
6.) Fotó workshop
7.) Esztétika
8.) Művészettörténet
9.) Tervezés elmélet
10.) Design- és kommunikáció történet

Bármely képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél.

Személyesen
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
Egressy út 178/G, 406-os iroda

E-mailben
szakirany@metropolitan.hu

Telefonon
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
Marosné Krisztina: 06 1 398 6815
Zsenei-Horváth Emese: 06 20 519 9720

Hallgatóinknak
Hétköznapokon 8:00-17:00 között a 06 1 273 2467-es telefonszámon, illetve az alábbi elérhetőségeken: https://metropolitan.hu/ugyintezek

Ők is nálunk tanítanak