Pálinka turisztikai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzéseink

Ez neked szól...

Ha érdekel a belföldi turizmus gasztroturisztikai szempontú fejleszthetősége, az ebből fejleszthető élménykínálat lehetőségeit fedeznéd fel. Ha a legújabb gasztronómiai trendekről hallanál ismert szakemberektől, ha szívesen megismernéd a pálinka-előállítás módszereit és a világ párlatait, a hazai és nemzetközi a gasztronómiai rendezvények világát. Ha nincsenek naprakész ismereteid a protokollról és a nemzetközi viselkedéskultúra alapjairól, de hallanál értékes elődadásokat az ország turizmusföldrajzáról, turisztikai kínálatáról, tematikus útjairól, és megismerkednél a legújabb turisztikai fejlesztésekkel.

A szakról röviden

A képzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azokat az ismeretanyagokat, készségeket, amelyek szükségesek a gasztroturizmusban, és a napjainkban még csak alapjaiban létező pálinkaturizmusban végzett eredményes tevékenységhez. Fontos a szakemberek felkészítése arra, hogy a borgasztronómia értékeihez hasonlóan nemzeti italunk, a pálinka is méltó rangot kapjon a gasztroturisztikai programok során. A szakirányú továbbképzés betekintést nyújt a turizmus alapjaiba, a vendéglátás alapjaiba, étel-ital párosítási ismeretekbe, a pálinkabírálat alapjaiba. A hallgatók megismerkednek a nemzetközi viselkedés-és magatartáskultúrával, a gasztronómiai rendezvényekkel, az étkezési kultúra jellemzőivel. Tanulnak a pálinka előállítás módszereiről, a világ párlatairól, a pálinka történetéről. Lesznek ismereteik az alapanyagról, a gyümölcsökről. Megismerkednek a pálinka jogszabályi és intézményrendszerével, kereskedelmével. Feltérképezik hazánk gasztronómiai régióit, képesek lesznek a pálinkával kapcsolatos turisztikai termékfejlesztésre.


Regisztrációs díj változás: 2019. július 1-jétől a regisztrációs díj 25 000 Ft-ról 50 000 Ft-ra változott.
A 2019 szeptemberében induló szakirányú továbbképzésekhez kapcsolódó 5%-os early bird kedvezmény július 31-ig vehető igénybe.

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

Megterveznek egy gasztronómiai rendezvényt, rendezvény-forgatókönyvet készítenek, a protokolláris programok programtervét készítik el. Megterveznek egy kóstoló programot. Az Ital- és ételismeret tantágy keretein belül önállóan terveznek meg kóstolósort. Pálinka bírálat és érzékszervi minősítés alapjai kapcsán illat és ízminta alapján megtanulnak pálinkát felismerni, a borkóstolás alapjait is megismerik. Tematikus utakat terveznek és a legsikeresebbet leszervezik. A Marketing- és kommunikáció a gasztroturizmusban tantárgy keretein belül online aktivitásokat terveznek, influencer-technikákat tanulnak és terveznek meg. A Protokoll és etikett tantárgy keretein belül részt vesznek egy protokolláris rendezvény kivitelezésében.

Turisztikai szervezeteknél, pálinkafőzdék látogatócentrumában, marketingosztályain, borászatoknál, bormarketinggel, borturizmussal foglalkozó szervezeteknél, borrérgiók szervezeteinél, szállodákban, éttermekben, látogatócenturmoknál, országmárkával és hungarikumokkal foglalkozó szervezeteknél, társaságoknál.

Gazdasági alapismeretek – Vállalati menedzsment és finanszírozás; Protokoll és etikett. Nemzetközi viselkedés- és magatartáskultúra; Rendezvényszervezés alapjai – Gasztronómiai rendezvények, étkezési kultúra; A pálinka története és kultúrája. Alapanyag- és gyümölcsismeret; Pálinka előállítás módszerei, a világ párlatai I.; Marketing- és kommunikáció a gasztroturizmusban; Gasztroturizmus. Gasztronómiai régiók hazánkban; Ital- és ételismeret. Étel- és italpárosítási alapismeretek; Pálinka bírálat és érzékszervi minősítés alapjai; Tematikus utak a gasztroturizmusban

A szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben, a jelentkezés előtt megszerzett fokozattal és szakképzettséggel rendelkezik.

„A budapesti Pálinkamúzeum az egyedülálló magyar párlatkülönlegesség, a pálinka történetét mutatja be, és idézi fel a desztillálás alakulását is az ókori kezdetektől. Az interaktív tárlaton szövegek, tárgyak, képek és digitális eszközök mentén járjuk körbe a témát. A hozzánk érkező vendégek inspiratív környezetben töltik idejüket, bárban pedig további élményekkel gazdagodnak, miközben felfedezik a pálinka kiválóságokat. A pálinka elkötelezett híveiként mennek el tőlünk, szeretnék felfedezni, megismerni a főzdéket, a vidéki hasonló élményeket biztosító helyeket is. Gyakori tapasztalat, hogy a kalandhoz egy élményláncra felfűzött turisztikai kínálatot nemigen találnak, s egy idő után más benyomások felülírják a kezdeti lelkesedést, pedig lenne mit felfedezniük. Létezik már az országban kiváló gasztronómiai kínálat, de leginkább a boros jellegű desztinációk fejlődtek. Szurkolok annak, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem meghirdetett képzése „kinevelje” azt a szakembergárdát, aki a pálinkát turisztikai termékké képes fejleszteni, a kor és a pálinka magas színvonalának megfelelő turisztikai kínálatot létrehozva az országban, hasonlóan más országok nemzeti italának kínálatához.”
Almási Gábor, a budapesti Pálinka Museum Shop Bar tulajdonosa, ügyvezető igazgatója

Személyesen
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
Egressy út 178/G, 406-os iroda

E-mailben
szakirany@metropolitan.hu

Telefonon
Budapesti Metropolitan Egyetem, Szakirányú Továbbképzési Központ
Marosné Krisztina: 06 1 398 6815
Vida Viktória: 06 1 398 6812

Hallgatóinknak
Hétköznapokon 8:00-17:00 között a 06 1 273 2467-es telefonszámon, illetve az alábbi elérhetőségeken: http://www.metropolitan.hu/elerhetosegek.html