Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nemzetközi tanulmányok BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Nemzetközi tanulmányok BA Alapképzéseink

Angolul is tanulható

Ez neked szól...

ha mindig is át akartad lépni a határokat. Kommunikálj - több nyelven is -, teremts kapcsolatot, legyél te a sikeres nemzetközi együttműködések motorja: ismerd fel a lehetőségeket, hozd össze a szereplőket, alakíts ki gazdasági, kulturális, politikai kapcsolatokat, aknázd ki az EU gazdasági előnyeit! A szakon a nemzetközi és EU-s kapcsolatok szakértőjévé válhatsz. 

A szakról röviden

A nemzetközi szakemberek széleskörű és naprakész politikai, gazdasági és uniós ismeretekkel rendelkeznek. Nem csak eligazodnak a gyorsan változó nemzetközi viszonyokban, de befolyásolni is tudják jövőnket. Megtanítunk áttekinteni az egyre táguló globális tájképet és megtalálni benne a lehetőségeket. 

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

METU Szakkollégium

A 2015-ben megalakult hallgatói csoport feladata, hogy megszólítsa és összefogja azokat a hallgatókat, akik különös érdeklődéssel követik a nemzetközi kapcsolatok világát, karrierjük szempontjából pedig elengedhetetlen a szakmai ismeretek közösségi szintű megszerzése. Megalakulása óta a Szakkollégium tagjai 2015-ben Kassán a főkonzulátuson és az ENSZ bécsi központjában, 2016-ban Brüsszelben az Európai Parlamentben, Rómában a követségeken és a FAO-ban (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) tettek tanulmányi látogatást. Vendégül látták Schöpflin György professzort, az Európai Parlament képviselőjét, jártak a budapesti Finn Nagykövetségen, valamint két saját szervezésű szakmai konferencián mutatták be a kutatási eredményeiket.

A Szakkollégium része a Global Politics Advanced Study Group nevű, főként nemzetközi hallgatókból álló, angol nyelvű csoport, mely rendszeresen szervez vitákat, elődásokat, meghívott előadókkal a diplomácia, politikai elemzés, civil társadalom és az újságírás világából. 

Szakmai gyakorlat

Négyhetes egybefüggő szakmai gyakorlat állami és kormányzati intézményeknél, nonprofit szervezeteknél, önkormányzatoknál vagy multinacionális vállalatoknál.

Európai Uniós források felhasználása

  • az állami szférában, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szervezeteknél
  • civil szervezeteknél
  • Európai Uniós szervezeteknél
  • multinacionális cégeknél
  • nemzetközi pályázatokkal foglalkozó szervezeteknél
  • nemzetközi szervezeteknél

A modern nemzetközi kapcsolatok története – globális áttekintést nyújt a jelenlegi világrend történelmi gyökereiről és a jövőbe mutató trendekről

Bevezetés a nemzetközi kapcsolatokba – bevezetés a nemzetközi politika sajátos jellegébe, fogalmi nyelvezetébe, hogy könnyen navigálj a komplex kérdések tengerében

Diplomáciai alapismeretek – széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező diplomaták adják át a tudásukat a szakma alapjairól és műhelytitkairól

Nemzetközi protokoll és etikett – hogy soha ne jöjj zavarba egy hivatalos eseményen

Nemzetközi gazdaságtan – megadja azokat a gazdasági ismereteket, melyek nélkül könnyű félreértelmezni világunkat

Globalizáció és világgazdasági régiók – széleskörű bevezetést nyújt az egyes földrajzi régiók közti gazdasági és politikai különbségekbe, hogy bárhol feltaláld magad

Nemzetközi jog – elsajátíthatod a nemzetközi politika egyre dominánsabbá váló nyelvét, a jogot

Nemzetközi szervezetek – megmutatja hogyan zajlik a világ kormányzása a nemzetállamok keretein túl

EU integrációs ismeretek és szakpolitikák – biztos fogódzót nyújt a Magyarország számára oly fontos európai uniós politikai rendszerben és gazdasági környezetben való manőverezéshez

Hallgatóink rendszeres tréningek és egyéb gyakorlati tárgyak keretében fejleszthetik gyakorlati készségeiket olyan területeken, mint pl. a tárgyalástechnika, kritikai gondolkodás, időmenedzsment, íráskészség, szóbeli kommunikáció, stb.

„Olyan világban élünk, ahol életünk minden mozzanata része a globális folyamatoknak. A Nemzetközi tanulmányok szakon a világ működését lehet megtanulni. Aki megérti egy korszak szellemét, később bármilyen irányba is indul, könnyebben célba ér.”
Dr. Csanády Márton PhD, főiskolai tanár

Gyakorlati feladatokon, kurrens esetek vizsgálatán keresztül, a politikától az üzleti világig, a kommunikációs területtől a civil szféráig egyaránt központi jelentőségű készségeket fejlesztve adjuk át azt az alapvető elméleti és tényszerű tudást, amely később a professzionális élet bármely kihívásával segít majd megbirkózni. A képzés alatt az álláskereséshez hasznos portfóliód készül, amely dokumentálja, hogy mire vagy képes a diploma megszerzésekor.

  • László Lilla hallgatónk 2015-ben első, 2017-ben második helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában Nemzetközi Tanulmányok témakörben.
  • László Lilla vezetésével egy négyfős csapat megalapította a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő hallgatókat összefogó Szakkollégiumot, a METU Kreatív Programján elnyert forrásból.
  • A szak hallgatóiból álló csapat 2015-ben első, 2016-ban harmadik, 2017-ben második helyezést ért el a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs, Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen.
Ők is nálunk tanítanak