Nemzetközi tanulmányok Alapképzéseink

Angolul is tanulható

Ez neked szól...

ha mindig is át akartad lépni a határokat. Kommunikálj - több nyelven is -, teremts kapcsolatot, legyél te a sikeres nemzetközi együttműködések motorja: ismerd fel a lehetőségeket, hozd össze a szereplőket, alakíts ki gazdasági, kulturális, politikai kapcsolatokat, aknázd ki az EU gazdasági előnyeit! A szakon a nemzetközi és EU-s kapcsolatok szakértőjévé válhatsz.

A szakról röviden

A nemzetközi szakemberek széleskörű és naprakész politikai, gazdasági és uniós ismeretekkel rendelkeznek. Nem csak eligazodnak a gyorsan változó nemzetközi viszonyokban, de befolyásolni is tudják jövőnket. Megtanítunk áttekinteni az egyre táguló globális tájképet és megtalálni benne a lehetőségeket.

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

METU Szakkollégium
A 2015-ben megalakult hallgatói csoport feladata, hogy megszólítsa és összefogja azokat a hallgatókat, akik különös érdeklődéssel követik a nemzetközi kapcsolatok világát, karrierjük szempontjából pedig elengedhetetlen a szakmai ismeretek közösségi szintű megszerzése. Megalakulása óta a Szakkollégium tagjai 2015-ben Kassán a főkonzulátuson és az ENSZ bécsi központjában, 2016-ban Brüsszelben az Európai Parlamentben, Rómában a követségeken és a FAO-ban (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) tettek tanulmányi látogatást. Vendégül látták Schöpflin György professzort, az Európai Parlament képviselőjét, jártak a budapesti Finn Nagykövetségen, valamint két saját szervezésű szakmai konferencián mutatták be a kutatási eredményeiket.

Szakmai gyakorlat
Négyhetes egybefüggő szakmai gyakorlat állami és kormányzati intézményeknél, nonprofit szervezeteknél, önkormányzatoknál vagy multinacionális vállalatoknál.

 • Diplomacy and International Communication (angol nyelven)
 • Európai Uniós források felhasználása

Az egyes specializációk megfelelő létszám esetén indulnak el.

 • az állami szférában, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szervezeteknél
 • civil szervezeteknél
 • Európai Uniós szervezeteknél
 • multinacionális cégeknél
 • nemzetközi pályázatokkal foglalkozó szervezeteknél
 • nemzetközi szervezeteknél

A modern nemzetközi kapcsolatok története; Bevezetés a nemzetközi kapcsolatokba; Diplomáciai alapismeretek; Nemzetközi protokoll és etikett; Nemzetközi gazdaságtan; Globalizáció és világgazdasági régiók; Nemzetközi jog; Nemzetközi szervezetek; EU integrációs ismeretek és szakpolitikák; Európai politikai rendszerek

„Olyan világban élünk, ahol életünk minden mozzanata része a globális folyamatoknak. A Nemzetközi tanulmányok szakon a világ működését lehet megtanulni. Aki megérti egy korszak szellemét, később bármilyen irányba is indul, könnyebben célba ér.”
Dr. Csanády Márton PhD, főiskolai tanár, szakvezető

 • László Lilla hallgatónk 2015-ben első, 2017-ben második helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában Nemzetközi Tanulmányok témakörben.
 • László Lilla vezetésével egy négyfős csapat megalapította a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő hallgatókat összefogó Szakkollégiumot, a METU Kreatív Programján elnyert forrásból.
 • A szak hallgatóiból álló csapat 2015-ben első, 2016-ban harmadik, 2017-ben második helyezést ért el a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs, Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen.
Ők is nálunk tanítanak