könczöl alexandra

KÖNCZÖL ALEXANDRA

CRAFT 2., ELSŐ DÍJ

Kézműves szakunk Öltözék és kiegészítő tervezés specializációjának hallgatója.

Két éve kísérletezik a textil vegyi szálakkal és vizsgálja hőre valóviselkedésüket. Célja olyan alapanyagok előállítása, amely a test adott pontjaira alakíthatók ez által a testen különböző formamódosításokat hoznak létre. Munkája során kihasználja a szintetikus anyagok termo plasztikus tulajdonságát, így az általa alkalmazott hőkezelési technika számos anyagkvalitást produkál a kemény, merev alapanyagoktól a puha, rugalmas formázhatókig. Az anyagok társításával lehetőség nyílik különböző textúrák, színhatások létre hozása. Egyes típusok megállják a helyüket a lakástextil és öltözék kiegészítő  tervezés területén. Jövőbeli célja egy alakemlékező textil kifejlesztése, amely fontos szerepet játszik majd az emberek mindennapjaiban.

Nyertes pályamunkája: Felületalakítási kísérletsorozat formaalakításra

A hő hatására történő zsugorodás jelen van a természetben, ezt a jelenséget ültette át az öltözéktervezés és a design területére. Több lépcsős hőkezelés hatására megszületett egy rugalmas textúrájú és különleges tapintású alapanyag, amely lehetővé teszi, hogy különböző formamódosításokat lehessen végezni egy adott testen. Számításokkal és tervezéssel meghatározott pontokon szűkíthető és bővíthető a forma az új alapanyag segítségével. Az elkészített műalkotás egy felsőrész, amelyen egyszerre jelennek meg a különböző anyagminőségek, a szűkítés a derékon történik.


MINIINTERJÚ ALEXANDRÁVAL

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

A ruhatervezés mellett mindig is érdeklődtem a biológia és a kémia iránt. Munkáimban összekapcsolódik a tudomány és a kreativitás.

Miért ezt a szakot választottad?

Mivel 10 éves korom óta ruhatervezéssel szerettem volna foglalkozni, a Metropolitan Kézműves szakára esett a választásom, azon belül is az öltözék- és kiegészítő tervező szakirányra. Tetszik, hogy  a hallgatóknak lehetőségük van új, alternatív anyagokat is kipróbálni a tervezési és kivitelezési folyamatok során.

Mi inspirál?

Fő inspirációs forrásaim a futurisztikus divat, a hatvanas évek űrkorszak stílusa, ezen kívül sokat merítek a természeti formákból.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

A jövőben szeretnék mesterszakon tovább tanulni, és emellett az intelligens textilekkel foglalkozni, ezen belül is az emberi alakra formázható ruházat érdekel.


Alexandra kedvenc főiskolai munkái:

ŰRRUHA

Egyik kedvenc munkám tervezésekor a hatvanas évek űrkorszak designjából merítettem. A kötényruha alapanyagát hőkezeléssel készítettem, a fotósorozat annak az időszaknak a színességét, felszabadultságát idézi.

INSPIRÁCIÓ: TERMÉSZET

Ezeknél a daraboknál olyan élőlényekből inspirálódtam, amelyeknek meszes vázuk van. A szabásvonalak a kagylók formáját, a textúrák pedig a meszes vázat idézik. Szintén saját készítésű, hőkezelt alapanyagokkal dolgoztam, hő illesztéssel, varrás nélkül. Itt azt vizsgáltam, hogyan tudja ez a fajta alapanyag alakítani a formát a testen, kihasználva  a felületi rugalmasságot.