Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Koncz Márton - Fotográfia | Budapesti Metropolitan Egyetem

Koncz Márton - Fotográfia

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Jó érzéssel tölt el, hogy én képviselhetem ezt a területet. De persze egyben felelősségteljes szerepkör is, mert így még jobbá szeretnék válni.

MIÉRT EZ A SZAK?
Nem volt számomra kérdés, hogy a Fotográfia szakra jelentkezzek. Két éve kezdtem el fényképezni és azóta számomra rengeteg örömöt szerzett ez a szakma.

MIÉRT A METU?
Mindenképpen legyetek bátrak! A fotóriporter specializáció tanárai rengeteg segítséget adnak abban, hogy megtalálja az ember a saját hangját, stílusát.


Márton Fotográfia alapszakunk hallgatója, és vele is találkozhatsz a Fotográfia terület nagyköveteként eseményeinken, nyílt napjainkon.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Szerencsére elsősorban gyakorlati feladataim voltak, amelyek fejlesztették a tudásomat.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Riportfotográfia tantárgyam a leghasznosabb, remek fotográfusok tanítottak.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Kedvencem a sportújságírás tantárgy volt. A sport szeretete miatt is érdekelt ez a tárgy.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Egy közös hétvégén elutaztunk Hajdú D. András fotóriporterrel Bátaapátira. Az egész csoportom felnéz Andrásra, ő hazánk egyik legtehetségesebb fotóriportere. Bátaapátin a csoportommal együtt voltunk 48 órán keresztül. Jó volt jobban megismerni őket.


Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Egy ember napjának a bemutatása. Egy kedves barátom napját követhettem, aki jelenleg riporterként dolgozik az egyik televíziós csatornánál. Jó volt betekinteni a kulisszák mögé. 


 


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Az ötödik félévben egy elhagyatott helyet kellett fényképeznünk. Elég sok vizuálisan érdekes hely jutott eszembe, szeretettem volna egyedülálló sorozatot készíteni. Végül a pilismaróti hajótemetőt fényképeztem, amelyről légifelvételeket is készítettem.Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Arra, hogy az egyetemi éveim alatt már el tudtam a fotóriporteri szakmában helyezkedni.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Elsősorban utánakeresek az adott témának. Az internet segítségét veszem igénybe. Szerencsére otthon elég sok albumom van, azokat szoktam még böngészni.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Több olyan óránk van, ahol együtt vagyunk más szakon tanuló diákokkal. Ezeken általában közösen kell megoldanunk feladatokat.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A fotográfia jelenleg az egyik legnépszerűbb szakma. Elég sokszínű. Én személy szerint nagyon szeretek fotóriporter lenni, mert sok olyan helyre tudok eljutni, ahová amúgy nem lenne lehetőségem.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Nagyon sokat fényképez.
Szerencsére rengeteg nagy tudású tanárral lehet az egyetemen megismerkedni, akiktől van lehetőség tanulni.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Nehéz elhelyezkedni, sajnos a mai világban már a legtöbb ember azt hiszi, hogy tud fényképezni, pedig ez nincs így.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Fotóriporterként fogok tevékenykedni, de természetesen vannak más terveim is.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Ajánlanám a Mai Manó ház könyvtárát, sok remek album található ott. Én a legtöbb Capa Központban megrendezett eseményen részt veszek.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Én személy szerint elsősorban fotóriportereket követek. A magyar fotográfusok világszínvonalúak, nehéz erre választ adnom. Mikor 2016 tavaszán elkezdett érdekelni a fotográfia, először Fazekas István Tranzitország című sorozatát láttam (Amit MÚOSZ nagydíjjal jutalmaztak) ami egyből lenyűgözött. Azóta folyamatosan követem a munkásságát, ezért is mondanám Fazekas Istvánt a kedvenc fotóriporteremnek.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Nagyon szeretek a Párommal utazgatni. Szerencsére ez elmúlt évben sokszor volt erre lehetőségem. Milánóban, Stockholmban, Zadarban, Varsóban és Londonban. De ami a legjobban tetszett az London volt. Szeretek street fotókat készíteni, annak ellenére, hogy az emberek amint meglátnak egy fényképezőgépet, máris távolságtartóvá válnak.


Milyen koncertet ajánlanál?
Ezt döntse el mindenki maga. A fesztiválokat jobban preferálom, kedvencem a Sziget fesztivál. A tavalyi évben szerencsém volt a Sziget hivatalos fotós csapatában dokumentálni a fesztivál történéseit.

 


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Legyenek nyitottak, előnyt jelent a céltudatosság. 

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Érdemes minél több fényképes albumot nézni, érdemes hozzáértő személy véleményét is meghallgatni a képeinkről.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Határozott voltam, tudtam, hogy engem csak a Fotográfia és azon belül a fotóriporter specializáció érdekel, szerencsére jól választottam.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nyitottabb lennék.