Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kollár Ágnes / Texhibition | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kollár Ágnes / Texhibition

Kollár Ágnes Divat- és textiltervezés mesterszakunk textilművesség specializációján tanul. Munkája látható lesz a Határtalan Design, 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítás TEXHIBITION projektjén belül a Bálnában.Milyen munkád került be a kiállításra, kérlek, írj róla kicsit? Mi inspirálta ezt a munkádat?
Két nyomott mintás textilem szerepel majd az idei kiállításon, melyek megtervezésekor a legfőbb inspirációm a víz felszínén megjelenő fényjátékok, reflexiók voltak. Kiindulásként rengeteget rajzoltam és festettem, mindenféle eszközzel, ami a kezembe került. A digitális tervezés folyamatába a korábbi manuálisan elkészült felületeket, mint különálló rétegeket vontam be. Ezek alakításával, egymásra helyezésével úgy érzem, sikerült elérnem a kívánt hatást.


  


Mit jelent számodra, hogy kiállítasz majd a Bálnában?
Ezúton is nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehetek ennek a nagyszabású projektnek. Mindenképpen hatalmas megtiszteltetés, öröm és büszkeség egyszerre. Zseniális kezdeményezésnek tartom az eseményt, hiszen ez egy olyan platform, ahol nemzetközi síkra emelhetik kapcsolataikat a tervezők. 

Divat- és textiltervezés mesterszakunk textilművesség specializációján tanulsz. Mikor döntötted el, hogy ezzel a területtel szeretnél foglalkozni?
Sokáig tanakodtam, hogy az elméleti szakon töltött BA-s éveim után folytassam-e azt az utat vagy sem. Mindig is szerettem rajzolni, tevékenykedni, különböző megoldásokra választ keresni, olyan módokon vagy eszközökkel, amik mások számára nem éppen a legkézenfekvőbbek, egészen kicsi korom óta. Néhány hatosztályos gimnáziumi év után elhatároztam, hogy művészeti iskolában szeretném folytatni a tanulmányaimat. Így kerültem a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Textil szakára, ahol a szakmai felkészülés és támogatás mellett sok pozitív visszacsatolást is kaptam. Utóbbin felbátorodva döntöttem el, hogy teszek egy próbát és felvételizem a METU Divat- és textiltervezés mesterszakára.

 

Mit tanácsolnál annak, aki most készül felvételizni, vagy csak elkezdett érdeklődni ez iránt a terület iránt, hogyan készüljön, miért ezzel a területtel foglalkozzon?
Elsősorban azt, hogy merjen kísérletezni, bátornak lenni, és mindenképpen vállalja fel a saját nézőpontját. Ebben a szakmában nincsenek rossz megoldások, csak egyedi nézőpontok, amiket ha megtanulsz megfogalmazni, kapuk nyílhatnak meg és hegyek dőlhetnek le. A textiltervezés egy rendkívül szabad terület, ami segít abban is, hogy megtanuld kifejezni önmagadat mindenféle eszköz vagy alapanyag megkötése nélkül.