Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kiss Lúcia / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kiss Lúcia / Kézműves tárgykultúra alapszak

„…nagyon erős tervezői alapot kaptam, amelyre támaszkodva reflektálni tudok a szakmámban megjelenő problémafelvetésekre.”


Kiss Lúcia Kézműves tárgykultúra alapszakunk textilművesség specializációján diplomázott. A 2019-es OMDK-n a Craft 2. Tagozat 2. helyezést ért el.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A textil, az anyaggal való ismerkedés, és a kézműves technikák iránti érdeklődés Édesanyámnak köszönhetően alakult ki bennem, a kísérletezés és az alkotás fontos szerepet tölt be az életemben.  

 

Miért ezt a szakot választottad?
Régóta vonzottak a kézműves technikák, és ezen a szakon megismerhettem a tradicionálistól az alternatív megoldásokig mindent, amelyre a szakmában szükségem lehet. 

Mi inspirál?
Számomra inspiráló tud lenni egy-egy érdekes anyag, felület, textúra, ami elindítja a fantáziámat, hogy hogyan tudnám én újra alkotni vagy átdolgozni.

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Kedvenc munkáim közé tartozik egy tároló, ahol hajtogatás és pié volt az inspiráció, a hőmanipulációval készült felületek felhasználásával megalkotott táska, vagy az a mintakollekció készítés, ahol a saját szülővárosomról készült grafikák adták az alapot. Emellett még kedvencem volt egy hordozó készítés Herzog and de Meuron építészek munkái alapján.

  


Azért voltak izgalmasak ezek a feladatok, mert egyaránt fel tudtam használni a kísérleteimet síkban és térben is, ezek mellett a nyomott minta tervezés is újabb irányokat nyitott számomra.

  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám a Cross Craft című kísérletsorozat volt, amelyben ugyanazt az alapelemet felhasználva szerkezeteket hoztam létre először laptermékben, majd térben is. Azért ezt a témát választottam, mert izgalmasnak találtam hogyan tudok különböző megoldásokat hozni egy alapformára több anyagminőség felhasználásával. Felhasználtam műanyagot, rétegelt falemezt és bőrt, amelyek különböző anyagtulajdonságukból adódva folyamatosan új lehetőségeket adtak. Az anyagok mellé három térbeli testet társítottam: ilyen volt a kocka a kész műanyag fugakeresztből, dodekaéder rétegelt falemezből, amiből lézervágással hoztam létre az elemet, és a kúp, amely bőrből készült.

  

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Megismerhettem a szakmámhoz szükséges technikákat a hagyományos eljárásoktól a legmodernebbig. A tanulmányaim során olyan feladatokat kaptam, amelyek fejlesztették a készségeimet és elindítottak az alkotói pályán. A METU-n nagyon erős tervezői alapot kaptam, amelyre támaszkodva reflektálni tudok a szakmámban megjelenő problémafelvetésekre.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szakmailag nagyon jó alapot kapsz, csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele.

  

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Lezárult egy szakasz az életemben, nagyon gyorsan eltelt ez a három év. Várom a következő kihívásokat. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Egy hosszú folyamat eredménye volt, sokat gyakoroltam rá. Mint mindenki én is nagyon izgultam, de végeredményben jól sikerült. 

Milyen terveid vannak a jövőre?
Elsőként továbbtanulás van céljaim között, a mesterképzés számomra nagyon fontos, hiszen kiegészítése a tanulmányaimnak. Később pedig saját műhelyt, márkát szeretnék indítani, ahol az általam tervezett darabokat adhatom el.