Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility KIKS | Budapesti Metropolitan Egyetem

KIKS

KIKS – Kids Inspire Kids for STEAM

A Budapesti Metropolitan Egyetem konzorciumi partnereivel olyan Európai Uniós projektet valósított meg az ERASMUS+ Stratégiai partnerség program keretében, amelynek középpontjában az MTMI tárgyak népszerűsítése áll.

Előzmények:

Az Európa 2020 stratégia egyik alapcélkitűzése, hogy erősítse a kutatás-fejlesztési potenciált az Európai Unióban. Ennek következtében nő az MTMI (Matematika, Természettudományos, Műszaki, Informatikai – angolul: STEM) tantárgyak jelentősége, ha a jövő oktatási prioritásairól beszélünk. Projektünk a fenti stratégia támogatását egy kisebb léptékben célozza meg; MTMI tárgyak népszerűsítésével, a művészetek bevonásán keresztül a középiskolások körében.

Hiszünk abban, hogy a fenti cél elérésének kulcsa a kreatív diákok ösztönzése, akik saját tapasztalataik megosztásával, ötleteikkel tudják inspirálni társaikat. Hisszük, hogy a jövő generációjának megértésének kulcsa, ha megismerjük a látásmódjukat, igényeiket, elvárásaikat s biztosítjuk számukra azokat a lehetőségeket, melyekkel élve saját jövőjüket alakíthatják. Ezért neveztük projektünket „KIKS – Kids Inspire Kids for STEAM-ként.

A konzorciumban részt vevő intézmények:

A projekt:

Első lépésben nemzeti szinten hívtuk ki a diákokat a konzorcium minden országában. Minden országban kiválasztásra kerültek a legjobb csapatok, akik online versenyeken mérettettek meg a projekt futamideje alatt.

Az online versenyeket 4 fordulóban valósítottuk meg. A fordulók során vegyes nemzetiségű csapatokban dolgoztak együtt a diákok, ahol MTMI témájú kihívásokra kellett megoldást találniuk. Mindezt olcsó, preferáltan újrafelhasznált anyagok használatával, online elérhető, nyílt forráskódú platformok és programok segítségével. Az elkészült projekteket több csatornán keresztül prezentálták a partnerek: egyrészt egymásnak, illetve iskolatársaiknak, másrészt web2 platformokon keresztül a nyilvánosság felé. Ilyetén módon nem csupán a projektpartnerek, de a diákok is biztosítják a projekt széles körű elterjedését.

A projektben való részvétellel a diákok nem pusztán az MTMI területről szereztek vivid tapasztalati tudást, de fejlődik kreativitásuk, vállalkozói készségeik, nyelvi és szociális kompetenciáik.

Naptár:

  • 2016 szeptember - Hothousing Roadshow a magyar iskolákban
  • 2016 október - Csapatok bemutatkozása, e-portfolio
  • 2016 november - 1. Online Verseny
  • 2016 december - Nemzetközi csapatok felállítása
  • 2017 május - 2. Online Verseny
  • 2017 június - Projektzáró rendezvény

Projekt megnevezése: KIKS – Kids Inspire Kids for STEAM
Elnyert támogatás összege: 179 757 euró (56 290 905 Ft)
Projekt megvalósítás időszaka: 2015. szeptember 01 - 2018. február 28.