Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kétely: integrált művészeti kurzus kiállítás a METU Galériában | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kétely: integrált művészeti kurzus kiállítás a METU Galériában

  • Kezdődik
    2024. 05. 23. 18:00
  • Vége
    2024. 06. 14. 18:00
  • Helyszín
    METU Galéria, Infopark I Épület (Budapest 1117, Infopark sétány 1.)

Május 23-án, csütörtökön 18 órakor nyílt meg a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) integrált művészeti kurzusának hallgatói által szervezett kiállítás a METU Galéria terében, amely a kétely komplex kérdéskörén belül, az egyén oktatási intézményben elfoglalt helyét és szerepét vizsgálja meg. 

 

A kiállítás május 23-tól június 14-ig tart, a tematikát kísérő eseményekkel. 

  

Helyszín: METU Galéria, Infopark I Épület (Budapest 1117, Infopark sétány 1.) 

Megnyitó: május 23., csütörtök, 18:00 óra 

A kiállítást megnyitotta: Don Tamás Milán, mesteroktató 

 


A kiállítás olyan, kezdődő szakmai életünket, tanulmányainkat meghatározó problémákat jár körül, mint a tudáshoz való hozzáférés lehetősége, a magánélet és karrier dilemmái, a művészeti és kulturális munkapiac viszonyai. Ezen kialakult élethelyzetek mentén olyan kérdések merülnek fel a mindennapjainkban, mint: 

 

Milyen megélhetési lehetőségei vannak a diákoknak? Hogyan lehet az időt az összeszedetlen órarend és tanítási struktúrák mellett beosztani? Számít-e bármit az egyetemi végzettség, ha utána a “gatekeeping” jelensége miatt sokan nem tudnak elhelyezkedni a szakmájukban? Hogyan befolyásolják a nemi szerepek egy fiatal karrierjének alakulását? Külföldön kell boldogulniuk, még akkor is, ha itthon képzelték el a karrierjüket?


A kételyt a diákok gyakran bizonytalanságként élik meg, ugyanakkor motiváló és inspiráló is. A kritikai gondolkodás alapja, amely éberen tart, kérdéseket vet fel bennünk, segít ellenállni a készen kapott válaszoknak. Ez a kétely motiválta a szervezőket abban, hogy a kiállításban olyan műveket és projektek dokumentációit állítsák ki, amik a megkérdőjelezésen túl egy-egy alternatívát kínálnak az egyes probléma felvetésekre. Ezek többek között a gatekeeping, pályaelhagyás, interszekcionalitás a kulturális mezőben, közösségépítés.

 

E szakasz központi elemeként a kiállítás szervezői a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak Álmainkban valóra válnak az álmaink című projektjét hívták meg, hogy közösen, immár a METU falain belül értelmezzék a művészeti hallgatók és intézmény viszonyát. 

  

A kiállítás anyaga elsősorban METU-s hallgatók munkáiból tevődik össze. Mivel az individuális kétely jelenségét nem különítjük el az egyetemi közösségi és intézményi szintű kételytől, így a kiállításban az egyéni hangok szerves egésszé állnak össze, körülhatárolva egy komplex gondolati témakört. A hallgatók munkáin kívül fontos szerepet kapnak a METU oktatóinak és ismert kortárs képzőművészek művei, amik a fent megfogalmazott tematika keretrendszerét hivatottak megadni.  

 

Kiállító művészek:

Julia Auly - képzőművész 

Don Tamás-Dobokay Máté, Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám, Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakali Eszter - Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak projektje

Ember Sári - Sally-Anne Kelly - képzőművész

Horváth Gideon - képzőművész

Vigh Violetta - MOME média designer

Benczúr Emese METU oktató, képzőművész

Eperjesi Ágnes METU oktató, képzőművész

Pintér Márton METU oktató, építőművész

Czeglédi Zsombor, Fügedi Balázs - BlasioArt (METU-MOME)

Fórizs Fanni METU animátor

Fortuna Fanni METU animátor

Erki Adrienn METU animátor

Donáth Áron METU kreatív menedzser 

Dudás Katalin METU animátor

Márton Luca METU animátor

Saba Amirhesari METU executive producer

Seanelle Noronha METU képzőművész

Horváth Edina, Mentes Mariann, Szabó-Láposi Noémi - METU grafikus, textiltervező, divattervező

Térmeg Olívia - METU formatervező művész

Tóth Norbert, Hegedűs Menta - 3D tervezés


A projekt megvalósításában résztvevő hallgatók: Domokos Ferenc, Erki Adrienn, Feke Zsófia, Ferencz Kincső, Fórizs Fanni, Fortuna Fanni, Hegedűs Menta, Lévai Letícia Dorka, Melis Gábor, Szabó Iza, Szacsky Mihály, Térmeg Olívia, Tóth Norbert 

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt május 23. és június 14. között a METU Galériában (Budapest 1117, Infopark sétány 1., Infopark I Épület)! 


A kiállításhoz kapcsolódó események:

2024.06.14 Egy kreatív tér lehetőségei - METU Galéria - kerekasztal beszélgetés
2024.06.14 Elfogy a levegő - Filmvetítés és beszélgetés a film rendezőjével, Moldovai Katalinnal