Duális képzéseink

Mi az a duális alapképzés? Miben ad többet, mint a normál alapképzés? A duális képzés az alapképzés egy fajtája, jóval több szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy az egyetemi képzés ideje alatt egy vállalatnál helyezkedsz el, ahol évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot szerezel. Itt szakmai munkát végzel, amelyért még fizetést is kapsz, ráadásul nem csak a gyakorlati időszakokra, hanem a képzés teljes ideje alatt.

Ez neked szól...

● szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
● a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
● ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet
● a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
● az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz

Duális képzéseink

Miért érdemes duális alapképzést végezned?

 • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
 • a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
 • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
 • az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz


Mely cégeknél, mely szakokon választhatsz duális képzést a METU-n?

Az általános felvételi eljárásban, nappali munkarendre jelentkezőink az alábbi szakokon jelentkezhetnek duális képzésre:

Partnervállalat

Pénzügy és számvitel

Gazdálkodási és menedzsment (angolul is)

Kereskedelem és marketing (angolul is)

Turizmus-vendéglátás (angolul is) 


Folyamatosan tárgyalunk partnercégekkel, hogy minél több lehetőség közül választhass. A partnercégekről lejjebb görgetve olvashatsz bővebben.

Hogyan lehet duális képzésekre jelentkezni?

 • 1. lépés: Jelentkezz az általad kiválasztott alapszak(ok)ra a felvi.hu-n 2019. február 17-ig!
 • 2. lépés: Jelentkezz a METU honlapján a számodra szimpatikus duális képzés(ek)re! Jelentkezési határidő: 2019. május 31.
 • A jelentkezésedtől számított 3 munkanapon belül küldjük számodra a további teendőiddel kapcsolatos információkat e-mail-ben. Ha nem érkezik meg az e-mail, jelezd a dualis@metropolitan.hu címen, vagy a +36 1 273 2419-es telefonszámon.
 • A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteivel és az időpont-egyeztetés miatt e-mailben fogunk keresni.
 • A vállalati felvételi eredményről később kapsz értesítést.

JELENTKEZEM


Partnercégek


OTP Csoport

Az OTP Csoport Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja. Mintegy 12,2 millió ügyfél pénzügyi igényeit szolgálja ki univerzális pénzügyi- és biztosítási szolgáltatásokkal, több mint 1500 bankfiókban. Magas színvonalú pénzügyi megoldásait a legmodernebb elektronikus csatornákon, valamint ügynökökön keresztül nyújtja. Az intenzív nemzetközi terjeszkedés eredményeként az OTP Csoport ma már meghatározó regionális szereplő a közép- és kelet-európai piacon is, Magyarországon kívül a térség további 8 országában van jelen. Az OTP bank 2014-ben elnyerte ez év leginnovatívabb bankja címet.

Tovább információk

Penny Market

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz tartozó diszkontáruház-lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 202 üzletük található. Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án, Szentesen nyitotta meg, legújabb (202.) üzletét pedig 2016. március 17-én nyitotta meg Albertirsán. (forrás: Wikipedia)

További információk

Process Solutions Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft.

A Process Solutions Group az európai régió dinamikusan és gyorsan növekvő, teljesen független számviteli szolgáltatója. Saját irodái és partnerhálózata révén Európa legtöbb országában nyújtanak pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat. Ügyfeleik elsősorban vezető multinacionális cégek, mint például a Microsoft, Nike, Wizz Air AXA, American Express, British Telecom, E.ON, Ford, HBO, ING, Mariott hotels és még sokan mások.

További információk

Accor-Pannonia Hotels Szállodaüzemeltető Zrt.

Az AccorHotels a nemzetközi szállodaipar meghatározó szereplője: összesen több, mint 4500 szállodát működtet, 109 országban. Magyarországi leányvállalatának portfóliójába 3-4-5 csillagos szállodák találhatóak, 16 budapesti és 3 vidéki helyszínen, melyeket egy budapesti szolgáltató központ támogat.
Sokfélék vagyunk, kíváncsiak, lelkesek, fiatalok vagy tapasztaltak, de egyben biztosan egyformák: számunkra a munkánk a szenvedélyünk, a felejthetetlen vendég élmény a legnagyobb elismerésünk.
Várjuk jelentkezésed gyakornoki programunkba, ha megosztható élményt, inspirációt is keresel a szakmai gyakorlat mellett! Nálunk hiteles, tapasztalt magyar és külföldi kollégáktól tanulhatsz, motiváló nemzetközi környezetben. A jó hangulat, közvetlen hangnem, az egymásba vetett bizalom olyan visszajelzések gyakornokainktól, amelyekre biztosan Te is vágysz, ha a jövőbeli gyakorlati- vagy munkahelyedre gondolsz.
Munkavállalóinkat folyamatosan tehetséggondozással, különböző magyarországi és nemzetközi versenyeken való részvételi lehetőséggel segítjük. Az állandó fejlődést az AccorHotels kiemelt fontosságúnak tekinti, ezért az Accor Académie Magyarország szervezésében vezetőképző, vendégkapcsolati és szakmai képzések is megvalósulnak. Kiemelt potenciállal rendelkező munkavállalóink nemzetközi projektekben és tréningeken vehetnek részt. Az, hogy itthon kezded a karriered, nem lehet akadálya a későbbi külföldi munkavállalásnak vállaltunkon belül, sőt, kiemelten támogatjuk az ilyen ambícióidat.

További információk.

toogle vége

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3 vagy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt teszed le majd a gyakorlati vizsgákat is, illetve itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak. Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni.

A jelentkezésnek van költsége?

A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

Mennyibe kerül a duális képzés?

Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod ITT), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt.

Mit fogok csinálni a kiválasztott cégnél?

Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa. A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését, a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik.

A gyakorlati képzésért jár fizetés?

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt.

Mi történik, ha nem sikerül a központi felvételi?

A duális képzés az alapképzésben belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

Meggondolhatom magam "menet közben"?

Igen, van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Emellett a tanulmányaid során, ha úgy alakulna, hogy nem tudod tovább vállalni a duális képzési formát, akkor kérheted az átsorolásodat a „hagyományos” szakra.

Kell bármilyen elköteleződést vállalnom a cég felé?

Nem.

A cég felmondhatja a szerződést?

Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

toogle vége

HOVÁ FORDULHATOK A KÉRDÉSEIMMEL?

Keresd kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

 • dualis@metropolitan.hu
 • 06 1 273 24 19