Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Budapesti Metropolitan Egyetem

Duális képzéseink

Miért érdemes duális alapképzést végezned?

 • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
 • a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
 • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet, a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
 • az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz

Mely cégeknél, mely szakokon választhatsz duális képzést a METU-n?

Az általános felvételi eljárásban, nappali munkarendre jelentkezőink az alábbi szakokon jelentkezhetnek duális képzésre:

Partnervállalatok

Waberer's


MandoVentures


Folyamatosan tárgyalunk partnercégekkel, hogy minél több lehetőség közül választhass. A partnercégekről lejjebb görgetve olvashatsz bővebben.

Hogyan lehet duális képzésekre jelentkezni?

 • 1. lépés: Jelentkezz az általad kiválasztott alapszak(ok)ra a felvi.hu-n 2022. február 15-ig!
 • 2. lépés: Jelentkezz a METU honlapján a számodra szimpatikus duális képzés(ek)re!
  Jelentkezési időszak: 2022. február 23 - 2022. május 20. 
 • A jelentkezésedtől számított 2 munkanapon belül elküldjük számodra a további teendőiddel kapcsolatos információkat e-mail-ben. Ha nem érkezik meg az e-mail, jelezd a dualis@metropolitan.hu címen, vagy a +36 1 273 2419-es telefonszámon.
 • A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteivel és az időpont-egyeztetés miatt e-mailben fogunk keresni.
 • A vállalati felvételi eredményről később kapsz értesítést.


JELENTKEZEM!


Partnercégek


Waberer's

A Waberer’s International Nyrt. a komplett rakományok (FTL) nemzetközi fuvarozásának piacvezető vállalata a saját flottával szolgáltatást nyújtó cégek szegmensében Európában, és az árbevétel alapján a legnagyobb logisztikai szolgáltató Magyarországon. A vállalat egész Európára kiterjedően nyújt optimális fuvarozási szolgáltatásokat ügyfelei számára. A Waberer’s átlagosan mintegy 2,1 év átlagéletkorú, több mint 4400 szerelvényből álló flottája 2017-ben mintegy 485 millió kilométert tett meg Európa útjain. A vállalat több mint 7900 főt, köztük 5900 sofőrt foglalkoztat és közel 200.000 m2 korszerű raktárterület áll ügyfelei rendelkezésre. (forrás: waberersnews.com/dualiskepzes)

További információk


MandoVentures

A MandoVentures magyar tulajdonban lévő fiatal cégcsoport, amely pénzügy-számviteli-, üzletfejlesztési-, valamint kockázatitőke-befektetési szolgáltatásokat nyújt hazai és nemzetközi ügyfelei számára. Irodáink Budapesten, a Váci úti irodafolyosón és Debrecenben a belvárosban vannak.

Ha érdekel a számvitel, az adózás és emellett még a startupok és kockázati tőkebefektetők világa is, ha bírod a pörgést, ha szívesen dolgozol csapatban és emellett örömmel tanulnál, fejlődnél a számviteli- és adótanácsadás területén, akkor jelentkezz hozzánk!

További információk

toogle vége


Gyakran ismételt kérdések

Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3 vagy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt teszed le majd a gyakorlati vizsgákat is, illetve itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak. Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni.

A jelentkezésnek van költsége?

A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

Mennyibe kerül a duális képzés?

Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod ITT), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt.

Mit fogok csinálni a kiválasztott cégnél?

Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa. A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését, a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik.

A gyakorlati képzésért jár fizetés?

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 65%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt.

Mi történik, ha nem sikerül a központi felvételi?

A duális képzés az alapképzésben belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

Meggondolhatom magam "menet közben"?

Igen, van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Emellett a tanulmányaid során, ha úgy alakulna, hogy nem tudod tovább vállalni a duális képzési formát, akkor kérheted az átsorolásodat a „hagyományos” szakra.

Kell bármilyen elköteleződést vállalnom a cég felé?

Nem.

A cég felmondhatja a szerződést?

Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

toogle vége

HOVÁ FORDULHATOK A KÉRDÉSEIMMEL?

Keresd kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

 • dualis@metropolitan.hu
 • 06 1 273 2419