Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Budapesti Metropolitan Egyetem

Duális képzéseink

Miért érdemes duális alapképzést végezned?

 • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
 • a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
 • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet, a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
 • az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz

Mely cégeknél, mely szakokon választhatsz duális képzést a METU-n?

Az általános felvételi eljárásban, nappali munkarendre jelentkezőink az alábbi szakokon jelentkezhetnek duális képzésre:

Partnervállalatok


Magyar Nemzeti Bank


Waberer's

MandoVenturesFolyamatosan tárgyalunk partnercégekkel, hogy minél több lehetőség közül választhass. A partnercégekről lejjebb görgetve olvashatsz bővebben.

Hogyan lehet duális képzésekre jelentkezni?

 • 1. lépés: Jelentkezz az általad kiválasztott alapszak(ok)ra a felvi.hu-n 2023. február 15-ig!
 • 2. lépés: Jelentkezz a METU honlapján a számodra szimpatikus duális képzés(ek)re!
  Jelentkezési időszak: 2023. március közepe - 2023. május vége. 
 • A jelentkezésedtől számított 2 munkanapon belül elküldjük számodra a további teendőiddel kapcsolatos információkat e-mail-ben. Ha nem érkezik meg az e-mail, jelezd a dualis@metropolitan.hu címen, vagy a +36 1 273 2419-es telefonszámon.
 • A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteivel és az időpont-egyeztetés miatt e-mailben fogunk keresni.
 • A vállalati felvételi eredményről később kapsz értesítést.


JELENTKEZEM!


Partnercégek

Magyar Nemzeti Bank

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját. 

További információk


Waberer's

A Waberer’s International Nyrt. a komplett rakományok (FTL) nemzetközi fuvarozásának piacvezető vállalata a saját flottával szolgáltatást nyújtó cégek szegmensében Európában, és az árbevétel alapján a legnagyobb logisztikai szolgáltató Magyarországon. A vállalat egész Európára kiterjedően nyújt optimális fuvarozási szolgáltatásokat ügyfelei számára. A Waberer’s átlagosan mintegy 2,1 év átlagéletkorú, több mint 4400 szerelvényből álló flottája 2017-ben mintegy 485 millió kilométert tett meg Európa útjain. A vállalat több mint 7900 főt, köztük 5900 sofőrt foglalkoztat és közel 200.000 m2 korszerű raktárterület áll ügyfelei rendelkezésre. (forrás: waberersnews.com/dualiskepzes)

További információk


MandoVentures

A MandoVentures magyar tulajdonban lévő fiatal cégcsoport, amely pénzügy-számviteli-, üzletfejlesztési-, valamint kockázatitőke-befektetési szolgáltatásokat nyújt hazai és nemzetközi ügyfelei számára. Irodáink Budapesten, a Váci úti irodafolyosón és Debrecenben a belvárosban vannak.

Ha érdekel a számvitel, az adózás és emellett még a startupok és kockázati tőkebefektetők világa is, ha bírod a pörgést, ha szívesen dolgozol csapatban és emellett örömmel tanulnál, fejlődnél a számviteli- és adótanácsadás területén, akkor jelentkezz hozzánk!

További információk

FLOWSERVE

A Flowserve Corporation egy 1997-ben alapított amerikai eredetű multinacionális cég, mely pumpa-, szivattyű-, és szeleprendszerek gyártására specialozálódik. Világszerte több, mint 17500 munkavállalónk van közel 300 különböző lokációban és 50 országban. Magyarországon elsősorban Business Support tevékenységet folytatunk közel 500 munkavállalóval Budapesten, Debrecenben és Veszprémben. Ebből kifolyólag, helyi munkavállalóink jelentős része pénzügyi, számviteli, adminisztrációs és könyvelési területen van foglalkoztatva. 

Diákprogramunkban jelenleg közel 60 diák vesz részt, ebből 10 duális képzési formában. Ha érdekel a pénzügyi terület és egy multinacionális környezetben szeretnél tapasztalatot szerezni, ahol segítőkész vezetők és kollégák támogatják a fejlődésed, akkor várjuk jelentkezésedet duális gyakornoki pozíciónkra Budapesti irodánkban!

További információk

toogle vége


Gyakran ismételt kérdések

Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3 vagy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt teszed le majd a gyakorlati vizsgákat is, illetve itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak. Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni.

A jelentkezésnek van költsége?

A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

Mennyibe kerül a duális képzés?

Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod ITT), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt.

Mit fogok csinálni a kiválasztott cégnél?

Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa. A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését, a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik.

A gyakorlati képzésért jár fizetés?

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 65%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt.

Mi történik, ha nem sikerül a központi felvételi?

A duális képzés az alapképzésben belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

Meggondolhatom magam "menet közben"?

Igen, van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Emellett a tanulmányaid során, ha úgy alakulna, hogy nem tudod tovább vállalni a duális képzési formát, akkor kérheted az átsorolásodat a „hagyományos” szakra.

Kell bármilyen elköteleződést vállalnom a cég felé?

Nem.

A cég felmondhatja a szerződést?

Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

toogle vége

HOVÁ FORDULHATOK A KÉRDÉSEIMMEL?

Keresd kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

 • dualis@metropolitan.hu
 • 06 1 273 2419